Ide viheti el a kedvesét romantikus randevúra Budapesten
2023. március 03. írta: fosterur

Ide viheti el a kedvesét romantikus randevúra Budapesten

romantikus-randevuk-budapesten_1.jpg

Milyen programokkal kápráztathatja el a szerelmét? Hol tölthetnek el kettesben minőségi időt? Ehhez adok Önnek néhány ötletet.

Találka a Nemzeti Múzeum lépcsőin

A pesti oldal egyik emblematikus helye a Nemzeti Múzeum. 1837 és 1847 között épült klasszicista stílusban Pollack Mihály tervei alapján. Főhomlokzatát nyolc korinthoszi oszlop díszíti, az oszlopok fölött a timpanonban Pannonia, Tudomány és Művészet domborműve látható. Belépve pedig az előcsarnokból a káprázatos szépségű, freskókkal díszített főlépcsőházba jutunk.

Mivel mindig érdekes programokkal szolgál a Nemzeti Múzeum, hívja meg ide a kedvesét. A kiállítás megtekintése után pedig sétálhatnak vagy üldögélhetnek a néhány éve felújított Múzeumkertben.

 nemzeti-muzeum.jpg

Budapest felülnézetből a Bazilika tetejéről

Emlékeznek még A szerelem hullámhosszán című filmre, amikor Meg Ryan és Tom Hanks az Empire State Building tetejére beszél meg randevút? Ehhez hasonló élményben lehet része Budapesten is.

Tudta, hogy a Szent István Bazilika kilátóhely is egyben? A templom az ország harmadik legmagasabb épülete, 96 méter magas. A kupolájából csodálatos kilátás nyílik a városra. A kupolába 364 lépcsőfok vezet fel, de lifttel is feljuthat oda. Mi lehet romantikusabb, mint egy randevú a város tetején?

Töltsön el egy gyertyafényes vacsorát a szerelmével

Törzshelyem, a Zsolnay Kávéház meghitt estéket szervez a szerelmeseknek gyertyafényes vacsorákkal. Ezekre a vacsorákra különleges, egyedi menüsort állítottak össze zamatos fogásokból. Egy érzelmes vacsora kettesben felér egy szerelmi vallomással.

lazac_tatar_avokado_cekla_2.jpg

Budapest Eye: tegyenek egy kört a magasban

Ha nem félnek a szédítő magasságtól, kiváló randevú ötlet megtenni egy kört a Budapest Eye kabinjában, és gyönyörködni a város panorámájában. Ne feledje, hogy lélegzetelállító fotókat is készíthetnek!

budapest-eye-randihely.jpg

Látogassa meg kedvesével az újpesti Lepkemúzeumot

Újpest, a város egyik északi kerülete számos izgalmas helyet rejt. Az egyik ilyen az Lepkemúzeum, ami újpest egyik csendes, romantikus utcájában található. Az egyedülálló gyűjtemény alapítója egy cukrász volt, aki érdeklődni kezdett a lepkék iránt. A világot járva gyűjtötte a rovarokat és a érdeklődése a lepkék felé fordult, elkezdte gyűjteni a rovarokat, köztük a lepkéket, az ásványokat és az egzotikus tárgyakat.

ujpest-lepkemuzeum.png

Gül Baba türbéje 

Az egyik legkülönlegesebb hely Budapesten Gül Baba türbéje, valamint az épületet körülvevő kert és múzeum. 

A türbe egy középkori török síremlék, amelyet a magyarországi török invázió után 1543-ban építtetett Mohamed pasa. A síremlék egy kváderkőből készült épület, alaprajza nyolcszög alakú, kupoláját félhold díszíti. Itt temették el a híres török személyiséget, Gül babát, és a hely Európa legészakibb muszlim zarándokhelye lett.

A XIX. században egy építész megvette a türtbéhez tartotó telket, és a síremléket körbeépítette a saját magánvillájával. A II. világháború alatt a villa épülete mentette meg a türbét a pusztulástól. A villa maradványaiból múzeumi épületet alakítottak ki, és ma egy, a török dervisek életét bemutató kiállítás és egy kávézó található benne.

A múzeum mellett áll egy réges-régi gesztenyefa. Kevesen tudják, hogy Wagner János annak idején a türbe körbeépítésekor a terepet is rendezte, ekkor készült a kert teraszos kialakítása. A villa délkeleti sarkához pedig a legenda szerint Wagner János ültette a ma is látható öreg fát. Erre emléktábla is felhívja a figyelmet.

A déli lejtőre telepített lépcsőzetes függőkertet úgy tervezték meg, hogy mindegyik szintjét valamilyen növény határozza meg, de úgy, hogy egyik növény se uralja a helyszín, egyik se legyen domináns, elnyomva a többit. Mediterrán fűszernövények, magnólia, levendula és rózsa – ezek a fő témák.

Az egyik szintre csupa rózsát telepítettek, amelyek tavasztól őszig díszítik a kertet. De rózsákat nem csak a függőkertben találunk, hanem a türbe és a múzeum mellett az udvaron.

A függőkertben - amely kétségkívül a leglátványosabb hely - pihenésre és szemlélődésre is alkalom nyílik.

 

Séta a Budai Arborétumban

A Budai Arborétum, a város egyik kis rejtett gyöngyszeme a Móricz Zsigmond körtétől úgy 5 percre található. A 19. század végén alapított arborétumot a Kertészeti Egyetem működteti, és a Gellérthegy lábánál, egy fás-lombos területen található. Az arborétum felső és alsó kertre tagolódik, ezeket egy út választja el egymástól. Csak lépjenek be a kapun, és kövessék az ösvényeket, a belépés ingyenes!

 randihely-budai-arboretum.JPG

randihely-budai-arboretum2.JPG

randihely-budai-arboretum3.JPG

Libegő kettesben

Ha elég bátrak ehhez, randevúzzanak a föld fölött lebegve! A budapesti libegőt 1970-ben adták át. A Zugligetből a János-hegyre vezető drótkötélpályás felvonó Budapest XII. kerületében. A libegő útvonala 1040 m hosszú, a két állomása közötti szintkülönbség 262 m, és ezt a távolságot mintegy 12 perc alatt teszi meg. Ha felértek a János-hegyre, másszák meg a híres kilátót.

Páros pihenés egy igazi törökfürdőben, a Veli Bejben

Ez a gyönyörű hely egy Budai Irgalmasrendi Kórház fürdőjének szomszédságában, a Hotel Császár Budapestben rejtőzik. A szállodát és a fürdőt 2011-ben újították fel, de maga a Veli Bej Szokoli Musztafa idején, 1574-ben épült.

A központi kupolát 4 kisebb kupolás épület veszi körül. Az épület túlélte Buda visszafoglalását, majd Budapest 1p44-1945-ös ostromát is. A fürdő 1806-ban az Ordo Hospitalarius tulajdonába került, amely az eredeti építményeket kibővítette. A Hild József által vezetett 1841-48-as átépítés során a fürdőt kibővítették, és a nevét - magyarul - Császárfürdőre változtatták.

A turisták körében talán kevésbé ismert, mint a Rudas vagy a most átépítés alatt álló Király fürdő. A Veli Bejben egy nagy medence és négy kisebb, különböző hőmérsékletű medence található.

velibej-furdo.jpg

Utazzanak a Gyerekvasúton!

A Gyermekvasút Budapest egyik legkülönlegesebb látványossága. Útvonala a budai hegyek legszebb pontjait kapcsolja össze. A 10 és 14 év közti kis vasutasok a vonatok vezetésén kívül minden olyan munkakört ellátnak, ami csak a közforgalmú vasutaknál adódik, mint amilyen a váltókezelői, pénztárosi vagy jegyellenőri munka. A vasútvonal a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig vezet, keresztezi a Fogaskerekű vasút útvonalát. A vasútállomások közelében kilátók, erdei játszóterek, zarándokhelyek és egyéb látnivalók találhatók.

 Önöknek melyik a kedvence?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr9218058900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása