Mielőtt bezár a Szépművészeti Múzeum
2015. január 05. írta: fosterur

Mielőtt bezár a Szépművészeti Múzeum

5 kihagyhatatlan program

 

szepmuveszeti2.jpg

Egyik szemem sír, a másik nevet írás közben: évekre bezár a Szépművészeti Múzeum, de tudom, hogy teljesen megújulva, felújítva vár majd bennünket 2018 tavaszától.

Mivel 2015. február 15-én lesz alkalmunk utoljára elmenni a Hősök terére, hogy megmásszuk a lépcsőket és belépjünk a hatalmas ajtókon, összegyűjtöttem, mi az, amit mindenképpen látniuk kell a múzeumban e három éves szünet előtt.

KÖLTÖZIK A KÉPTÁR-MUSEUM STAFF ONLY from Szépművészeti Múzeum on Vimeo.

A botrányos életű Rembrandtnak és kortársainak a remekművei

Az európai kultúra egyik virágkorát, a 17. századi holland művészet páratlan időszakát varázsolja elénk a Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című tárlat. A nagy ívű kiállításhoz remek ürügyet szolgáltatnak Rembrandt van Rijn munkái. Kétségkívül ő volt a 17. századi holland festészet egyik mestere – bár akkoriban a magánéletével, például a Saskiával való házasságon kívüli kapcsolatával és zűrös anyagi, üzleti ügyeivel sokakat megbotránkoztatott. A kiállítás ötödik szekciója foglalkozik vele; olyan alkotásokat láthatunk tőle, mint az első ismert festménye, a Szemüvegárus, vagy az Éjjeli őrjárat (amely nem éjszakai kép, csupán az évszázadok alatt rárakódott szennyeződések miatt látszik éjszakai jelenetnek).

Az tárlat első sorozata történelmi szempontból jelentős pillanatokat mutat be: tengeri csatákat Hendrick Vroom és id. Willem van de Velde műterméből, Orániai Vilmos síremléke Bartholomeus van Bassen és Gerrit Hoeckgeest tolmácsolásában, illetve a kor legfontosabb békekötéseit ábrázoló képek – ezek voltak a XVII. század "sajtófotói". Miért ilyen fontos a történelmi szekció? Ne feledjük, hogy abban az időben Európában valahol mindig fellángolt egy-egy kisebb vagy nagyobb háború, és azt se, hogy az Európán kívüli gyarmatokért ádáz küzdelmet vívtak egymással az öreg kontinens uralkodóházai.

A második szekció foglalkozik a már kialakult polgári réteg portréival; a mai családi fotóknak és közösségi szempontból jelentős fényképeknek megfelelő festmények bemutatásával. Az élet élvezete és a gyarapodás árad a harmadik szekció csendéleteiről, Pieter Claesz, Willem Heda, Abraham van Beijeren, Willem Kalf képeiről. A társasági életet Willem Buytewech, Dirck Hals, Jan Steen, Hendrick ter Brugghen, Judit Lseyster, Jan Molenaer vagy éppen Cornelis Bega örökítette meg. A negyedik szekció a hit és a vallás tárgykörében mozog. Bibliai jeleneteket, oltárképeket láthatunk.

KULISSZATITKOK-ÍGY ÉPÜLT A REMBRANDT KIÁLLÍTÁS from Szépművészeti Múzeum on Vimeo.

Az ókori Egyiptom varázslatos tárgyai

Megdöbbentett a tény, hogy Közép-Európa egyik leggazdagabb egyiptomi gyűjteményét tudhatja magáénak a Szépművészeti Múzeum. A XX. század elején lengyel kollégáikkal együtt jártak magyar régészek az Észak-Afrikai országban, a régmúlt eseményeit és mindennapjait kutatva. Később a núbiai ásatások, majd a thébai expedíció során gyűjtötték az ókori egyiptomi kultúra tárgyi emlékeit. Bár igazi kutyás gazdinak tartom magam, és Jacktől soha meg nem válnék, tisztelettel megemelem a kalapomat az egyiptomiak macskakultusza és az ülő macskát ábrázoló bronzszobor előtt. Egyedülálló alkotás, ez az egyik kedvencem a gyűjteményből.

Páratlan szoborkincsek

Tudták, hogy negyedszázadon át álltak glédában a múzeum raktárában az európai szobrászat darabjai, anélkül, hogy a közönség láthatta volna őket? Magam is csak akkor értesültem erről, amikor megnyílt a második emeleten a Régi Szobor Gyűjtemény. Akár ismerik Messerschmidt, Sansovino, Moreau vagy éppen Caspar Gras munkáit, akár nem, ne hagyják ki a kiállítást. A gótika alkotásaitól a klasszicista alkotásokig összesen 100 szobrot láthatnak.

Európai szobrászat 1350 - 1800 from Szépművészeti Múzeum on Vimeo.

A fantasztikus antik kiállítás

Ezer kiállítási tárgyával, a klasszikus ókor széleskörű, több évszázadot felölelő bemutatásával e tárgyban ez az egyetlen ilyen, átfogó tárlat Magyarországon.

A Múzeum + utolsó rendezvénye a Szépművészeti Múzeum épületében

Január 15-én csütörtökön este 18 és 22 óra között rendezik e falak közt az utolsó Múzeum + eseményt Hódítók címmel. A program része a Kalandozások kora – egész este zajló esemény a Márvány csarnokban bor- és csokoládékóstolóval, ínyencségekkel a Remíz konyhájából. A zenét Zsuffa Péter dj, jazz rádiós szolgáltatja egy különleges afrikai válogatással. A Reneszánsz csarnokban egzotikus teaház vár bennünket. 18.15 és 19.45 között a Holland Gyűjteménybe kalauzolják a látogatókat, 19.30 és 20.45 között az Antik Gyűjteményben sétálhatunk.

Jókuti András a Világevő szerzője és Kis Zoltán kávépörkölő, világbajnok barista lesz az est vendége; az Élő Múzeum caféban Rockenbauer Zoltán: Apacs művészet -- Adyzmus a festészetben, és a kubista Bartók (1900–1919) című könyvéről vezet beszélgetést Martos Gábor.

Tehát ne feledjék,csupán február közepéig van még lehetőségük megtekinteni ezeket a csodákat. Én Jack-kel mindenképpen elmegyek. Február 15. után ebben az épületben legközelebb 2018-ban találkozunk...

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr117034163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása