19 hely, amit imádnak a budapestiek
2016. december 13. írta: fosterur

19 hely, amit imádnak a budapestiek

Ahol feltárul Budapest rejtett szépsége

Együtt fedeztük fel a főváros csodáit és rejtett titkait. Novemberi felhívásom után sok tippet kaptam Önöktől, hogy mi minden kerülhetne egy Budapest rejtett szépségeit bemutató blogbejegyzésbe. Gazdag és érdekes lista állt össze a hozzászólásaik alapján. Íme, 19 hely, amit szeretnek ebben a városban!

budapestcsodai.jpg

budapestcsodai_varhegy.jpg

csodakbufodapesten.jpg

1. Az egykori Hecht-textilkereskedés

Az eklektikus stílusú épület a Szent István téren, a Bazilika mellett látható. Érdekessége, hogy a homlokzaton egy másik korszak hagyta nyomát: a bejáratot ugyanis szecessziós stílusban alakították ki 1907-ben, és a díszítéshez Zsolnay porcelánt használtak. Az épületről részletesebben a Városi levegő blog írt ebben a bejegyzésben. A helyszínen a telefonommal készítettem pár fotót az az alábbi, street view képen látható ház szecessziós díszítőelemeiről.

 

 szecesszios_portal_1.JPG

szecesszios_portal2.JPG

 

2. A Jókai-kert a Svábhegyen

Az Egy magyar nábob című regényének honoráriumából vásárolta a telket Jókai Mór 1853-ban. A hely eredetileg kőbánya volt, és olyan erős szelek fújtak, hogy az író szerint a csukott ablakon át is elfújták a gyertyákat. A területet teraszosan alakították ki, fákat ültettek, szőlőt telepítettek és rózsatöveket. Egykor villa is állt a kertben, ám megsemmisült, és már csak a Petőfi Irodalmi Múzeum fotóján látható. A présház maradt meg abból az időből, ott látható a Jókai-kiállítás tavasztól őszig.

jokaikert5.jpg

Az idős Jókai Mór a villa előtt, imádott rózsáival - a fotó forrása: Sulinet

 

jokaikert2.JPG

A kert a présházzal - a fotó forrása a Wikipédia, készítő: Szalay3

 

jokaikert3.JPG

Az író kedvenc padja - a fotó forrás a Wikipédia, készítő: Ineptus

 

3. A Koller Galéria kertje a Várban

Olasz barátaim is felhívták már rá figyelmet, milyen kincset rejt a Táncsics Mihály utca 5. szám alatt álló ódon épület. A galériát 1953-ban alapította Koller György - az intézmény azóta folyamatosan működik. Az alapító 20 évvel ezelőtt halt meg, azóta unokája viszi tovább a galériát. Érdekessége, hogy az emeleten emlékszobát rendeztek be Amerigo Tot tiszteletére.

A galéria kicsi, ám annál szebb kertjét sokan a nyugalom szigeteként emlegetik. 2013-ban Horváth Zoltán készített róla pár perces videót:

 

4. Építészpince

Az épületet Almássy Kálmán számára tervezte Gottgéb Antal (Ybl Miklós munkatársa) 1877-ben. A belső tér megtervezése is Gottgéb munkája volt, az eklektikus kor szellemének megfelelően különféle építészeti stílusok díszítőelemei keveredtek. Sajnos a berendezés a történelem viharában jórészt elveszett, elpusztult, az épület azonban - némi módosítással - ma is áll. Először a háború után végeztek rajta átalakításokat, majd 1958-ban az Építészpince kialakításakor változtattak az épület belső terein, hogy a pince külön bejáratot kapjon.

A pince ma étterem és klubhelyiség, az emeleti irodák építész szervezetek székhelyeként szolgál, a magasföldszinten rendezvényeket tartanak. Aki csak egyszer is megfordult itt és üldögélt ezen a romantikus udvaron, az képtelen szabadulni a hangulatától. Az Ötpacsirta utcában találják, a Nemzeti Múzeumtól nem messze.

epiteszpince2.jpg

Fotó: Építészpince Facebook-oldal

 

5. A Mikszáth tér

Eredetileg Reviczky Gyula nevét viselte, de Mikszáth Kálmán 1910-ben bekövetkezett halála után, 1911-ben átnevezték. Az író utolsó éveiben az 1-es számú házban lakott. A teret az utóbbi néhány évben a felújításoknak köszönhetően egyre többen fedezik fel maguknak.

 

 

6. Orczy-kert 

Még Orczy László báró kezdte el a terület parkosítását a XVIII. század végén, és a fásítás után közparkot nyitott. A XIX: század első felébenitt állt Magyarország legnagyobb üvegháza. 1829-ben vásárolták meg a kertet, és 1830-ban kezdték meg a Mária Ludovika Magyar Hadi Tanoda építését. Egészen az XIX. század végéig nem üzemelt a terület közparkként. 1891-ben mondott le róla a főváros. A II. világháború után különféle intézményeket helyeztek ide. Az utóbbi néhány évig kedvelt pihenőhely volt. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése folyik az Orczy-kert területén. Az alábbi drónfelvételt 2016 augusztusában tették közzé:

 

7. Óbudán a Fő tér

Én is imádom ezt a nyugodt teret. Bármikor járok erre, itt képes vagyok lazítani, lelassulni és csendesen szemlélődni. Pedig szinte a kezdetektől fogva forgalmas csomópont volt: az ókorban ez a terület egy római tábor központja volt. Ez a szerepe megmaradt később is - ezt tanúsítja a harmincas években feltárt Nagya Lajos-kori templom maradványa is. A török uralom alól felszabadult és újjáépült Óbuda főterévé vált.

 

8. A Gázgyár egykori lakótelepe Óbudán

Csendes séták lenyűgöző helyszíne lehet bármely évszakban. A budai oldal Wekerle-telepét 1911-14-ben alakították ki, Almási Balogh Lóránd és Reichl Kálmán tervei alapján,a gázgyár dolgozói számára. Abban a korban nagyon korszerűnek számított a külön mosdókkal, fürdőszobákkal, csakúgy, mint a Britannia Szálló. A telepről itt olvashatnak részletesebben.

Az alábbi videón láthatják a lakótelepet:

 

 

9. Egyetem tér

Amióta az V.kerület ilyen szépen megújult, öröm erre sétálni. Az Egyetem teret a jogtudományi kar és az egyetemi templom barokk épülete uralja. Szerényen húzódik meg a közelben a Károlyi-palota, amely mögött sokunk kedvelt pihenőhelye, a Károlyi-kert található.  

egyetemter.jpg Fotó: ELTE-ÁJK

10. Károlyi-kert

A Belváros legrégibb kertjében pihenhetnek a Hauszmann Imre és a Magyar utca találkozásánál. Werlein István tulajdona volt a mellette 1696-ban emelt barokk palotával együtt. Csupán 1768-ban lett a Károlyi-család birtoka. Közkertté pedig 1932-ben nyilvánították, az 1600-as évek vége óta változatlan méretű terület rendezése után.

Tudták, hogy az angolkerteket idéző elemekkel kialakított park hatalmas károkat szenvedett az 1838-as árvíz során? A 20 században pedig a II. világháború alatt rongálódott meg? És azt tudták, hogy e kertben áll Magyarország egyik legöregebb eperfája? Ha erre járnak, nézzenek be, akár csak 10-15 percre, és hagyják, hogy magával ragadja Önöket a park semmihez nem fogható hangulata.

karolyi1_1.JPG

karolyi2_1.JPG

 

11. Trefort-kert

Az 1870-80-as években hozták létre, miután elkészült az egyetemi épületcsoport a mai Múzeum-körút és Puskin utca között. A kertről 2009-ben a Táj-kert blog írt részletesen.

trefort.jpg

12. Munkácsy Mihály utca környéke a szecessziós épületekkel

Ha az Andrássy úton tesznek királyi sétát, érdemes egy kicsit kószálni a Bajza utca, Lendvay utca, Munkácsy utca környékén. Csodaszép századfordulós házakban gyönyörködhetnek. Az egyik legszebb a Kölcsey Ferenc Gimnázium épülete.

 

 

 

 

 

 

13.  Liszt Ferenc tér

A térben az az izgalmas, hogy képes egyszerre nyüzsgő és nyugodt lenni. Az Andrássy út felől a Zeneakadémia lenyűgöző és színvonalasan felújított épületéhez futó 200 méter hosszú tér tele van éttermekkel, kávézókkal, teraszokkal. Ugyanakkor a tér közepén kialakított parkban jó időben nagyon kellemes az üldögélés és szemlélődés. Sokan ide beszélnek meg randit, de esküvői fotózást is láttam már többször a Liszt Ferenc téren.

lisztferencter.jpg

Fotó: Wikimapia

 

14. Columbo-szobor a Falk Miksa utcában 

Több mint két éve állították fel Peter Falk szobrát a Falk Miksa utca Nagykörút felőli végén. Azóta is vita folyik arról, hogy vajon valóban ide illő-e, vajon tényleg Falk Miksa leszármazottja-e a 2011-ben elhunyt színész, és mennyire illik Budapest városképéhez Columbo figurája. A turisták és a pestiek közül viszont sokan szeretik a szobrot és szívesen készítenek vele fotót - csakúgy, mint a Bazilika környékén posztoló csendőrrel.

 

15. A kőbányai Szent László tér

A teret az itt álló építészeti remekmű, a Lechner Ödön tervei alapján készült római katolikus templom uralja. Az épület 1894 és 1899 között készült, díszítéséhez Zsolnay pirogránit elemeket is használtak.A második világháború alatt megsérült, az ötvenes években leégett a huszártorony, és hosszú időbe teltek a helyreállítási munkák. Ha rám hallgatnak, akár többször is körbejárják a templomot, hogy a lehető legtöbb első pillantásra rejtve maradt részletet fedezhessék fel rajta.

civertan_szt_laszlo_kobanya.jpg

A fotót a Civertan Grafikai Stúdió készítette

 

16. Pesterzsébet főutcája

Az 1860-as években a Gubacs-pusztán jelöltek ki két helyet telepként, amelyek Kossuth és Erzsébet királyné nevét viselték. Később összeolvadtak egyetlen községgé, Erzsébetfalva néven. A XX. században várossá alakult és 1924-ben felvett a Pesterzsébet, majd a Pestszenterzsébet nevet. 1950-ben adminisztratív úton csatolták Budapesthez. 

Pesterzsébet ékessége a központban, a Kossuth téren álló Városháza, amely 110 éve készült el. Kevesen tudják, hogy az épületnek egykor tornyai is voltak. A második világháború alatt azonban súlyosan megsérült az épület, és a helyreállítást a tornyok nélkül végezték el. Még így, csonkán is vonzza a tekintetet. Az első fotón a tornyokkal látható, részletesen a BudapestCity.org írt róla. A második fotón a tér látható, a harmadikon pedig a Városháza télen - remélem, idén karácsonykor esni fog a hó, hogy egész Budapestet mesevárossá tegye, legalább addig, amíg el nem olvad.

pesterzsebetegykor.jpg

pesterzsebet.jpg

Fotó: 20.kerület.ittlakunk.hu

pesterzsebet_mapio.jpg

Fotó: Mapio

17. Wekerle 

A tudatos várostervezés/városrendezés egyik legjobb példája Wekerle-telep. Egy korábban kihasználatlan, 472 ezer négyszögöles területet jelöltek ki arra, hogy állami finanszírozással "lakótelepet" építsenek rajta. A munkákat Wekerle Sándor pénzügyminiszter koordinálta. 1908 őszén a területet felparcellázták telkekre, a házak tervezésével pedig több mint negyven építészt bíztak meg. Közülük a legnevesebb Kós Károly volt, a főtér az ő nevét viseli.

Annak ellenére, hogy nem egyetlen ember tervezte a telep összes épületét, mégis valami harmónia, egység jellemzi a maga sokszínűségében. Aki itt nőtt fel, vagy itt élt egy ideig, az soha nem felejti Wekerlét. Órákig lehet itt bolyongani és gyönyörködni a házakban.

 

18. Az istvánmezei és herminamezei villák

Ha Zuglóban járnak, és ráérnek, akár télen is tehetnek egy sétát az Erzsébet királyné útjához közel eső utcákban. A negyed érdekessége, hogy a különböző korokban épültek a házak, és a modern épületek között egy-egy ékszerdoboz szépségű villát fedezhetnek fel.

 

19. A Feneketlen-tó

Kellemes, romantikus, nádassal szegélyezett hely a Kosztolányi Dezső térnél. Az összhatást sokáig csak az egykori Budai Parkszínpad hűlt helye rontotta. A tó nem is olyan régi képződmény, 1877-ben alakult ki, amikor a helyi téglagyár munkásai agyaggödröt ásva vízre bukkantak. A legenda szerint itt felfakadt a víz, megtöltötte a gödröt, és aki nem tudott elég gyorsan kijutni a menekülő munkások közül, az itt halt meg. A holttestek és a szerszámok még a tó mélyén pihennek.

A valóság azonban ennél földhözragadtabb: a tó akkor alakult ki, amikor bezárták a téglagyárat és a talajvíz feltöltötte a hatalmas gödröt. Amióta rendbe tették a környékét és újra megnyitották a Parkszínpadot, az összhatás újra nagyszerű.

feneketlento1.jpg

feneketlento2.jpg

feneketlento3.jpg

 

Köszönöm Önöknek a tippeket, és köszönöm, hogy velem tartottak ezen a közös sétán! Kívánom, hogy Budapest minél több rejtett kincsét fedezzék fel, és minél több szépséget találjanak ebben a városban!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr5411999154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theus 2016.12.14. 18:42:46

A gázgyári lakótelep nem egy nagy szám, pár ház egy kisebb parkos-fás rész körül, ennyi. A Wekerle telep ennél több.

Plumper_ 2016.12.15. 09:46:31

a Liszt Ferenc tér kb. 15 éve a rabló éttermek és bárok terepe.
titkos tipp: kőbányai, egykori gyártelep, Magdolna utca, Leonardo utca...
garantált az izgalom, jó szórakozás.

fél(re)értelmiségi 2016.12.23. 10:06:42

@Plumper_: HAHA nagyon vicces, de teljesen haszontalan a kommented. Rá kell tudni érezni melyik blog olvasói vevők az ilyen stílusú, többnyire provokatív hozzászólásokra. Ez nem az a hely. További jó szórakozást.

fél(re)értelmiségi 2016.12.23. 10:07:19

A Kopaszi gát is megérdemelne néhány jó szót.
süti beállítások módosítása