15 ok, amiért ősszel is érdemes Gyulára utazni
2016. október 28. írta: fosterur

15 ok, amiért ősszel is érdemes Gyulára utazni

Ha tökéletes programot keresnek az őszi hétvégékre, az a legjobb, ha Gyulára utaznak. Unatkozni egészen biztosan nem fognak, annyi mindent láthatnak, és annyi dolgot kipróbálhatnak. Bár Gyulát legtöbben a fürdőjéről ismerik, ez lesz az egyetlen, amit az egyébként hosszú és még tovább bővíthető listámról kihagytam.

gyula1.JPG

gyula2.JPG

1. Németváros

Külön városrészben, de magyar és román nemzetiségű gyulaiakkal békességben élnek a Mária Terézia alatt bevándorolt németek leszármazottai. Csak Németgyulán, vagyis a mai Németvárosban akár órákat tölthetnek el, ha az összes látnivalóra kíváncsiak.

A Németváros központja az Apor tér, a klasszicista-romantikus stílusban, 1863-ban épült római katolikus Szent József templommal. Itt áll Nepomuki Szent János szobra a templom melletti fülkében. A tér bővelkedik a régmúlt emlékeiben, hiszen itt megnézhetjük Erkel Ferenc szülőházát is.  A teret az Ajtósy utca felől a régi németvárosi általános iskola épülete  és a legendás Máriás ház zárja. Az előbbiben tanított Erkel Ferenc édesapja, az utóbbi, amely még az 1770-es években épült, túlélte az 1801-ben történt nagy gyulai tűzvészt, amikor pedig szinte azt egész város porig égett. Nevét pedig a homlokzaton álló Mária-szoborról kapta. És bár nem történelmi emlék, "csak" az itt élőknek fontos: az útkereszteződésben álló villanyoszlopon évtizedek óta gólyafészek van, és lakói, vagy azok leszármazottai minden évben visszatérnek.

temeto.JPG

A Szent József temető a Németvárosban, gót betűs síremlékekkel

nepomuki.JPGNepomuki Szent János szobra

 

erkelhaz1.JPGErkel-ház

 

erkelhaz2.JPGEmléktábla az Erkel-házon

 

plehkrisztus2.JPGNémetváros szélén álló ódon pléhkrisztus az alatta lévő táblával

 

plehkrisztus1.JPG

nemetvaros.jpgA térképen piros jelöléssel: bal szélen a Szent József temető bejárata, középen az Apor tér, fönt a Göndöcs kert

 

2. Göndöcs-kert vagy Népkert

A végtelenül megnyugtató, kellemes közparkot sokáig Népkertnek hívták, és bár felvette alapítója nevét, a Népkert elnevezés azóta is rajta maradt. A park kialakítását Göndöcs Benedek plébános szorgalmazta az 1880-as években. 1886-ban nyitották meg, 1889-ben pedig ünnepélyesen átadták a Pavilont is, a mai Vigadó épületét. Érdekesség, hogy  a megnyitón Blaha Lujza volt a díszvendég. 1895-ben egy klasszicista épülettel bővült, amelyben a Mogyoróssy János Könyvtár működött, ma a város neves festőjének, Kohán György alkotásainak ad otthont.

Eredetileg itt állt Erzsébet királyné szobra, egy csodaszép, finom alkotás, ami később a város egy másik meseszép parkjába került. Hamarosan azt is megmutatom Önöknek.

nepkert1.JPGGöndöcs kert

 

nepkert3.JPGA Vigadó

 

nepkert2.JPGKohán képtár

 

3. Béke sugárút

A hatvanas évekig kisvasút vitte a vasútállomásról a belvárosba az utasokat. Imádom ezt a vadgesztenyefákkal szegélyezett utat. Egyik kedvencem a Jókai utca és a Béke sugárút sarkán álló zöld épület, a másik a szecessziós stílusban épült hajdani Komló Szálló, amely volt már étterem, szórakozóhely, kínai bolt, és most végre ismét szállodaként üzemel.

bekesugarut3.JPGA fák, amelynek termése minden ősszel gesztenyékkel való dekázásra csábít

 

bekesugarut1.JPGAz egyik legszebb gyulai szecessziós épület a Béke sugárúton

 

bekesugarut2.JPGA Komló épületének egy finom részlete

 

4. Élővíz-csatorna

Gyulán évszázadokkal ezelőtt Velencéhez hasonlóan csónakokkal is közlekedtek, igazi víziváros volt, hiszen a Fehér-Körös átszelte a várost. A folyót aztán az 1855-ös nagy árvíz után elvezették a városon kívülre, régi medrébe pedig az Élővíz-csatornát vezették, amely a Körösből kap tiszta, friss vizet. A partot szépen kiépítették, érdemes végigsétálni a Németvárostól a Várfürdőig. Nyaranta csónakázni is lehet a vízben.

elovizcsatorna1.JPG

 

5. Szökőkutak

Gyula csupa víz, víz, víz és víz: csatorna, szökőkutak, fürdő, várárokból létesített csónakázó tó, vízi élettel foglalkozó múzeum... Az alábbi fotókat az Eszperantó térnél készítettem, telihold idején.

szokokut1.JPG

szokokut2.JPG

 

6. Szentháromság kápolna

A város egyik fontos csomópontján láthatják. Pár évtizede a közelben buszmegálló volt, a kis téren oszlopon vörös csillag. Gyakran beszéltek meg ide találkozót a fiatalok, mivel innen könnyel elérhető a város többi pontja. A kis templom csak csendben, szinte észrevétlenül állt, de néhány éve, a vörös csillag eltűnése, majd a tér felújítása után már vonzza a tekintetet.

kistemplom1.JPG

 

7. Eszperantó tér

A tér egyik sarkán, a fotó bal szélén látható a Dürer műve alapján készült az optikai illúziókra építő alkotás: Ádám és Éva. A kép ugyanis csak a fémhengerben tükröződve tűnik elő. A fotó hátterében a körülbelül 200 éves fogadó épülete áll, a mai Hotel Aranykereszt.

eszperantoter1.JPG

eszperantoter2.JPG

 Az Aranykereszt patinás épülete

8. Bodoky Kávéműhely

Ha az Eszperantó térről a szép, régi kőhídon át a belvárosba sétálnak, ezt az aprócska, takaros kávézót találják. Bőséges kávékínálata miatt szakítsanak időt arra, hogy itt egy kicsit pihenjenek - ha éppen nincsen teltház.

bodoky1.JPG

bodoky2.JPG

 

9. Erkel tér és Petőfi tér

Különleges, ódon hangulatú hely, patinás, régi épületek, nemzeti nagyjaink szobra. Itt van a A Száz éves cukrászda, Erkel Ferenc szobra, az alábbi fotón szereplő, 1802-ben copf stílusban épült kántorlak, a 16. századi törökfürdőből átalakított iskolaépület, a 18. századi református templom, az 1877-ben épült Városháza, és a Petőfi tér közepén  pedig a város első artézi kútja, egy oroszlános kút, a közelében pedig Magyarország egyik legjobb Petőfi-szobra. Itt csak csak körbe kell nézni, és előttünk a múlt.

petofiter1.JPGKántorlak 1802-ből

 

petofiter2.JPGAz oroszlános kút

 

10. Tájvízház

Ha tovább sétálunk a Városház utcán, és megnézhetjük a Vízügyi Igazgatóság Tájvízházát. Nem gondoltam, hogy ennyi érdekességet tartogat. Mindenképpen ugorjanak be, itt aztán amit csak lehet, mindent megtudhatnak a múlt század közepéig közfürdőként üzemelő épületről, valamint a víz és a város kapcsolatáról.

tajvizhaz1.jpg

tajvizhaz2.jpg

Képek forrás: Visitgyula

Mielőtt a város leghíresebb látnivalóit, az Almásy kastélyt és az Alföld egyetlen épen maradt téglavárát megnéznénk, tartsunk egy kis pihenőt.

11. Patrióta

Amióta felfedeztem ezt az éttermet, nem tudok úgy Gyulára utazni, hogy ne ebédelnék vagy ne vacsoráznék itt legalább egyszer. A Patrióta egyszerre tradicionális és nagyon modern. Utoljára egy olasz kisvendéglőben éreztem magamat úgy, mint itt, utoljára ott éreztem ezeket a tiszta, kellemes, határozott, de soha nem tolakodó ízeket.

Az alap étlap állandó, ám egy táblán láthatják a napi kínálatot. Elsősorban helyi, szezonális alapanyagokat használnak, mindig igyekszenek a környékbeli termelőktől vásárolni. Egy kedves házaspár üzemelteti: Csiszér Árpád az ételeket készíti, Nyári Katalin a felszolgálást végzi - és persze kalauzol bennünket a fogások között, ha azt látja, hogy bizonytalanok vagyunk. Lelkesedésből vágtak ebbe a vállalkozásba, és most örülnek, hogy a több éves befektetett kemény munkának megvan az eredménye. Sokan visszajárnak hozzájuk, egy szegedi barátom például egyenesen addiktívnak nevezte ezeket az ízletes ételeket.

Mi mindent érdemes megkóstolni a Patriótában? Kitűnő a házi sajt rántva citrusos zöldsalátával, utánozhatatlan az alternatív brassói pecsenyéjük, imádom a borjúhússal töltött házi tésztájukat (a képen látható), és valami mesés a város legjobb rántott húsa, amelyet kovászolt, telfölben megforgatott káposztával tálalnak.

patriota1.JPG

 

12. A kastély és környéke

Pár méterre a kastélytól, egy gyönyörű szecessziós épület mellett megyünk el. Látszik rajta, hogy el van hanyagolva. A gyulaiak mesélték, hogy pár éve még patinás iskola volt, amelyet bezártak.  A város, ami annyi szépség birtokosa, veszni hagyja ezt gyönyörű épületet. Igazán kár érte.

szecesszio1.JPG

szecesszio2.JPG

Szomorú látvány az elhagyott iskolaépület

Szép kis 200 éves híd vezet a Harruckern-Almásy-Wenckheim kastélyhoz, a Várral szemben, a Várfürdő mellett. Az 1700-as években épült, majd többször átépítették. Jelenlegi formáját 1802-ben kapta. Az épületben a II. világháborút követően sokáig csecsemőotthon volt, azután sokáig üresen állt, nem használták, végül a 2000-es években döntöttek a felújításáról.

Most lenyűgöző látogatóközpont lett, ahol a legapróbb részletekig megismerhetik, hogyan éltek itt annak idején a kastély urai, hogyan nevelték gyermekeiket, mit ettek, még azt is, hogy a hölgyek milyen parfümöt használtak akkoriban. Megtudhatják, mekkora személyzet dolgozott a kastélyban és a kastély körül, kinek mi volt a feladata, és hol állt a hierarchiában.

kastely1.JPG

Ennyi maradt a csecsemőotthon kerítéséből

kapushid1.JPG

A híd a kapusfülkével

kastely2.JPG

A kastély

kastely4.JPG

 Interaktív táblákon láthatja, ki kicsoda

img_9159.JPG

kastely10.JPG

kastely7.JPG

kastely8.JPG

kastely9.JPG

 

13. A szerelemlakatok és a Csigakert

 

Ha a Csigakert felé tartanak a Tájvízházból, egy hídon kell áthaladniuk. Néhány elkezdtek lakatokat tenni a korlátra a szerelmesek, mostanra egész sok gyűlt össze.

Valamikor a kastélypark része volt az 1800-as években létrehozott angolkert. Az épület mögött hidak vezettek át a Körösön, a mai Élővíz-csatornán. A Várfürdő építésével és terjeszkedésével azonban a közvetlen kapcsolat megszakadt. Ma a legnagyobb gyulai közpark, védett terület, olyan ritkaságokkal, mint a néhány több száz éves kocsányos tölgy, amelyet féltve őriznek a város lakói.

A Csigakert fürdő felőli bejáratánál áll Erzsébet királyné, Sissi mellszobra, amelyet 1904-ben lepleztek le a Göndöcs-kertben. A szobor a háború után eltűnt eredeti helyéről, a vár mögött kallódott egy ideig, végül az 1980-as évek végén adományokból felújították, és jelenlegi helyén állították fel.

szerelemlakatok2.JPG

 Szerelemlakatok

csigakert5.JPG

 Az ország egyik legszebb Sissi szobra

csigakert4.JPG

 A Csigakert

14. A Vár és környéke

 

A gyulai vár mögött találják a román gimnázium kollégiumát (a fotó bal szélén) és azt a szoborcsoportot amely a 13 aradi vértanú közül a Gyulán elszállásolt 9 tisztnek állít emléket. Innen néhány lépés a Rondella - utólag húzták fel, az 1500-as évek elején, a vár építése után évtizedekkel.

aradi1.JPG

var4.JPG

A gyulai vár felújítása több szakaszban történt, mai formájában megmutatja, milyenek voltak az egyes helyiségek, következtethetnek arra, hogy milyen élet folyt a falak közt, láthatják az egyedülálló, több száz évet felölelő fegyvergyűjteményt. A vár tornyáról remek kilátás nyílik!

var2_1.JPG

var6.JPG

 

var5.JPG

Hosszú séta volt. A régi várárok maradványaiból kialakított kis tavon csónakázhatnak is, vagy a partján még üldögélhetnek és nézhetik a játékos vadkacsákat.

 

 

+1. A Ladics-ház és a Százéves cukrászda

Az egész országban egyedülálló, teljes berendezéssel együtt megmaradt 19. századi polgári otthon az 1980-as években került a város tulajdonába, és 1989-ben nyílt meg múzeumként.

A szomszédos, 1842-ben épült házban pedig a Százéves cukrászda működik korhű berendezéssel és cukrászmúzeummal. Ami miatt mindenképpen be kell ugraniuk a cukrászdába, az a csoki. A kézzel készült bonbonok isteniek.

szazeves1.jpg

Önök mit tennének még a listára? Mivel bővítenék?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1711842909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása