Mit keres a budapesti Lánchíd alteregója Olaszországban?
2017. június 01. írta: fosterur

Mit keres a budapesti Lánchíd alteregója Olaszországban?

Meglepő képre hívta fel a figyelmemet egy Olaszországban élő barátom. A fotón egy, a Lánchídhoz elképesztően hasonló híd látható. Miután alaposan szemügyre vettem, már számtalan különbséget láttam, de első pillantásra tényleg meghökkentő a látvány.

Mit keres Toszkánában a Lánchíd "unokatestvére"? Utánanéztem, és meglepő történet tárult elém. Kiderült ugyanis, hogy Budapestnek is köze van az ottani hídhoz.

lanchid_masolat3.JPG

 A Lánchídhoz hasonló építmény, a Ponte d'Oro a Wikipédián közzétett fotón

 

Olaszországban, Toszkána tartományban, Luccától északra található Bagni di Lucca városka, ennek a körzetében van az 1400 lelkes település, Fornoli. Itt áll több mint másfél évszázada a függőhíd, a Ponte d'Oro.

 

lanchid_masolat6.jpg

lanchid_masolat2.jpg

Fotó: iViaggi.it és Bellabagnidilucca.com

 

Építését a XIX. század közepén Lucca akkori dózséja, Carlo Ludovoco di Borbone rendelte el, tervezésével pedig Lorenzo Nottolini építészt bízta meg. Nottolininek az volt a feladata, hogy a nagy szabású munka megkezdése előtt személyesen tanulmányozza a helyszínen a már megvalósult lánchidakat, ezért az építész Angliába utazott.

A lánchíd ugyanis ebben a formájában egy típus, amelyet William Tierney Clark mérnök tökéletesített. Az ő nevéhez fűződik az 1800-as évek második felében lebontott londoni híd, a Hammersmith felépítése, a Marlow és Bisham között ma is látható Marlowe-híd (amely büszkén hirdeti a budapesti Széchenyi lánchídhoz való hasonlatosságát), a már szintén csak archív képeken látható Norfolk Bridge és persze a világ egyik legszebb hídja, a mi Lánchidunk.

Lorenzo Nottolini hídjához ugyan elsősorban William Tierney Clark Hammersmith-hídja szolgált mintául, ám az építész tanulmányozta az akkor épülő Clifton függőhidat is.

Fornoliban 1844-ben kezdődtek meg a munkálatok. A hidat, amelyet Ponte delle catene és Ponte d'Oro néven is említenek a források, 1860-ban fejezték be.

lanchid_masolat1.jpg

lanchid_masolat5.jpg

 Fotó: Bellabagnidilucca.com 

A helyiek nagyon büszkék a hídra. Tudják, hogy a budapesti Széchenyi lánchídra emlékeztet, és azt is számon tartják, hogy a II. világháború idején, csakúgy, mint a Lánchidat, a toszkánai Ponte d'Orót is felrobbantották a német csapatok. A háború után természetesen (és mindannyiunk legnagyobb örömére) az olaszországi hidat  újjáépítették. És azóta is kellemes meglepetést okoz az erre járó magyar turistáknak.

Remélem, egyszer a saját szememmel láthatom. Addig is itt egy fotósorozat, ezen a linken, a Lánchíd alteregójáról.

lanchid_masolat4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr2112556781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.06.01. 13:27:50

Ha jól látom, egy elég kis vízhozamú folyócska fölött ível át.

Kedves Homár olvasó 2017.06.02. 08:23:57

@kugi: Az észak-olasz folyók folyóvölgyei általában mind ilyenek. Az év legnagyobb részén csak egy kis ér csörgedezik, aztán a tavaszi olvadáskor egy rövid időre megnő a vízhozamuk. De akkor fullra, parttól partig és mindent visz. Hidd el, tudják az olaszok, hogy miért ekkora a híd űrszelvénye.

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.06.02. 08:32:59

@Kedves Homár olvasó: Igen, gondolom. :) Viszonylag kicsi a folyók vízgyűjtő területe, és kevés a csapadék, csak a hegyekből érkező hóolvadás nyomja meg a vízhozamot.

Taxomükke (UK) 2017.06.02. 11:06:23

Vicces, pont itt vagyok Marlowban, amikor ezt olvasom. :)

Pax Deorum 2017.06.02. 20:43:02

Köszönjük, egy újabb, tényleg érdekes adalék a Lánchíd történetéhez.

Azért az is érdekes, hogy ha valahol Magyarországon állna ez a híd, az lenne az egyik legfontosabb belföldi látványosságunk. Olaszországban meg csak úgy van egy 1400 lelkes falucska mellett, és helyieken kívül szinte senki nem tud róla.
süti beállítások módosítása