Ki hozza az ajándékot a gyerekeknek?
2014. december 23. írta: fosterur

Ki hozza az ajándékot a gyerekeknek?

A Jézuska, az Angyalka, a Father Christmas vagy a Santa Claus?

 

santa_claus_sleigh_reindeer_flying.jpg

Egy évszázad alatt sem tudtam megszokni, hogy december 6-án jár a magyar családoknál a Mikulás vagy Télapó, és nem ő hozza a karácsonyi ajándékot. Változatlanul ragaszkodom a hagyományokhoz, ezért bennünket december 25-re virradó éjszakára látogat meg Father Christmas, vagy ahogy ma szeretik szólítani: Santa Claus.

Angliában december 24-én készül mindenki a karácsonyra. Az ajtófélfára fagyöngyöt tűzünk, a gyerekek a kandallóra akasztják a zoknikat az ajándékok számára, amelyeket Father Christmas hoz nekik. December 25-én reggel a család tagjai közösen bontják ki a becsomagolt ajándékokat, és mi nem a Szentestén, hanem ilyenkor tartjuk a főétkezést. A hagyományos menü része a mazsolás puding is – ebbe pénzérmét vagy más apróságot rejtünk sütés előtt.

karacsony_angoloknal.jpg

Hagyományos angol karácsonyi vacsora - Iamachild.wordperss.com

Ettől alaposan eltértek a magyar tradíciók, amelyek ideérkezésem óta is változtak. Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy itt a Jézuska hozza az ajándékot, vagy az angyalkák viszik el a gyerekeknek. Az is furcsa volt nekem, hogy Father Christmas, vagyis a Mikulás december 6-án éjjel mászik be az ablakon vagy a kulcslyukon és a gyerekek cipőjébe gyümölcsöt és édességet tesz, mellé, persze virgácsot is, hogy azok emlékezzenek azokra a napokra, amikor rosszalkodtak.

warlenka_blogspot.jpg

Magyarországon minden gyerek kap csokimikulást a cipőjébe - Fotó: Warlenka

Ma már a globalizációnak köszönhetően szinte az egész világon ugyanazt jelenti a Mikulás, Santa Claus, Father Christmas, Babbo Natale, Joulupukki vagy Nikolas. És ugyanúgy is néz ki: élénkvörös, fehér prémmel szegett ruhát és sapkát visel, lábain csizma feszül, és már messziről megismerik a gyerekek hatalmas, puha, fehér szakálláról. Pedig legendájának születésekor "csupán" egy bizánci férfi volt.

miklos.jpg

Szent Miklós - Fotó: History.com

A történet szerint Miklós myrai püspök az éj leple alatt, titokban ajándékozott meg a családot pénzzel teli erszénnyel, hogy az apa e hozomány birtokában férjhez tudja adni a lányait. Két változata él e legendának, mindkettőben lelepleződött a titokzatos jótevő, aki csak annyit kért, hogy Istennek köszönje meg a család a segítséget. Az egyik változatban a kéményen keresztül dobta be Miklós az arannyal teli erszényt, és az pont egy száradni felakasztott harisnyába pottyant. Az első ábrázolások püspöki jelmezben mutatják a későbbi Szent Miklóst: palástban, süvegben, pásztorbottal. A bíbor vagy vörös hagyományos püspöki szín, ezért ábrázolták gyakran piros köpenyben a jótevőt.

santa2.jpg

A csodatevő szent - Forrás: History.com

A 10. századtól kezdett elterjedni Európában Szent Miklós – Saint Nicolas, Sankt Nicolaus – kultusza, a középkorban jelent meg Magyarországon is (az ajándékozás már csak a 19. század végén, 20. század elején.). Egészen 1611-ig hivatalos katolikus ünnep volt december 6. napja, a Miklós-nap (a mai ajándékozási szokások nélkül), ám akkor a zsinat törölte.

Ez angol felmenőimet nem zavarta abban, hogy egy karácsonyi történet terjedésével megalkossák Father Christmas alakját és hagyományt teremtsenek a jóságos, kedves öreg bácsi ünnepléséből. Szépen összeboronálták a karácsony szellemét Szent Miklós legendájával, a kandallóra akasztott harisnyával. Így indult hódító újtára a mi angolszász Télapónk. Honnan ered a Santa Claus? St. Nicholas flamand nevének, a Sint Nikolaas-nak a rövidítéséből: Sinter Klaas lett Santa Claus.

santa1.jpg

Szent Miklós alakja a 19. században - Forrás: History.com

Mint kiderült, egész Európában keveredtek Szent Miklós legendájának elemei a téli ünnepek lényeinek történetével. 'Père Noël', vagyis Karácsony Apó a franciák teremtménye, Gyed-Moroz (Fagy Apó) az oroszoké, az északi fagyos tél démonából, vagyis Yule-bakból a finneknél Joulupukki lett. Segítői akadtak: ördögök (azaz krampuszok), vagy angyalok. Másutt szolgáló támogatta a Mikulás áldozatos munkáját.

1850_saint_nicolas.png

Père Noël és szolgája - Forrás: Wikipédia

Father Christmas, vagy Santa Claus figurája Észak-Amerikában már az utóbbi néven került be a köztudatba. Eltűntek mellőle a krampuszok, szerepüket a rénszarvasok vették át. A piros ruha egyeduralkodóvá vált a 20. századra. Nem, nem a Coca-Cola által alkotott Santa Claus miatt; az üdítőipari cég ugyanis csupán meglovagolta a színazonosságot. A 19.századi mesekönyvek Mikulása legtöbbször pirosban járt, és egy 1928-as magyar gyermekkönyv is így ábrázolta a joviális öreg jótevőt.

santa_cocacola.jpg

 A híres 1937-es Coca-Cola reklám a Santával - Forrás: Adbranch.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr797000447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása