Így ragyognak az ünnepi fények Budapesten
2023. december 19. írta: fosterur

Így ragyognak az ünnepi fények Budapesten

karacsonyi-fenyek-budapesten-4.jpg

Az adventi és hanukai időszakban nagy szerepet kap a fény, és ragyogó díszekbe öltöztetik a fővárost.

Aki figyelmesen járja Budapest utcáit az adventtől vízkeresztig tartó időszakban az nem csak a város épületeiben gyönyörködhet hanem az ünnepi fényekben is.

Néha úgy tűnik, mintha minden évben egyre ragyogóbbá válna a főváros; mintha egyre több helyen köszöntenék a közelgő karácsonyt füzérekkel, fényinstallációkkal, különleges lámpákkal az egyes városrészekben. Ilyenkor díszbe öltöznek az Andrássy út fái, különleges dekorációt kap a Deák tér, a Vörösmarty tér, de láthatók karácsonyi fények és díszek Óbudán, a Kossuth tér környékén, a Batthyányi utcában és több más helyen is.

Immár hagyomány lett az is hogy útjukra indulnak Budapest különböző pontjain a fényvillamosok vagy csillamosok, amelyek mellé felsorakozott már a fénytrolibusz is.

karacsonyi-fenyek-budapesten-6.jpg

Minden évben megcsodálom a díszbe öltözött Budapestet, és megpróbálom felderíteni, hol láthatók például kivilágított karácsonyfák, hol csodálhatom meg a különböző fényfüzéreket, az aranyfényben tündöklő szárnyas angyalkákat, csillagdíszeket.

Az ünnepi kivilágítás nem véletlen: mind a keresztény, mind a zsidó kultúrkörhöz szorosan kapcsolódik a decemberi fény kiemelt jelentősége. Hiszen éppen ilyenkor van szükségünk minél több fényre: egyre rövidülnek a nappalok hosszabbodnak az éjszakák, és karácsony környékén éri el a sötétség a mélypontját. Ezt az időszakot csodálatosan ellensúlyozza az, ahogyan sziporkázik és csillog villog a város, és ahogyan lobognak az adventi koszorú vagy a hanukia gyertyái.

Fények az adventi-karácsonyi időszakban

Az adventi-karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától a vízkereszt utáni első vasárnapig tart. Az advent szó a latin adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik, az eljövetel kettős értelmében: Jézus Krisztus megszületése Betlehemben és második eljövetele az idők végeztével.

A négy adventi vasárnap az Úr négy eljövetelét szimbolizálja először a megtestesülésben, másodszor a kegyelemben, harmadszor a halálunkban, negyedszer az utolsó ítéletkor, amelyre készülni kell. A liturgiában az advent színe a lila, kivéve advent harmadik vasárnapját (gaudete vasárnap), amikor rózsaszínt lehet használni.

Az adventi időszak a felkelő napra, a világ világosságára, Jézusra mutat, ezért lett az advent legfontosabb jelképe a fény. Az adventi fény annak a Jézusnak a szimbóluma, aki az élet gazdagságát, színét, fényét és szépségét adja. Mindezt az adventi koszorú is jelképezi: a kör az örökkévalóságot jeleníti meg, a megváltás fényét pedig négy gyertya (amelyek közül három lila, egy pedig rózsaszínű).

Fények Hanuka idején

A fény a téli időszakban a zsidó vallásban is fontos szerepet játszik: a Hanuka, amely idén december 7 és 15 közé esett, a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe. Ekkor emlékeznek a zsidók a Makkabeusoknak a szíriai görögök felett aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újjáavatására, és a nyolc napon át égő mécses csodájára.A görögök által bálványimádásra használt jeruzsálemi szentély újraszenteléshez főpapi pecséttel ellátott olajra lett volna szükség. Ezt akkoriban korsókban tároltak. A korsókat azonban összetörték, az olaj kifolyt, és ami maradt bennük, az már nem volt kóser, tilos volt felhasználni. Csodával határos módon egy korsó épen maradt, és ennek olaja, szinté csodába illő módon, elég volt ahhoz, hogy a Szentélyt felszenteljék, és a mécsesek nyolc napig égjenek. Ennek ellenére gyújtják meg a hanukia, vagyis a Hanuka alatt használt gyertyatartó gyertyáit nyolc napon át.

Ünnepi fények Budapesten

 

karacsonyi-fenyek-budapesten-7.jpg

karacsonyi-fenyek-budapesten-1.jpg

karacsonyi-fenyek-budapesten-3.jpg

karacsonyi-fenyek-budapesten-2.jpg

karacsonyi-fenyek-budapesten-5.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr9118284557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása