Melyik képeslapot küldené Valentin-napra?
2019. február 14. írta: mrfoster

Melyik képeslapot küldené Valentin-napra?

Szavazzon!

 ke_pernyo_foto_2019-02-14_8_59_01.pngBár ma már egyáltalán nem divat képeslapot küldeni, tudjuk, nem volt ez mindig így. Sőt. Volt idő, amikor egy képeslappal világot lehetett rengetni; vallomások ezrei hevernek ma is a különböző múzeumok gyűjteményében. Szavazzon a bejegyzés végén: Ön melyiket küldte volna el? (A borítókép ITT nézhető meg közelebbről.)

1. Lovagkori hangulatban

A képeslapok címeire kattintva elméletben megvalósítható lenne, hogy regisztráció vagy FB-os bejelentkezést követően azonnal elküldi a rendszer képeslapját a megadott e-mail címre. Ez meg is történik, sőt maga az üzenetküldő felület is jól átlátható, a postafiókba érkező képeslapra kattintva azonban nem nyílik meg teljes nagyságában a lap. A FB-on megosztás sem az igazi: ez esetben csak a linket jeleníti meg a rendszer, a képeslapot nem.

2. Arisztokratáknak

Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljük világszerte. Úgy tartják számon, mint a szerelmes üzenetek küldésének legnagyobb ünnepét, s ilyenkor virággal, édességgel, apróbb ajándékokkal meglepik az emberek egymást.

(Forrás: Magyar Nemzet, 1995.02.11.)

3. Rózsaözön

 

4. Szíves üdvözlet

Valentin kultusza a III. századra vezethető vissza, Valentin ekkor élt. A legelterjedtebb történet szerint keresztény hite miatt II. Claudius császár börtönében sínylődött. Valentin a börtönőr vak lányának a hit segítségével visszaadta látását. Mielőtt 270-ben (február 14-én) kivégezték, a lánynak üzenetet küldött. Az üzenet végén ez állt: A Te Valentinod! 

(Forrás: Magyar Nemzet, 1995.02.11.)

5. Imádlak!

A Valentin-napi szokások az ősi pogány templom áldási ceremóniáiból alakultak ki. Az ókori Rómában Lupercalia ünnepe február 15-re esett. Ezt a napot Júnó istenasszony tiszteletére ünnepelték. Ez a nap volt a madarak nászának napja is és egyben a tavasz kezdete. A rómaiak később a fiatal szerelmesek ünnepévé avatták a Lupercalia-ünnepet.

(Forrás: Magyar Nemzet, 1995.02.11.)

6. Ámor vadászik

Egy másik legenda szerint Valentin pap Rómában teljesített szolgálatot a harmadik században. A birodalom akkori ura, II. Claudius (Krisztus után 268-270), a később pestisben elhunyt császár úgy tartotta, hogy a nőtlen férfiak jobb katonák, mint akiket feleség és gyerekek várnak otthon. Ezért megtiltotta a fiataloknak a családalapítást. Valentin igazságtalannak mondta a rendeletet, és titokban összeeskette a szerelmeseket. Amikor ez kiderült, Claudius megölette a papot. 

(Forrás: Magyar Nemzet, 2006.02.14.)

7. Első szerelmi vallomás

Időszámítás után 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy a Lupercalia-ünnep helyett Szent Valentin napját ünnepeljék február 14-én, egy nappal korábban a régi ünnepnél.

(Forrás: Magyar Nemzet, 1995.02.11.)

8. Sohasem feledlek!

9. Édes teher

10. Ilyen nagy a szerelem!

11. Mikor látjuk viszont egymást?

A római szokások a középkorban más országokba is eljutottak és továbbfejlődtek. Az angolok már 1446-ban megünnepelték ezt a napot. A lányok szív alakú papírra írták jövendőbelijük nevét. Ezeket a szíveket a fiúk kabátjukra tűzték.

(Forrás: Magyar Nemzet, 1995.02.11.)

12. Elárulom nagy titokban

A legrégebbi Valentin-napi üzenetet 1415-ben Charles orléans-i herceg küldte feleségének, amikor a londoni Towerben raboskodott, miután rács mögé zárták a százéves háború győzelmet hozó agincourt-i ütközete (1415. október 25.) után. A köszöntőt máig a londoni British Library kéziratgyűjteményében őrzik. 

(Forrás: Magyar Nemzet, 2006.02.14.)

13. Megértő kezekkel

14. Erdő mélyén megbújva

Tudta? Valentin ünnepe Nagy-Britanniában a XVII. században vált népszerűvé. Száz évvel később már minden társadalmi osztályban bevett szokás volt, hogy a szerelmesek és a jó barátok a szeretet jegyében apró emléktárgyakat ajándékoztak, vagy kézzel írt levélkékben jókívánságokat cseréltek egymással. 

(Forrás: Magyar Nemzet, 2006.02.14.)

15. Feléd száll minden gondolatom

16. Boldogság mámora tölti el a lelkem

17. Ha majd egyszer síromon...

A XIX. században már Valentin-napi üdvözlőkártyákat küldözgettek egymásnak az emberek. Ezek között megtaláljuk a díszes és romantikus kivitelűeket, de megjelennek a polgárpukkasztó egypennys kártyák, a filléres papírra nyomott durva versek, karikatúrák, de ezek hamar kimentek a divatból.

(Forrás: Magyar Nemzet, 1995.02.11.)

18. Örökre

Amerikában is a XVIII. század korai éveiben jelentek meg az első Valentin-napi üdvözletek. És ők csináltak igazi üzletet a dologból: az 1840-es években Esther A. Howland kezdett elsőként tömeges méretekben üdvözlőkártyákat gyártani.

(Forrás: Magyar Nemzet, 2006.02.14.)

19. Párosan szép!

A magyar fiatalok Bálint napján szerelmi varázslatokat alkalmaztak. A leányok ilyenkor kerestek egy kilencmagvú almát, és úgy ették, hogy közben a kilenc magot titkon a kiválasztott fiú zsebébe tudják tenni. Állítólag ez szerelemre bírta még a legbátortalanabb legényeket is.

(Forrás: Magyar Nemzet, 2006.02.14.)

20. Szerelmünk, s evezőnk hajtja a csónakot!

 

 

(A bejegyzés szöveges idézetei az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készültek el.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr4414626308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása