A legszebb európai tengerpartok és strandok
2015. július 18. írta: fosterur

A legszebb európai tengerpartok és strandok

A legnagyobb forróság idején sokan vágyunk arra, hogy víz közelében legyünk, megmártózzunk a tengerben. A European Best Destinations évről évre készít listát a legszebb európai tengerpartokról - ezekről válogattam Önöknek elbűvölő helyeket. Biztosan lesz olyan közöttük, amelyet még nem ismertek, amelyről még nem hallottak.

Notre Dame, Porquerolles, Franciaország

Varázslatos, rendben tartott strandokat találnak a francia Riviérán, Hyére környékén ahol a ragyogó napsütésben nagyokat csobbanhatnak a tiszta tengervízben. Mintegy 40 kilométeres partszakaszon egymást érik a jobbnál jobb helyek; a European Best Destinations portál szerint családbarát strandok is várják a turistákat. Az egyik legszebb tengerpartot Porquerolles partjainál láthatják, pineákkal körülvett öbölben.

franciaorszag.jpg

Navagio, Zakinthosz, Görögország

Olyan ismerősnek tűnik, mintha romantikus filmekben már láttam volna… A part menti meredek sziklák fenségesek, a strand homokja szinte vakító, a tenger színe égszínkék. Az öböl látványossága a valódi hajóroncs a part közepén. 1980-ban futott zátonyra, miután a haditengerészet csempészet gyanúja miatt üldözőbe vette. Ezt a strandot a legegyszerűbb hajóval megközelíteni, a legtöbben így testnek. Az utazási irodák felhívják rá a figyelmet, hogy az öböl vize gyorsan mélyül, és aki úszni szeretne, annak fokozottan kell ügyelnie.

gorogorszag.jpg

Zlatni rat, Horvátország

Rendszeresen szerepel az utazási oldalak és online magazinok tengerpartokról szóló összeállításaiban – nem véletlenül. Ha látni szeretnék, Dalmáciáig utazzanak, Bračra. Ez Dalmácia legnagyobb, és az Adriai partvidék legnagyobb szigete, és elsősorban arról híres, hogy világszerte ismert épültek alapanyagát adta az itt bányászott mészkő. Gondolták volna, hogy a Fehér Ház, több velencei palota és a spalatói Diocletianus palota építéséhez is felhasználták? De Önöket bizonyára jobban érdekli most a fél kilométer hosszú homokos földnyelv, ahol szörfözni, napozni és fürdeni is lehet.

UPDATE: Vigyázat! Zlatni rat, avagy Aranyszarv túlnyomórészt köves és kavicsos. Érdemes elolvasni a kommenteket, ahol ott járt olvasóim osztották meg tapasztalataikat.

horvatorszag_1.jpg

Calo des Moro, Mallorca, Spanyolország

Legendásan tiszta, merülésre alkalmas vize miatt sokan imádják. A strandot körülvevő sziklák izgalmassá teszik a helyet. A parton állva olyan érzés foghat el bennünket, mintha egy megelevenedett képeslap szereplői lennénk.

spanyolorszag_1.jpg

Marinha, Portugália

Portugália déli részén, Algarve közelében keressék ezt a vadregényes helyet. A többi, listán szereplő strandhoz hasonlóan a víz itt is tiszta. A Michelin útikalauz a legkiválóbb európai strandok között említi, az itt készült fotók tucat számra szerepelnek Portugáliáról szóló útleírásokban, és reklámokat is előszeretettel forgatnak az aranyló sziklákkal a háttérben.

portugalia.JPG

Sveti Stefan, Montenegro

Ezen a csodálatos félszigeten, amelyet a parttal csupán egy keskeny homokpad köt össze, nem kisebb hírességek nyaraltak, mint Sophia Loren, a hatvanas évek ünnepelt színésznője, vagy Alberto Moravia, a híres olasz író. Mi foghatta meg őket? A középkorban épült halászfalu bája? Az elsőre kissé vadnak tűnő táj? A türkiz színű tenger? A sötétlő homok? Inkább mindez egyszerre. Mára Sveti Stefan egyet jelent a luxussal; igencsak a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a félszigeten keres magának szállást, az árakat az itt pihenő sztárok és milliomosok pénztárcájához szabták.

montenegro.jpg

Egmond aan Zee, Hollandia

Lehet, hogy furcsának találják, de nekem nagyon tetszik az Északi-tenger partján fekvő, minimalista hangulatú strand a jellegzetes homokdűnékkel és jelképével, a fehér világítótoronnyal. Ha könyvet akarnék írni, és arra volna szükségem, hogy semmi ne vonja el a figyelmemet, egy egész nyarat töltenék itt.

hollandia.jpg

Tropea, Olaszország

Itália déli részén, Calabriában található Európa egyik gyöngyszeme. Sokan mondják, hogy itt mintha megállt volna az idő, a sziklára épült óvárossal, ahonnan remek kilátás nyílik a Tirrén-tengerre. A homokos tengerpart ugyan nyaranta tele van turistákkal, az élmény miatt azonban kár lenne kihagyni.

olaszorszag.jpg

Mawgan Porth, Cornwall, Egyesült Királyság

Nos, egy angol származású öreg időutazótól talán elfogadnak egy tanácsot: ha csak tehetik, utazzanak el ide, győződjenek meg róla a saját szemükkel, hogy Anglia tengerpartja is lehet olyan ámulatba ejtő, mint a mediterrán országoké. A fehér homokos strandot gyönyörű, zöldellő növényzettel borított sziklák veszik körül. Valami megmagyarázhatatlan varázslat működik e helyen: kimossa belőlünk a mindennapok feszültségét.

05.jpg

Binz, Rügen

Pillanatok alatt a festői németországi sziget hatása alá lehet kerülni. Nem csak Thomas Mannt nyűgözte le szépségével, hanem sajnos Adolf Hitlert is, így vált egy időre a nácik kedvelt nyaralóhelyévé. A legpatinásabb stranddal Binz, a híres fürdőváros büszkélkedhet.

binz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr467636464

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan védjük értéktárgyainkat a vízparton? 2015.07.19. 10:54:43

Itt a kánikula, és aki teheti a vízparton hűsíti magát.Legtöbbünk számára a vízparti nyaralás egyenlő a kikapcsolódással és a gondtalan pihenéssel, szórakozással.Következésképpen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legelemibb óvintézkedésekről is.   P...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De82 2015.07.18. 21:19:24

Végreeee egy összeállítás ahol szerepel Calabria :) :) :) Valóban gyönyörű Tropea,kristály tiszta a vize és mellette megannyi csoda szép hely van Calabriába...
Igaz hogy tele van turistákkal de nagyon nagy százalékba olasz turisták ugyanis Calabria még mindig egy fehér folt a külföldi turisták körébe de ettől is olyan varázslatos,legalábbis számomra :) Örülök hogy végre láttam egy ajánlóba/ranglistán...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.18. 22:21:09

Szerintem a listára ráférne némi átgondolás.

Porquerol megvolt ez évben, tényleg meseszép a hangulata. Őszintén szólva nekem jobban bejött Pampelonne a környékről (St tropez-nál).
byyourbesttraveler.com/wp-content/uploads/2015/03/Pampelonne-beach.jpg
Szerintem nem lehet lista teljes Bretagne nélkül, mondjuk ott Cote Sauvage ( autossagok.blog.hu/2014/10/22/nagy_francia_korut_iii_felvonas_bretagne-i_befejezes ), vagy ha a fürdés nem prioritás, akkor Etretat Normandiából (szerintem mindenképpen a az itt szerepelt holland part elé kívánkozik).
És élek a gyanúperrel hogy az itt szereplő olasz pert sem lenne döntős Olaszrszágban olyan meseszép helyek, mint Ischia szigete vagy az Amalfi part melett...

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2015.07.18. 22:34:53

@De82: Mert nehéz megközelíteni, viszonylag sokat kell utazni szárazföldön, a repülő út után, hogy eljuss oda

pupumpa 2015.07.18. 22:39:57

"Nem csak Thomas Mannt nyűgözte le szépségével, hanem sajnos Adolf Hitlert is"
Miért sajnos? Mert 80 éve itt nyaraltak valakik, akiknek nem kellett volna?
Nevetséges, hogy nem merik leírni Hitler nevét anélkül hogy negatív jelzőkkel ne vegyék körbe.

Arslab01 2015.07.18. 23:09:43

A bóli Aranyszarv Bracon nem homokos, hanem kavicsos

monddazigazatmar 2015.07.18. 23:18:17

"Zlatni rat, Horvátország"
De Önöket bizonyára jobban érdekli most a fél kilométer hosszú homokos földnyelv, ahol szörfözni, napozni és fürdeni is lehet.

JA. 3 hete még kavicsos volt, lehet hogy azóta változott, de kétlem.

klacus 2015.07.19. 06:21:01

Az északi tengerre csak 15+ kiló elhízottaknak jó, mert a víz 17-18 fokos max. A veséd lefagy, még jó hogy alaszkai strandot nem tettek fel. A minimalista Holland strand egy nagy szar. Volt szerencsém pár évvel ezelőtt ott lenni. Annál akármelyik hazai tó jobb, igényesebb, és megközelíthetőbb. (A strand élőt 10 km-el már csak lépésben)

Anglia strand is fasza lehet, ha fagyálló folyik az ereidben.

Amiket én imádok.
Korfu Sidari, de levileg akárhol pl Benices
Costa Brava (Barcelona)
Krk sziget Baska (Esetleg Baska-Voda) homokos az egész és van infrastruktúra, csúszdapark stb. Ja kutyás strand is van.

mingyá beszólok! 2015.07.19. 07:35:09

Sziasztok!

Mint ahogy már előttem valaki szóvá tette, az Aranyszarv kavicsos, de ezt mindenki elhallgatja, mert a kutya sem menne oda. Érzésre olyan ott merülni, mintha a Duna-parton lennél. A fenék pedig totál kihalt, és pár méter után gyorsan mélyül. Tök alkalmatlan strandolásra, nagyon kevés a sekély vizes rész.

A Navagio szintén az utazási irodák kedvenc átverése, eleve nem homokos, hanem murvás. Szó szerint fehér zúzott kőből van a part 80%-a, a hajó roncs környékén van némi homok, de nem egyszerű ott sokat pancsolni, mert állandó a kirándulóhajók miatt a jövés-menés, és a hullámverés. Ja, a víz szintén nagyon gyorsan mélyül, és jéghideg.

Csodálkozom viszont, hogy Málta totál kimaradt a felsorolásból. Melieha, Golden bay, Comino, és az Azure Window vízminőségben és fürdőzés szempontjából is kimagasló, az utolsó kettő pedig látványra is lenyűgöző.

www.google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRxqFQoTCOXJlqu85sYCFQE9FAodu1cAqg&url=http%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.com%2F2014%2F08%2F08%2Fcomino-island-in-malta-ha_n_5647511.html&ei=1DarVeWPJYH6ULuvgdAK&bvm=bv.98197061,d.d24&psig=AFQjCNGFXBpW3sCGw0D5RKJTLxeH7IaT2A&ust=1437370451555562

www.google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRxqFQoTCOHd4L-85sYCFYS1FAodqTgCWw&url=http%3A%2F%2Fwww.stueyartphotography.co.uk%2Fshop%2Fazure-window%2F&ei=_zarVaHiLoTrUqnxiNgF&bvm=bv.98197061,d.d24&psig=AFQjCNFeLCUDrEhNZWQRkBvImcrgmhN0Yw&ust=1437370490891472

Mr. Foster 2015.07.19. 10:24:30

@De82: Igen, néha pontosan ezek az autentikus helyek a leggyönyörűbbek és legmegbízhatóbbak. Ahol a helyiek szeretnek nyaralni, csak jó lehet!

Mr. Foster 2015.07.19. 10:29:51

@Ződ2000: Köszönöm a kiegészítést! Sajnos a normandiai Etretat-nál még nem jártam, de ezennel felvettem a listámra.

vittore 2015.07.19. 10:31:14

Szép mindegyik, de ezek közül ahol jàrtam, mind kiàbràndító egymilliàrd turistàval tömve

Mr. Foster 2015.07.19. 10:38:18

@monddazigazatmar: Köszönöm a kiegészítést, való igaz, hogy Horvátország tengerpartjai túlnyomórészt kövesek, még akkor is, ha az utazási irodák szeretik máshogyan beállítani. Bol és Zlatni Rat félszigetecskéje inkább kavicsos és többnyire köves a part is, Vir-en és Rab-on, esetleg Vis szigetén van némi homok és homokos öböl (pl. Milna, Stoncica) , és állítólag Hvaron és Jelsában van még homokos strand.

Mr. Foster 2015.07.19. 10:40:35

@klacus: Köszönöm a tippeket, különösen a kutyás strand ötletét, erről is ritkán hallani!

Mr. Foster 2015.07.19. 10:44:32

@mingyá beszólok!: Az már biztos, hogy Aranyszarvat ezentúl csak köves partként fogom emlegetni. Valóban van nem egy átverése az utazási irodák katalógusfotóinak. Hogy milyen homokos a strand, mekkora a medence, milyen gyönyörű a kilátás... www.szeretlekmagyarorszag.hu/ezert-ne-higgy-a-szallodak-katalogusfotoinak/

Nem véletlen, hogy egyre jobban terjednek az amatőr képek ezen a területen is, mert azokkal nehezebb hazudni.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.19. 11:16:14

Én melyiket választanám? Egyértelműen Albánia! Van homokos rész északon (Adria), kavicsos-sziklás délen (Jón-tenger), és egy kicsi fehér homok (Ksamil=6 mérföld - Korfutól). Ár-érték arányban és vendégszeretetben verhetetlen!

Üdvözlettel: Egy Albániában élő magyar

nick066 2015.07.19. 13:29:04

Vegyünk két példát:
Calo des Moro, Mallorca kb 50-75 méter strandszakasz a a fotóból ítélve.
Marinha, Portugália kb 25 méter

...gondolom, még vagy 587 db különböző blogon megjelent a legjobb standok listáján, vajon mennyire lehet élvezhető ott a mostanra 10-20 fő / négyzetméteres zsúfoltság ebből következően?

De82 2015.07.19. 16:30:58

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo:
Annyira azért nem nehéz,bár Budapestről nincs közvetlen járat de számos nagyvárosból van,pl. Bécsből is,vagy Budapestről Római átszállással,stb... Mondjuk én kocsival mentem mert három hónapot kint voltam de az úgy valóban elég sok.
Inkább a maffia miatt van rossz híre,nincs úgy felkapva sem az utazási irodák által aminek én örülök is meg nem egyrészt nagyon jól jönne a bevétel a külföldi turistákból ugyanakkor lehet elvesztené azt a varázsát ami engem annyira megfogott.Többször átmentem onnan Szicíliába is ,Taormina pl egy álomszép város de mégis a rengeteg külföldi turista miatt valahogy nem volt az igazi nekem.De azért kétszer is voltam ott mert tényleg gyönyörű :)

Kéne egy nick... (törölt) 2015.08.03. 10:42:17

@klacus: Korfu, Sidari egy gyomorforgatóan vacak hely és strand. Vannak sokkal jobbak akár Korfun, akár máshol Görögországban.
süti beállítások módosítása