14 hely Budapesten, ahol 1956 hőseire emlékezhetünk
2016. október 21. írta: fosterur

14 hely Budapesten, ahol 1956 hőseire emlékezhetünk

Nem is gondolná, mennyi szobrot, táblát avattak Budapesten a forradalom évfordulóira

1956_budapest.jpg

Budapest számtalan pontján találnak olyan helyet, amely az 1956-os forradalom felkelőire, a harcokra, majd a forradalom vérbe fojtására és a mártírokra emlékeztetnek. Szobrok, emléktáblák és különleges művek tisztelegnek a hősök előtt. Most 14 ilyen emlékhelyet mutatok be Önöknek.

1. A legmegrázóbb: '56 gyermekáldozatainak emlékműve

Budán, a Vár alatt, a Döbrentei tér mögött sétálva bukkan fel egy kedves kis parkban Elek apó kútja. Idilli környezetben áll a kőtömb, rajta a nagy meseíró, mesegyűjtő, Benedek Elek képmása, alatta egy gyík. Közelebb lépve látszik a faragott sziklán a tábla: 1956 legártatlanabb áldozatai, a forradalom alatt meghalt gyermekek előtt tiszteleg. Csák Attila alkotását 2006-ban avatták fel, Melocco Miklós tervei alapján készült.

elekapokutja1.JPG

elekapokutja2.JPG

elekapokutja3.JPG

 

2. Emlékhely budai harcok egyik színterén

szenater1956.jpg

szenater3.jpg

szenater2.jpg

A Széna téren október 25-én állítottak fel barrikádot a forradalmárok, miután az itt szervezkedők fegyverhez jutottak. 27-én történt itt az egyik legjelentősebb összecsapás, a Széna térnél kapott halálos sebet egy önként segítő lány, és 28-án megpróbálták felszámolni a "Moszkva téri gócpontot", de a nagyobb harcok nem itt zajlottak, hanem a pesti oldalon. November 4-én azonban hatalmas ellenállásba ütköztek a szovjet csapatok, csak az aknavetőkkel voltak képesek szétverni a felkelők csapatait. A Széna tériek emlékműve a Mammut II. oldalában található.

 

3. és 4. Mansfeld

A Széna téri forradalmárok közül tizennégyet ítéltek halálra. Köztük volt Mansfeld Péter is. 1956 után lopásokban vett részt, a nyomozás alatt megszökött, aztán előzetes letartóztatásban volt, 1958 februárjában pedig egy rendőr törzsőrmestert támadott meg társaival. A hatalomnak kapóra jött, hogy forradalom alatt játszott szerepéért perbe fogja. Mivel megbánást nem tanúsított, szökni próbált, az ügyész pedig igyekezett elnyerni a hatalom kegyét, a fiút halálbüntetésre ítélték.

Mansfeld Péter 18 éves volt, amikor az ítéletet végrehajtották rajta. A II. kerületben a Veronika Parkban és az I. kerületben a Szabó Ilonka utcában is emlékművet kapott. A képek forrása a Wikipédia.

mpii.jpg

mpi.JPG

 

5. A Műegyetem diákjainak emlékműve

1956_kepekben_07.jpg

"A félkör alakú emlékmű központi szoborcsoportja az 56-os egyetemisták forradalmi tömegét ábrázolja, amint a kőkerítés oszlopainak szétfeszítésével megindulnak a fennálló elnyomó rendszer ellen. Az embercsoportból közepén egy négy méter magas női alak emelkedik ki, aki mint a forradalom eszméje vezeti a népet. Az emlékmű bal és jobb szárnyán 5-5 kőlap szegélyezi a központi szoborcsoportot, s ezeken egy-egy felirat olvasható:
Az 1956-os forradalom bölcsője, valamint Sinka István versének első két sora: Üdv néked ifjúság! Üdvözlégy magyar nép!" - írja a Budapest-fotó.hu.

 

6. Nagy Imre szobra, amelyet sokan szeretnek

Alig lehet olyan időpontot találni, amikor a turisták ne készítenének éppen fotót vagy szelfit a már 20 éve itt látható emlékműnél. Varga Tamás alkotása a Vértanúk terén vonja magára a tekinteteket. Biztos vagyok benne, hogy ez Budapest egyik legtöbbet fotózott szobra.

Amikor a napokban ott jártam, hogy készítsek pár képet róla, éppen egy görög lány állt mellé. Amint észrevette, hogy felemelem a kamerát, elbújt a szobor mögött. Egymásra mosolyogtunk, aztán hagytuk egymást nyugodtan fényképezni.

nagyimre.JPG

 

7. A Kossuth téri "lövedékek" a falban

parlament1956.jpg

Rendhagyó módon emlékeztet bennünket az alábbi emlékmű arra, hogy október 25-én sortűz szedte áldozatait az Országháznál.

golyonyomok1.JPG

golyonyomok2.JPG

 

8. A Bakáts tér valódi emlékhely

bakats561.jpg

bakats562.jpg

Sokan sétálnak el a gyönyörű Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom mellett úgy, hogy egy pillantást sem vetnek a falán olvasható táblákra. Pedig érdemes szemügyre venni őket. A templom Ferenc körúthoz közelebbi végén látható a november 5-én ezen a helyen elesettekre hívja fel a figyelmet, a bejárattól jobbra az 1993-as mártíremlékművet találják, emögött pedig, a falon a háborúk és a forradalom hősi halottai előtt tiszteleg a tábla.

bakacster1.JPG

bakacster2.JPG

bakacster3.JPG

 

9. A pesti srácok

A forradalom legkitartóbb csoportja védte a Corvin közt és a az Üllői út-Nagykörút kereszteződését, ezt a stratégiai jelentőségű pontot. Az sem mellékes, hogy a szomszédban volt a Kilián-laktanya. (Nem csak jól védhető hely volt, de a sebesültek közül sokat átvihettek az épületbe.) November 6-án kerítették be a forradalmárokat a szovjet csapatok, ekkor számolták fel végleg a "gócpontot".

corvinkoz2.jpg

corvonkoz1.jpg

A Kilián laktanya mártírja lett az eredetileg a lázadók lefegyverzésére küldött Maléter Pál, akit Nagy Imre helyettes honvédelmi miniszternek, majd honvédelmi miniszternek nevezett ki. Pongrátz Gergely, a Corvin-köziek egyik főparancsnoka a forradalom leverése után külföldre menekült a családjával, így kerülte el a letartóztatást.

A heves harcokra és az ellenállásra emlékeztetnek az emléktáblák és a "pesti srác" szobra, amelyet a forradalom 40. évfordulójára emeltek.

corvinkoz.JPG

 

10. Tábla a körtéri harcok emlékére

Borzalmas csatatérré változott a Móricz Zsigmond körtér 1956 őszén. A Corvin közhöz hasonlóan az ellenállás egyik központja volt, és bár a források szerint csak néhány százan harcoltak, napokig feltartották a szovjet tankokat.

korter1.jpg korter2.jpg

2001-ben a Móricz Zsigmond körtér 3/A falán helyeztek el emléktáblát. Ez a fenti, Fortepan-fotón látható épület. Így nézett ki a Google Street View 2014-es felvételén:

 

11. Tóth Ilona emléktáblája

A huszonéves szigorló orvostanhallgatót azzal vádolták, hogy gyilkosságot követett el 1956 novemberében. Halálra ítélték és az ítéletet 1957. június 27-én végrehajtották. Mellszobra a SOTE Nagyvárad téri épülete előtt áll.

tothilonka.jpg

 

12. A kivágott fa gyökere Kispesten

Csendesen bújik meg egy kicsiny téren a XIX. kerületben ez a szomorú emlékmű, ahol minden évben tisztelegnek a forradalom hősei előtt a kerület lakói.

kispesti_emlekmu.jpg

 

13. Az egyik legötletesebb: a pestszentlőrinci hatalmas kocka

Kreatív, modern, könnyen befogadható, körüljárható, ugyanakkor intelligens és tiszteletet parancsoló alkotást lepleztek le 2012 novemberében a XVIII. kerületi Hargita téren. Ilyen volt a tér az építkezés előtt, májusban, a Google Street View felvételén:

Most az alábbi emlékműt láthatják.

 

1956_pestszentlorinc.jpg

 

14. A legtöbbet vitatott emlékmű

A forradalom 50. évfordulójára állították fel, Emődi-Kiss Tamás, György Katalin, Horváth Csaba, Papp Tamás tervei alapján. Az ék alapban összezáruló fémoszlopok az összefogást és az összetartásra képes magyarságot jelképezik. Az 56-os szervezetek közül azonban többen tiltakoztak ellene, és máig sokan bírálják, csúnyának és a városképbe nem illőnek tartják. Érdekes, elgondolkodtató a "Vaskefeként" emlegetett konstrukció, de soha nem vált népszerűvé.

emlekmu.jpg

Fotó: Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr8811786157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása