7 fantasztikus kert és park Londonban
2016. május 15. írta: Mr. Foster

7 fantasztikus kert és park Londonban

London tele van szebbnél szebb kertekkel és parkokkal; akadnak köztük titkos búvóhelyek és nagy népszerűségnek örvendő közparkok is. Mindre vigyáznak, mert tudják, hogy ezek a lélegző zöld felületek teszik élhetőbbé és otthonosabbá a nagyvárosokat. Most csupán néhányat mutatok be Önöknek a kedvenceim közül. Remélem, elnyeri a tetszésüket.

1. Derry&Tom's Roof Garden

London híres bevásárló utcáján, a Kensington High Streeten valóságos csoda várja Önöket. Az egykori Derry&Tom's áruház/bevásárlóközpont óriási, 6000 négyzetméteres tetőteraszán órákat tölthetnek úgy, hogy egy percig sem unatkoznak. Valóságos oázis a szemnek és a léleknek. A kertbe a Derry Street felől juthatnak be. Érdekessége, hogy igazi, mediterrán hangulatú spanyolkertet és angol parkot is telepítettek ide, a vízben flamingók gázolnak.

kepeslap.jpg

 A terasz egy régi képeslapon

tetoterasz.jpg

Valódi felüdülés

 

2. Queen's Wood

Highgate metróállomástól néhány percre találják a jellegzetesen angol kertet. Fogalmam sincsen, miért, de Emily Brontë Üvöltő szelek című regénye jutott eszembe a park fáiról, amikor először itt jártam. Mesebeli táj 21 hektáron. Akár elmélkedésre, akár szerelmes andalgásra, akár kutyasétára vágynak, tökéletes választás.

kiralyno2.jpg

kiralyno1.jpg

kiralyno3.jpg

Fotó: Queen's Wood Facebook

 

3. St. Dunstan in the East Church Garden

Egyszerre gyönyörű és hátborzongató hely. Vonzódom a régi templomokhoz, amelyeket még romjaikban is lélegzetelállítónak tartok. A St. Dunstan középkorban épült templom volt; A XIV. században bővítették, a XVII. században renoválták. A híres 1666-os londoni tűzvész alatt súlyos károkat szenvedett, szinte teljesen újjá kellett építeni.

Az épület statikai hibái miatt a XIX. század első felében zajlott a következő átépítés, hogy aztán a csodálatos templom az 1941-es légitámadás idején hatalmas károkat szenvedjen el... Egyedül a tornya maradt meg, illetve a déli és az északi fala. Az a döntés született, hogy immár nem építik újjá. 1967-ben határozta el a város vezetése, hogy a romok között parkot létesítenek. A kis kert 1971-ben nyílt. Leírhatatlan érzés a templom megmaradt falai közt üldögélni. Pontosan olyan mellbevágó, mint a Margitszigeti romok közt sétálni.

 

4. Holland Park

Nyugat-London 22 hektáros közparkját a turisták és a helyiek is szeretik. (A TripAdvisoron legalábbis sokan értékelték kiválónak.) Egyik előnye, hogy a kutya- és gyermekbarát hely, és - amint azt többen is megerősítik - a nyári szezont leszámítva rendszerint nem túlságosan zsúfolt. Kialakításakor ügyeltek arra, hogy itt-ott kissé vadregényes legyen, így erősítse a természetközeliség érzését. Különlegessége az 1991-ben létesített Kyoto Garden.

hp2.jpg

Fotó: Henry Kellner saját munkája, Forrás: Wikipédia

kyoto.jpg

Fotó: Henry Kellner saját munkája, Forrás: Wikipédia

 

5. Golders Green Crematorium

London egyik legizgalmasabb parkja egy temetkezési hely körül terül el. 1901-ben nyitották meg. Nappal nyitva áll, bárki besétálhat és gyönyörködhet a növényekben és a japánkertben. Sokan azért keresik fel, hírességeket is itt temettek el.

A Golders Green Crematoriumban kapott végső nyughelyet többek között az öt éve elhunyt Amy Winehouse, Marc Bolan, a T-Rex alapítója és frontembere, Alfred Dunhill, a híres cigaretta márka megalkotója, Sigmund Freud, valamint a felesége és Anna nevű lánya, Goldfinger Ernő építész-dizájner, Alexander Korda, vagyis Korda Sándor, akit a brit filmipar egyik nagy rendezőjeként és producereként tartanak számon, Doris Lessing Nobel-díjas író, Keith Moon, a The Who dobosa és egyik alapítója, Bram Stoker, a Drakula szerzője, vagy Anna Pavlova ballettáncos, akiről süteményt neveztek el.

gg1.jpg

gg2.JPG

 

6. Golders Hill Park

Kedves, romantikus közparkot 1898-ben nyitották meg a közönség számára. A tavaszi és nyári hónapokban - csakúgy, mint más kertek és parkok - elképesztően népszerű séta- és pihenőhely. Egyik kedvencem a reneszánszt idéző pergola, amelynél szívesen készítenek esküvői fotókat. 

 

7. Kews Garden

A világ egyik legrégebbi botanikus kertje. Valójában több kert összeolvadásából jött létre. A királyi botanikus kertet az évszázadok során többször is átalakították és bővítették. Egyik érdekessége, hogy a hatalmas parkban a II. világháború alatt óvóhelyeket létesítettek, a virágágyások helyén pedig veteményest létesítettek.

Az alábbi gyönyörű videó a tíz legfontosabb látnivalót emeli ki: a Kew's Old Lions néven emlegetett, 18. században telepített fákat, a Kew's Palace-t, az 1762-ben emelt tornyot, a Pagodát, a Waterlily House-ot a vízi növényekkel, a Marianne North képtárat mintegy 800 alkotással, az arborétumot, az egzotikus növényekből álló gyűjteményt, az alpesi házat, a lombok közt, 18 méter magasan vezető ösvényt és a pálmaházat.

 

+1 tipp: Queen's Park Canal

Sétáljanak végig a csatorna mentén. Mintha egy másik Londonba, egy rejtett dimenzióba csöppennének. Az alábbi, drónnal készült felvétel talán elegendő bizonyíték lesz az Önök számára.

 Önöknek melyik tetszik a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr618045064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2016.05.16. 14:49:08

Épp tegnap voltunk a Kew Gardens-ben :-) Gyönyörű, ahogy virágoznak a rododendronok, a bluebell-ek már sajnos elnyíltak. Minden hónap valami más szépséget tartogat. Az azért tegyük hozzá, hogy a Kew nem ingyenes, 15 fontba kerül egy jegy.

Van még egy érdekes kert a Sky Gardens, az egyik felhőkarcoló tetején. Ez ugyan ingyenes, de időpontot kell foglalni, viszont egy kávézó is működik ott.

Nagy jól jött ez a poszt, elmentem későbbre, mert sok helyen nem jártam még ezek közül.

Muscari 2016.05.16. 14:52:49

Még annyit, hogy én úgy tudom, hogy Amy Winehouse valahol vidéken van eltemetve, viszont Golders Greenben hamvasztották el. Nem vagyok azonban 100%-ig biztos.
süti beállítások módosítása