5 különleges téli randevú, amire nem is gondolt volna
2015. január 17. írta: Mr. Foster

5 különleges téli randevú, amire nem is gondolt volna

Legtöbbünknek nincs ideje azon gondolkozni, milyen extrával is kápráztathatja el a meghódítandó nőt, vagy férfit, vagy a már meghódított szerelmest. Pedig elhihetik, akár férfiről, akár nőről van szó, mindkét nem vágyik rá, hogy időnként valami különlegessel rukkoljunk elő. Hogy miért? Mert jó azt érezni néha, hogy ez a mai nap nem csak egy a sok közül. Hogy több. Hogy új. Hogy más.

Hová menjünk első randira egy romantikus nővel?

És egy vagány csajjal?

Mit tegyünk, ha komolyabbra szeretnék fordítani a szituációt?

Mivel csempésszünk izgalmat egy több éves kapcsolatba?

hu_budapest_gulbaba_02.JPG

1. Gül Baba türbéje

 

UPDATE (2018.11.): Felújították a türbét, aminek alsó szintjén kiállítás és török kávézó-teázó is nyílt. Egy olvasóm tanácsa: „Ha a hölgy tűsarkúban érkezik a randevúra túrabakancs helyett, akkor a Margit körút felöl, a csodaszépen rendbehozott Rózsakerten át szerencsésebb megközelíteni a türbét".


Vannak helyek, amelyekhez különösen ragaszkodom, egész egyszerűen azért, mert érzek bennük valami pluszt, amit máshol nem találtam meg. Ilyen Gül Baba türbéje, ami akkor lesz igazán izgalmas, ha a Gül Baba utca felől közelítjük meg. Ez Budapest legmeredekebb utcája.

A türbe alaprajza szabályos nyolcszög és félgömbkupola fedi, körbe-körbe pedig egy árkádsor övezi. Sokáig csak nagy ritkán keresték fel ezt a helyet a budapestiek, és ettől még vonzóbbá vált a számomra. Ideális hely egy romantikus, történelmi koron átívelő randevúhoz, a türbét - azaz Gül Baba sírkápolnáját - pedig belülről is meg lehet nézni. És a kilátás! Egészen új perspektívát ad a városnak. 

 
A második kerület ezen részére települtek be annak idején a törökök, a Budai Vár közelsége mellett feltehetően azért, mert (dél)keleti tájolása van. Gül Babáról számos legenda kering, az egyik közkedvelt történet szerint a bektasi dervisrend tagja volt és imádta a rózsákat. Ez azonban valószínűleg nem így volt; Gül baba életéről általában nagyon keveset tudni. Feltételezések szerint Buda ostramkor halt meg, de erre sincs konkrét bizonyíték, regényes leírás annál több: eszerint a végzet éppen imádság közben érte utol 1541. szeptember 2-án a dzsámivá alakított Nagyboldogasszony templomban (ma Mátyás templom), ahol a Budát elfoglaló Szulejmán szultán tiszteletére tartottak hálaadó szertartást.

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig, 10-18-ig

Ingyenes belépés mindenki számára.

Elérhetőségek: 
1023 - Budapest, Mecset utca 14. (bejárat: Türbe tér 1.)
 (+36 (1)) 237-4400

Hogyan tovább? 

Ha maradnának a török kultúra vonalán, és gyorsan jóllaknának, akkor a közeli gyrososnál, vagy még inkább átsétálva a Margit hídon a Szerájban folytassák a randit.

Ha kipirult arcuk melegbe vágyik, de mégis maradnának a török kultúra kötelékében, akkor mindenképpen a Budai Irgalmasrendi Kórház gyógyfürdőjében folytassák, ami alig tíz percre van a türbétől. Itt található ugyanis Veli bej törökfürdője. A törökfürdőben egy nagymedence és négy kismedence működik, melyek eltérő hőmérsékletűek.

Ha viszont csak meghitten összebújnának, akkor nézzék meg együtt Szeleczky Zita és Jávor Pál főszereplésével a Gül Baba című filmet.


2. Csokoládé túra a Csokoládé Múzeumban


csoki05_1.jpg


Azok, akik már a randin szeretnének az élvezeteknek hódolni, tökéletes választás a Csokoládé Múzeum. Mivel előzetes bejelentkezést igényel, inkább azoknak ajánlom, akik hosszabb távra terveznek, vagy hosszú évek óta együtt vannak. Nem is gondolná az ember, mekkora különbség van egy igazán minőségi csokoládé és egy boltban kapható édesség között. Egy-egy igazi praliné megkóstolása óriási endorfin mennyiséget szabadít fel, és ettől minden, ami körülöttünk van, sokkal szebb színben tündöklik.  

A múzeum különlegessége, hogy már a kialakításánál igyekeztek minden apró részletre gondot fordítani: lépésről-lépésre változott át a poros épület ragyogó kastéllyá. Belső tereit korabeli bútorokkal rendezték be, és csokoládétörténeti emlékekkel dobták fel a hangulatot. A felújítás több évig tartott, és közben a park rendbehozatala mellett az impozáns kovácsoltvas kerítés is elkészült.

csokolade-muzeumi-praline-tura-original-53117.jpg
Ami azonban a legeslegjobb a múzeumban: az illatözön, ami a belépéstől megcsapja a látogatók orrát, nem szólva arról, hogy a csokoládé szökőkútból mindjárt meg is kóstolható az Istenek eledele. Ha nem a pár hét múlva aktuális Valentin napi csokoládé túrát választják, akkor a Fejedelmi túrát ajánlom, ami nagyon hasonló a Praliné programhoz.

Az érkezőket a Rákóczi Lovagteremben gyertyafényes, terített asztal várja. Itt a vendégek teakülönlegességekből választhatnak, csokoládék, továbbá a ház specialitása, egy fenséges meleg sütemény kerül az asztalra. Természetesen a túra központi eleme, a saját csokoládé készítése sem marad el, hogy immár ezzel felvértezve üljünk be a filmmúzeumba, ahol egy korabeli film tekint vissza a csokoládé történetére - ne aggódjunk, vendéglátóink közben sem feledkeznek el a csokoládé utánpótlásról.

Fejedelmi túra:

A program hossza két és fél óra.

Valentin napi túra

Időpontok:
2015. február 14. szombat 14:30,
2015. február 14. szombat 17.00,
2015. február 15. vasárnap 14.30 óra.

 

 

3. Színházi darab a Spinozában

A mainstream színházi világ mellett Budapest híres arról, hogy kisebb és közvetlenebb színházaknak is teret ad. A Spinoza Ház ráadásul nem csupán színházat, hanem hangulatos, bárzenével fűszerezett estéket és gusztusos vacsorákat is kínál - azaz, ha ezt a helyszínt választjuk, egyszerre lesz részünk három különböző, mégis egymásra épülő programban. 

Azok, akik kényelmesek, ugyanakkor a klasszikus stílust preferálják, mégis szeretnének valami egyedivel előrukkolni, akkor a Spinoza tökéletes választás. Bemelegítésként finom italt javaslok, majd a színházi élményt, amit egy kiadós vacsora követhet léleknyugtató zongoraszó mellett. 

spinzoza2.jpg

Spinoza Ház
Cím: 1074 Budapest, Dob u. 15.

Nyitva: H-V 8-23h . Tel: (1) 413 7488
spinozahaz@spinozahaz.hu

Színházi program ITT

Étlap ITT.

 
4. Ügető után a sódombok misztikus világa 


Persze nem csak romantikus hölgylelkek léteznek a világon, hanem igazán vagány, kalandvágyó nők is, akiknek extrább programra van igényük. Az ügető télen-nyáron nyitva van, és mindig nyújt elegendő izgalmat a nézőknek. Forró ital - akár forralt bor - mellett pedig még a hideg is kevésbé csípős, és tegyük hozzá, hogy a verseny láza is felpezsdíti a vérereket.

Csupán a játék kedvéért érdemes fogadni is, persze szigorúan kicsi tétben: akár 50 forintot is tehetünk a nekünk szimpatikus lóra. A versenyzés izgalmát ki-hogyan piheni ki, mindenesetre, ha tényleg kalandra éhes típus a partnerünk, akkor engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy kicsit kimozdulunk a fővárosból. Elmenni sokszor csak azért jó, hogy vissza is lehessen térni, főként, ha nem is napokra, csupán pár órára távolodunk el.

hotel.jpg
Az egerszalóki fürdőről évtizedek óta hallani, és még Budapesten is legendás helyként tartják számon. Több olyan történetet hallottam, amikor egy társaság hirtelen ötlettől vezérelve elindult - akár késő éjszaka - a holdfényben fehérlő sódombok alá, hogy megmártózzon a forró gyógyvízben a szabad ég alatt.

A hévízforrás 410-m mélyről tör fel, és vize 65-68 fokos. A helyszín különlegessége, hogy a domboldalon - amire fel is lehet sétálni - lefolyó víz 1200 négyzetméteres mészkőlerakódást, sódombot épített, ami Európában egyedülálló látványosság.

Versenytáblázat, azaz a versenyek időpontja ITT.


Nosztalgiafürdő paraméterei Egerszalókon ITT.  


5. Gyertyafény Express

Időutazással általában sok mindent el tudunk érni, de legfőképpen olyan hangulatot teremthetünk, amely segít kiszakadni a mindennapokból. A régi korok legcsábítóbb tulajdonsága, hogy úgy tűnik, akkoriban sokkal lassabban telt az idő, és kevésbé voltak túlfeszítettek a mindennapok. Szeretjük hinni, hogy minden kicsit nyugodtabb, békésebb, emberibb volt - bár, itt azért el tudnám keseríteni az olvasót egy-két régi történettel...

A nosztalgia vonatúton ráadásként a vacsoránkat is elkölthetjük, sőt legtöbbször még élő zenéről is gondoskodnak a szervezők. A Gyertyafény Expressz egy szalonból (ez a bár) és étkezőkocsikból álló luxusszerelvény. A múltidéző kaland három órás, és ugye, nem kell nyomatékosítanom, hogy gyertyafény is dukál a terített asztal mellé. 

A kocsi századfordulós hangulatban úszik, miközben abban az illúzióban ringat minket, hogy úton vagyunk valahová, aminek a célja akár a végtelen is lehet - de legalábbis egy egzotikus hely, ahová régóta vágyunk. A koreográfia tökéletesen alkalmas a nagy bejelentésekre: minden részletében romantikus, míg a monoton zakatolás az élet haladását, a közös utat szimbolizálja. Emlékszem, a Béke Hotelben anno a Kupolaterem volt ilyen emblematikus helyszín, ahol több esetben voltam fültanúja lánykérésnek. Annak is megvolt a maga varázsa, a luxuskörnyezet, a tánc és a csillagos ég -, de van, ami azóta is örök. A reményteli ígéret a boldog jövőre. 

wr252_belso.jpg

Gyertyafény Expressz  

A Gyertyafény Expressz Valentin napi vonata Gödöllőre: 19:00 óra, Budapest Nyugati pályaudvar, 9. vágány.
További információ:
• Belák Viktor: belak@mavnosztalgia.hu 
• Nagy Péter: nagy.peter@mavnosztalgia.hu 

• 
Telefon: (+36 1) 238-0558

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr517072481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almamag92 2015.03.22. 23:11:39

Remek az összeállítás, de a mindjárt az első helyhez vezető utca jellemzése, azaz "Ez Budapest legmeredekebb utcája", ismét eszembe ezt a már régóta engem is izgató kérdést: vajon melyik is valójában Budapest legmeredekebb utcája? Hogy vannak a Gül Baba utcánál meredekebbek, az valószínű (lásd pl. www.google.com/maps/d/viewer?mid=z7Hx1sp03wuU.k7PfQkcqri7s&msa=0), de nem tudom, van-e definíciója egy utca esetében a meredekségnek, azaz pl. legalább az úttest milyen hosszúságában kell mérni egy adott utcában a meredekséget? Túl rövid (pl. pár méteres) távolság esetén helyi "huppanók" torzíthatják a mérést. Érdekes lehetne egy rögzített meredekségi definícióval meghirdetni egy ilyen "versenyt".

Mr. Foster 2015.04.14. 08:23:52

@almamag92: Képzelje, azóta is töröm a fejem, hogyan is lehetne megtalálni Budapest legmeredekebb utcáját. A kapcsolódó kérdések is legalább ennyire fontosak és jók; így, hogy. legalább milyen hosszú legyen az út, számít-e a lépcső stb.
A Gül Baba utca számomra amolyan romantikus értelemben a legmeredekebb utca:, macskakövekkel kirakott, ősrégi, házakkal övezett útszakasz, amelynek alulnézete is ezt a hatást erősíti.
Második gondolatom - figyelembe véve felvetését - a Gellért-hegy volt, de van még meredek hely a fővárosban (János-hegy stb.).
Most megpróbálozom a javasolt versenykiírással. Jó lenne megtalálni továbbá azt a fórumot/intézetet, ahol lehetnek erre vonatkozóan hiteles adatok.

Gáspár Norbert Pál · http://www.panoramio.com/user/185261 2015.05.22. 16:27:46

MBf. 105 m a Gül Baba utca eleje a Google Earth szerint. Fent pedig mBf. 147 m. Az utca 237 m hosszú, ergo 26.3%-os az átlagos emelkedése/lejtése.

Gáspár Norbert Pál · http://www.panoramio.com/user/185261 2015.05.22. 16:33:07

MBf. 238 méteren szállsz le a buszról a János-hegyhez vezető út elején és ha a Libegőt követve sétálsz fel, akkor kb. 1.2 km utat teszel meg felfelé, amikor is kb. 486 m-en megérkezel. Ez átlagban 20.5%-os emelkedést jelent. Persze a közben megtett magasságkülönbség változhat az útvonaltól függően. Ha felkaptatsz a Tündér-sziklára, akkor kissé változni fog a szám. :) És persze nem mentünk fel a toronyhoz, ami 525 m-en épült.

Rugovicsvalagba 2019.05.19. 15:53:38

"Gül Baba, magyarul Rózsa Apó a bektasi dervisrend tagja volt, és imádta a rózsákat. Csakúgy, mint élete, halála is legendás volt. "
Sajnos téves. Semmi adat nincs arról, hogy imádta volna a rózsákat.
Személyével kapcsolatban is rengeteg a bizonytalanság, elméletek, legendák tömege kapcsolódik hozzá. Életéről szinte semmit nem tudunk. Halála sem volt legendás. Buda elfoglalása után halt meg, de ez is bizonytalan. Terebess : "Az is meggondolandó, hogy elfogadjuk-e Evlia Cselebi azon állítását, miszerint Gül Baba 1541-ben halt volna meg, hisz láttuk, a korabeli források erről hallgatnak. Ugyancsak furcsa, hogy türbéjét is csak a harmadik budai pasa, Jahjapasazáde Mehmed építtette fel 1543 és 1548 között, tehát évekkel később Gül Baba feltételezett halála után. E tekintetben figyelemre méltó egy másik 17. századi forrásunk." "Feltűnő azonban, hogy az 1541. évi magyarországi hadjáratról beszámoló kortárs török krónikások, így a már idézett és a hadjáratban részt vett Dzselálzáde Musztafa erről és általában Gül Babáról semmit nem tudott vagy legalább nem tartott szükségesnek feljegyezni, jóllehet a szeptember 2-i pénteki hálaadó istentiszteletről ő is beszámolt. A kortárs vagy közel kortárs török történetírók hallgatása Gül Babáról, s arról a tényről, hogy a szultán őt jelölte volna ki Buda védszentjévé, sehogy sem volt összeegyeztethető a török világutazó leírásából kikerekedő képpel. Hogyan lehet az, hogy egy ilyen nagy befolyással rendelkező, köztiszteletben álló bektasi dervisről, aki négy egymást követő szultán uralkodása alatt, szinte hihetetlenül hosszú időn át szolgálta a dinasztiát, s akiről a 17. század hatvanas éveiben Evlia Cselebi már sokat tudott mesélni, a kortárs török történetírók nem emlékeztek meg? "

mrfoster 2019.05.23. 09:41:56

@Rugovicsvalagba: Köszönöm a kiegészítést és javítást, valóban igaza van, Gül baba élete legendákon alapuló történet. A bejegyzésben is pontosítottam a romantikus túlzást.
süti beállítások módosítása