Aki naggyá tette a Zsolnay nevet
2016. április 19. írta: fosterur

Aki naggyá tette a Zsolnay nevet

1828. április 19-én született Zsolnay Vilmos

Minden alkalommal, amikor megérintek egy különleges porcelánt, vagy meglátok egy eozin mázas dísztárgyat, kellemes emléket idéz fel bennem Magyarország egyik legfontosabb manufaktúrájáról és a család történetéről. A Zsolnay név a 188 éve született Zsolnay Vilmosnak köszönhetően vált híressé.

emlek.jpg

Zsolnay Miklós pécsi kereskedő az 1850-es években alapította a később Európa-szerte emlegetett gyár elődjét, a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát, amelyet Ignác fia nevére íratott. Eleinte csak néhány alkalmazottal dolgoztak, helyi piacra, igen kezdetleges eszközökkel.

A fordulat 1865-ben következett be, miután az anyagilag ellehetetlenült gyárat átvette a bátyjától Zsolnay Vilmos. Fejlesztésekbe kezdett, új technológiával kísérletezett, a szokásostól eltérő, egyedi mázfajtát keresve. Első sikerét az 1873-as párizsi világkiállításon aratta; úgynevezett magas tüzű mázzal borított porcelánfajanszot mutatott be az európai közönségnek. Elhozta az aranyérmet és megkapta a francia kormány becsületrendjét...

A gyárban dolgoztak Zsolnay Vilmos gyermekei is. Lányai például magyaros és keleti motívumokkal járultak hozzá a további sikerekhez. A porcelánmanufaktúra az építkezésekhez használt tetődíszektől a használati és dísztárgyakig számos termékfajtát állított elő. Tudták, hogy az Andrássy út alatt húzódó földalatti vasút állomásainak burkolásához Zsolnay-kerámiákat használtak? És hogy a Mátyás-templom tetejét Zsolnay-cserepekkel fedték?

gyugyi_zsolnay_collection_3.jpg

zsolnay_csalad.jpg

zsolnay3.jpg

1024px-gyugyi_zsolnay_collection_1.jpg

matyastemplom2_1.jpg

 foldalatti1.jpg

Két igen fontos fejlesztés köthető Zsolnay Vilmos nevéhez: a pirogránit, amely ellenálló képessége miatt remek burkolóanyagnak bizonyult, illetve a világszerte ismert, különleges, zöldes-arany eozin máz. Utóbbit 1896-ra, Magyarország fennállásának ezredik évfordulója, a Millennium tiszteletére alkotta, ezért először a millenniumi máz nevet viselte, később hívták eozinnak.

zs2.jpg

1900-ban meghalt Zsolnay Vilmos, ezzel lezárult a gyár életének egy igen jelentős szakasza. Fia, Miklós vette át a gyár vezetését, aki a Zsolnay nevet a tengerentúlon is ismertté tette, és Európa-szerte sikerrel szerepeltette.

Az első világháború kitörése, a trianoni határváltozás és az 1929-ben kitört gazdasági világválság azonban megtépázta a manufaktúrát. A háború alatt a gyárat bombatalálat is érte. Ma azonban régi pompájában ragyog. A Zsolnay Negyedet nem csak itthon, hanem külföldön is sokan ismerik.

zs1.jpg

 

Az egész világon egyedülálló Gyugyi-gyűjtemény, amely több száz Zsolnay-műből áll, ma Pécsen a Sikorski-villában látható.

Az épület a Zsolnay-gyárhoz tartozott, és 1880-as években lett Zsolnay Vilmos lányának, Júliának, és a férjének, Sikorski Tádénak az otthona. Mindketten a manufaktúrában dolgoztak.

A ház első emeletén voltak a lakószobák és a hozzájuk tartozó mellékhelyiségek, a földszinten a háztartás alkalmazottai lakta, itt voltak a műhelyek és az előkészítő helyiségek is.

Az államosítás után irodák működtek a villában, azután az üzemi óvoda, majd a gyár focicsapatának az öltözőit alakították ki az épületben.

A rendszerváltás után a fejlesztési részleg került a Sikorski-házba. Mára felújították és teljes pompájában ragyog. Szimbolikus értelemben is méltó helye a gyűjteménynek.

sikorski_1.jpg

zsolnay_negyed_2.jpg

1024px-gyugyi_zsolnay_collection_20.jpg

800px-gyugyi_collection_4.JPG

1024px-gyugyi_zsolnay_collection_13.jpg

Fotók forrása: Fortepan és Zsolnay Kulturális Negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr578643340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cinke56 2016.04.20. 14:19:31

Talán érdemes megemlíteni, hogy Zsolnay Vilmos tevékenységében, legalábbis az eozin világhírűvé tételében óriási szerepe volt Wartha Vincének.
" A legjelentősebb felfedezése az agyagiparban a gubbiói fémlüszter-máz (más néven bíborlüszter) évszázadokon át keresett gyártási titkának megfejtése. Ezzel az általa eozinnak elnevezett mázzal a pécsi Zsolnay porcelángyárat tette nagy hírűvé."
hu.wikipedia.org/wiki/Wartha_Vince
Wartha egy valódi polihisztor volt, csak éppen a 19. században. Az igen szűkszavú wiki épp csak felvillant tevékenységei közül néhányat, de az eozin szerepel köztük.

Mr. Foster 2016.04.29. 18:50:03

@cinke56: Köszönöm a kiegészítést, valóban fontos, hogy ezt tudjuk, amikor az eozin sikeréről beszélünk.
süti beállítások módosítása