7 kihagyhatatalan budapesti koncert februárban
2016. február 16. írta: fosterur

7 kihagyhatatalan budapesti koncert februárban

12039265_967395823319302_9198571365313426309_n.jpg

Dobják fel a hangulatukat ebben a kifejezetten szomorkás februári időben! Mozduljanak ki, hallgassanak minél több zenét - töltődjenek fel, várják így a tavaszt. Ha csak tehetik, minél több zenei előadáson legyenek ott személyesen, mert az élő műsor varázsát semmi nem képes visszaadni. Ajánlok néhány olyan koncertet, amit kár lenne kihagyni. Igyekeztem úgy válogatni Önöknek, hogy minél változatosabb legyen a repertoár.

1. Szabó Balázs 5. jubileumi gospel-koncert

Február 20. Duna Palota, Zrínyi u. 5.

A keresztény vagy kereszténynek mondott rock, pop és jazz produkciók egy részével az a gondom, hogy erőltetettek. A szellemiség vinné el  a produkciót, és a zene, az előadás nem átütő erejű, nem érint meg igazán. Szabó Balázs esetében más a helyzet, számomra hiteles előadó.  Zenéje és egész műsora igényes. ha kíváncsiak arra, milyen a színvonalas keresztény zenei produkció, meleg szívvel ajánlom Önöknek a koncertjét.

 

2. Talamba ütőegyüttes

Február 21., Művészetek Palotája, Komor Marcell u. 1.

A Talambának már komoly múltja van Magyarországon. 1999-ben kezdtek együtt zenélni. Dobokon, ütőhangszereken játszanak elementáris erővel. Műsoraik szép drámai ívet járnak be. Népszerűségük talán annak is köszönhető, hogy előadásaik személyesek és érződik rajtuk az a rengeteg munka és érzelem, amit beletesznek. Az egyik legemlékezetesebb előadásukat 2011 novemberében láttam, amikor Varnus Xavérral közösen adták elő Mozart Requiemjét.

"A négy életvidám, Artisjus-díjas ütőhangszeres művész, Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente még a föld körüli pályáról is letér, s a földönkívüliek elképzelt zenei világát is bemutatja. Egy szó, mint száz: találkozhatunk dobkülönlegességekkel és sok más hangszerrel, érdekes vendégekkel, és részünk lehet abban a fergeteges hangulatban, amelyet a Talamba mindig megteremt. Immár tizenhat éve!"

15 éves jubileumi koncertjüket például így zárták 2014-ben a Művészetek Palotájában:

 

3. Closingtown

Február 24. Szimpla Kert, Kazinczy utca 14.

A Magyarország és Hollandia között ingázó, ma már Hollandiában élő Katona Dávid alapította a zenekart, amely a legkülönbözőbb kultúrákból merít ihletet. Zenéjükben első hallásra felfedezni a klezmer, a jazz, az ír és a cigány népzene elemeit. De van olyan számuk is, amelyet ha rézfúvósokkal adnának elő, meg mernék rá esküdni, hogy tradicionális szicíliai temetésről származik. A balladákra emlékeztető dalokat gyors tempójú bulizenék váltják. Fergeteges. Tényleg.

4. Bohém Ragtime Jazz Band

Február 25.

Tavaly ünnepelték fennállásuk harmincadik évfordulóját, ami magyar zenekarok esetében, különösen, ha nem a mainstream vonalat követő előadók, szép teljesítmény. Zenéjük egyfelől a húszas-harmincas évek Amerikáját, részben a klasszikus gengszterfilmek hangulatát idézik, másfelől a háború előtti régi Budapest világát elevenítik fel. Miért ajánlom még őket? Előadásuk kiforrott, a hangulat remek, az összjáték kiváló. Nagyon értik és érzik egymást.

 

5. Karányi: Million One

Február 27. Akvárium, Erzsébet tér 12.

Harmincegynéhány éves, de már másfél évtizede mozog - hivatalosan is - elektronikus zenei területen Karányi Dániel. 2005 körül lett szélesebb körben is ismert, többen is akkor hívták fel rá a figyelmemet, és a Szigeten is hallhattam, kifejezetten üdítő volt. 2005-ben Fonogram-díjat is kapott a Digital Digital című lemezért. Új EP-jét Odett vendégszereplésével mutatja be. Az ajánlók azt ígérik, hogy az 1980-as évek sci-fi filmjeinek hangulatát idézi az album hanganyaga. Hogy ezen pontosan mit értenek, az a helyszínen úgyis kiderül. 

 

6. Lövölde tér - Kern András estje

Február 28. Csili Művelődési Központ, Pesterzsébet, Nagy Győry István utca 4-6.

Szinte mindegy, mit csinál Kern András, filmet szinkronizál, színpadon játszik, filmben szerepel vagy éppen énekel.  Kisugárzása, nimbusza, fanyar humora, jellegzetes orgánuma miatt szinte garantált a siker. Bár már a nyolcvanas évek végén önálló albuma jelent meg, koncertturnén még nem volt, és eddig szólókoncertet sem rendeztek neki. Ha kellemes vasárnap délutáni programra vágynak, érdemes Pesterzsébetig menni.

 

7. Tavaszra hangolva - fiatal operaénesek előadása

Február 29. Józsefvárosi Galéria, József krt. 70.

Friss, ropogós produkció tavaly alakult a formációval. A fiatal énekesek (Baghi Viktória, Gaál Mónika, Kiss Viktória és Komor Dorina) célja. hogy megmutassák az opera sokszínűségét. Február utolsó napjára,  szökőnapra tervezett műsorukban barokktól a romantikus zenéig válogattak az opera világának ismert vagy kedvelt áriáival. A fiatalokat Hornok István kíséri zongorán.

galeochini.jpg

A fenti kép Galileo Chini tavaszt ábrázoló festménye 1914-ből

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr908389942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bda 2016.02.17. 18:27:55

Tájékoztatom a kedves cikkírót, hogy 2016.02.29-én Scorpions koncert lesz kis hazánkban. Ez a banda csupán 120 millió albumot értékesített pályafutása során. Majd ha ez a hét no name előadó az egy tizedét össze tudja hozni, na akkor lehet ugatni, hogy kihagyhatatlan.

Dr_utcai_arcos 2016.02.17. 21:28:40

@bda: Valószínű erre a 7 koncertre összesen nem lesz annyi a belépő, mint a Skorpionszra a legolcsóbb ülő :P.
süti beállítások módosítása