5 reggelizőhely Budapesten, ha finomságokkal kezdené a napot
2023. október 27. írta: fosterur

5 reggelizőhely Budapesten, ha finomságokkal kezdené a napot

Ajánlok néhány reggelizőhelyet a városban, amit érdemes kipróbálniuk.

reggeli-zsolnay-kavehaz.JPG

Sokan mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Annyiban értek vele egyet, hogy fontos, kihagyhatatlan, és az egész napunkat meghatározhatja.

Akik régebb óta olvasnak, tudják, hogy ínyenc vagyok, és az ízletes reggelik rajongója. Előfordul, hogy csupán egy tea vagy kávé és egy croissant a reggelim, ám ha tehetem, változatosan próbálok étkezni reggelente, és nem ragaszkodom ahhoz, hogy mindig ugyanazt fogyasszam. Van, amikor a klasszikus angol reggelit választom, van, amikor a hagyományos, magyaros típusút. Néha gyümölcsöt, máskor palacsintát eszem, ez attól függ, éppen milyen a hangulatom. De semmiképpen nem hagyom ki.

Biztos vagyok benne, hogy Önöknek is akadnak szép emlékeik a gyermekkori reggelikről, megvannak a maguk kedvencei, szokásai.

Korábban már írtam egy blogbejegyzésben néhány érdekességet a reggeliről, a populáris kultúrát is segítségül hívva, most viszont arra vállalkoztam, hogy mutassak Önöknek néhány jó reggelizőhelyet. Nagyon örülnék, ha Önök is megosztanák velem a tapasztalataikat.

A reggeli szerepe

Azon túl, hogy tápláló és energiával lát el bennünket, a reggelinek egyfajta pozitív lelki és mentális élményt is adhat. A gyomornak lényeges a reggeli étkezés, hogy teában vagy a kávéban található csersavat semlegesítse.

A gyümölcsökből, zöldségekből álló reggeli pedig vitaminokkal és nyomelemekkel látja el a szervezetünket.

 

Mit érdemes reggelizni?

Rövid válaszom: amit reggel kívánunk. Van, akinek a frissen sült péksütemény esik jól, másnak a tojás és a sonka vagy a vajas pirítós paprikával, paradicsommal. Akad, aki smoothie-t készít és zabkását eszik hozzá, és akad, aki cukor nélkül készült palacsintát eszik friss gyümölcsökkel.

A jó reggeli olyan ételekből áll, amelyek táplálóak, változatosak és ízletesek. A reggeli pontosan olyan, mint a többi főétkezés: bátran kísérletezhetnek, kipróbálhatnak új alapanyagokat, technikákat, ízeket. Használhatnak teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségféléket, készíthetnek például zöldségkrémeket. Fogyaszthatnak a gabonafélékhez és zöldségekhez növényi vagy állati fehérjéket (például joghurtot, sajtot), ahogy jólesik.

A reggelihez igyanak elegendő folyadékot, hogy a szervezetük hidratációját segítsék.

 

Hol ehetnek finom reggeliket Budapesten?

Ha nincs idejük vagy kedvük otthon elkészíteni a reggelit, vagy egyszerűen csak szeretnénk kipróbálni valami újat és különlegeset, Budapesten számtalan lehetőség adódik. A város tele van hangulatos kávézókkal, éttermekkel és pékségekkel, amelyek különféle reggeliket kínálnak. Így akár pörgősebb, akár nyugodtabb, komótosabb reggelire vágynak, egészen biztosan megtalálják azokat a helyeket, ahol jól érzik majd magukat.

Búzakovász

A Búzakovásznak több üzlete is van városszerte a budai Csalogány utcától a XVI. kerületi Állás utcáig. Bár inkább pékségek, nem csak a heti kenyérvásárlást ejthetik meg (nagyszerűek a kenyereik, csak megjegyzem), hanem a reggelit is, mivel mát 7 órától nyitva vannak.

Tejeskávét kívánnak kakaós csigával? Vagy beleharapnának egy ízletes pogácsába? A legjobb helyen járnak! De ha rám hallgatnak, megkóstolják a Búzakovász olívás-füstöltsajtos stangliját. Siessenek, mert reggelente hamar elfogy!

392817022_736796561795464_3658994483031818950_n.jpg

392921222_733541002121020_4462741189246412354_n.jpg

 

Törökméz

Ha a Margit körútról a Margit utcára sétálnak tovább (például úton Gül Baba türbéje felé), egy kedves kis reggelizőhelyet találnak a Margit utca és az Apostol utca sarkán. Néhány éve fedeztem fel a Törökmézet.

8 és 12 között készítik el a reggeliket, például shakshukát, Benedict tojást vagy speciális étrend esetén vegán bundás kenyeret. Néhány szendvics is szerepel az étlapon, ezeket egész nap kérhetik.

394383537_18373229380067901_7469903441849854857_n.jpg

 

Zsolnay Kávéház

Ha szép, nyugodt helyen, zavartalanul és a szó minden értelmében kényelmesen szeretnének reggelizni, üljenek be a Zsolnay Kávéházba a Teréz körúton. Akár egyedül érkeznek, akár társaságban, már reggel 7 órától többféle reggeli étel vagy menü közül választhatnak.

A menük összeállításakor a hely szellemének és történetének is adóznak: a Zsolnay Kávéház ugyanis az egykori Britannia Szálló, későbbi Béke Hotel épületének földszintjén, a Szondi utca és a Teréz körút sarkán működik. Annak idején olyan hírességek fordultak meg itt, mint Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Tersánszky Józsi Jenő vagy Török Sophie. Móra Ferencnek külön szobája is volt a szállodában.

Választhatnak Kávéházi klasszikusok, Újságíró menü, Nagykörúti reggeli vagy Britannia Signature közül (akkor adagok, hogy a kávéházi klasszikusok kivételével  mind kétszemélyes volt, kávéval, narancslével, pazar ételekkel), de kérhetnek omlettet vagy szendvicset is.

reggeli-zsolnay-kavehaz-2.JPG

reggeli-zsolnay-kavehaz-3.JPG

 

Zoska

Évek óta működő kávézó-reggeliző az Astoria közelében. Hatalmas üvegablakaival lehetőséget kínálnak arra is, hogy étkezés közben figyeljék, mi történik az utcán, és csendben szemlélődhessenek.

A Zoska egyik specialitása az amerikai palacsinta, amiért sokan rajonganak, de amit nem kínálnak minden sarkon. Egész nap kérhető, nem csak reggel, és többféle feltét közül választhatnak, kérhetnek rá lekvárt, friss gyümölcsöt vagy juharszirupot is.

De maradhatnak az olyan megszokott fogások mellett is, mint amilyen a virsli, a rántotta vagy a szendvics. Külön kiemelném, hogy már reggel hétkor nyitva vannak, de aki későnkelő, az is nyugodtan megreggelizhet.

dsc_0496_copy.jpg

 palacsinta.jpg

 

Szimply

Ha szeretik, hogy a tányérjukon a finomságok olyan színekben pompáznak reggelente, mint egy virágoskert, és inkább a zöldséges ételeket részesítik előnyben, mindenképpen üljenek be a Szimply-be a Károly körúton.

Nem túlzok, amikor színekről beszélek a Szimply reggelik esetében: sokfélealapanyagból kreálnak érdekes, izgalmas ízvilágú villásreggeliket. A nemzetközi konyhához szokott közönség és a különlegességekre vágyó helyiek számára készítenek például olyan ételt, mint amilyen az avokádós pirítós csicseriborsóval, céklával, ecetes hagymával és rukolával vagy a Buddha-tál zöldségfélékkel.

Kávét a szomszédos specialty kávézóból hoznak, így biztosan minőségi feketét kapnak.

384300770_698514978976841_2341777019699201208_n.jpg

380125814_694305462731126_7875612191357724113_n.jpg

Önök mit szeretnek reggelire fogyasztani? Mi a kedvenc reggeli ételük?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr818244617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása