Hogyan festettek a 20. század ikonikus alakjai fürdőruhában?
2017. július 07. írta: mrfoster

Hogyan festettek a 20. század ikonikus alakjai fürdőruhában?

A női fürdőruha a 20. században óriási evolúción ment keresztül, és - többek között a férfiak legnagyobb örömére is - ez a készítésnél felhasznált anyagmennyiség kárára, és a női szépség láttatásának javára történt. Az első úttörőknek azonban nem volt könnyű dolguk, hogy a társadalmi elvárásokkal és a vallási vezetők rosszalló véleményével szembe menve mégiscsak népszerűvé tegyék a lenge öltözeteket.

Ez a sokatmondó "ruhadarab" csakis úgy válhatott elfogadottá és kelendővé, ha legelőször az aktuális dívák és szépség-ikonok viselték, és ezt büszkén meg is mutatták ország-világ előtt. Nézzük, hogyan festettek fürdőruhában a 20. század ikonikus alakjai!

1924_vera_r-horz.jpg

 A képen Vera Reynolds 1924-ben, még egy viszonylag diszkrétebb egyrészes darabban; Elizabeth Taylor a tengerparton 1959-ben; és a francia Michelin Bernardini táncosnő, aki arról vált híressé, hogy először vállalta 1946-ban a Louis Réard által tervezett bikini reklámozását. Kezében a kis dobozkával azt hirdeti: a bikini még ebben is elfér!

 

A női úszódresszek úttörője

Annette Kellermann 1887-ben született Ausztráliában, akinek nagyban köszönhetjük a mai értelemben vett női fürdőruha elterjedését. Profi úszóként hamar szembesült azzal, hogy az akkoriban elfogadott női fürdőviselet, a matrózgalléros, rövid ujjú ruha és a pantalló (ti. deréktól bokáig érő hosszú nadrág) mennyire kényelmetlen és akadályoz a vízben való szabad mozgásban.

"Találmánya", az egyrészes, testhez álló fürdődressz ehhez képest óriási előrelépésnek számított. Ám minden kezdet nehéz, de a kezdeti társadalmi ellenállás és megbotránkozás után végül győzött az új eszme: Miss Kellermann fürdődresszei divatba jöttek, és sikeresen működő, saját vállalkozást indított a népszerűsítésükre.

 annette_kellerman1.jpg

Annette Kellermann ausztrál úszónő az 1900-as évek elején, a saját maga által tervezett úszódresszben. Annette lábai 6 éves korában annyira gyengék voltak, hogy fémből készült összekötőket kellett használnia. Szülei beíratták egy úszó- tanfolyamra, hogy a sport megerősítse lábizmait, aminek következtében 13 évesen lábai tökéletesen működtek, 15 évesen nyerte meg első úszóversenyét / Kép forrása: wikipedia.org

  annett.jpg

Miss Kellermann - aki 19 évesen az első nők között volt, akik megpróbálkoztak a La Manche csatorna átúszásával - később rövidített a fazonon. Újításaival azonban át kellett törnie azt a nagyfokú ellenállást, ami akkoriban a társadalom részéről mutatkozott: 1907-ben Massachusetts strandján le is tartóztatták a hatóságok "illemsértésért", mert testhezálló, egyrészes dresszben mert a strandon fürdőzni. / Kép forrása: wikpedia.org

 

Atom, Bikini-szigetek, a "legkisebb" és a "legkisebbnél is kisebb"

1946-ot írunk, s a háború utáni optimista hangulatban Jacques Heim, francia divattervező "a világ legkisebb fürdőruhája" címmel megálmodta a kétrészes úszó-alkalmatosságot, amit Atomnak nevezett el. Ezt kissé továbbgondolva Louis Réard még ugyanebben az évben megalkotta "a világ legkisebb fürdőruhájánál is kisebb" Bikinit, ami az "Atom" gondolatánál maradva, az akkoriban atombombák felrobbantásáról elhíresült Csendes-óceáni Bikini-szigetekről kapta a nevét.

Az ötlet tehát megszületett, már csak a népszerűsítés volt hátra, ez azonban némi akadályba ütközött: eleinte alig találtak olyan modellt, aki elvállalta volna az aprócska ruhadarab reklámozását. Végül Micheline Bernardini, a Casino de Paris táncosnője beadta a derekát, és ezzel 1946. júliusában a bikini elindult világot meghódító útjára.
 

marilyn_monroe_postcard.JPG

Egy Marilyn Monroe-ról készült képeslap az 1940-es években, amikor még modellként és nem befutott filmsztárként kereste kenyerét. Egyike volt azoknak a nőknek, akik először vállalták, hogy kamerák elé állnak a hasat és köldököt is láttató ruhadarabban. / Forrás: wikipedia

  

9cf5494eef31442cd4d0747494483f48.jpg

Marilyn Monroe 1951-ben, filmes karrierje kezdetén, fodros-pöttyös bikiniben pózol a kamerák előtt. Monroe és a körülötte forgó filmvilág tudatosan alakította "bájos, butácska szöszi" imázsát. Gail Levin művészettörténész szerint ő volt a 20. század legtöbbet fényképezett személyisége.

 ba819f4a03430a02635fdbe7123ef3cf.jpg

1952-ben Marilyn Monroe és Cary Grant a Gyanús dolog (Monkey business) forgatása alatt

 

  brigitte-bardot-photographed-in-france-at-the-cannes-film-festival-by-kary-lasch-1.jpg

Brigitte Bardot 1955-ben, Cannes-ban fehér egyrészes fürdőruhában örül a nyárnak / Fotó : Kary Lasch

 

bridget-horz.jpg A francia származású Bridget Bardot színésznőként 1952-1973 között volt aktív. Maga volt a megtestesült vonzó erotika, aki könnyed természetességgel és bájjal állt a kamerák elé fürdőruhában is. A képek (balról-jobbra) 1968-ban; az 1953-as Cannes-i filmfesztiválon és az 1950-es években készültek.

  

lolo-horz.jpg

Gina Lollobrigida olasz származású színésznő és később fotográfus, az 1940-es évek végén, karrierje kezdetén

 

sophia.jpg

Sophia Loren, többszörös Oscar-díjas, és Golden Globe-díjas olasz színésznő gyönyörűen fest ebben a tökéletesre szabott fürdőruhában

 

sophia_l.jpg

Sophia Loren az 1960-as években

 

audrey.jpeg

Így pihent Audrey Hepburn, Oscar-díjas színésznő 1967-ben St. Tropez-ban, miközben Terry O'Neill lencsevégre kapta

 

 

Mindeközben a házunk táján...

A kezdeti felháborodás a bikini iránt lassan-lassan elcsitult, s a világhírű sztároknak és a róluk készült temérdek fotónak köszönhetően gyorsan bekerült a köztudatba. Egyre inkább megtetszett az embereknek ez a szabadosság, a bikini viselése Európában hamar nagyon népszerűvé vált. A korábbi tiltásokat feloldották - ugyanis voltak olyan országok, melyek legelőször kitiltották strandjaikról a bikinit -, s az 1950-es években már hazánkban is bátran viselték az akkori hírességek.  

karady_katalin_furdo.jpg

Karády Katalin az 1950-es években pöttyös bikinihez passzoló pöttyös kabátban / Kép forrása: wmn.hu

  

latabar.jpg

Siófoki nyaralás 1955-ben: Latabár Kálmán színművész feleségével, Walter Katalinnal és kislányával, valamint Halmay Imre színművész, parodistával / Kép forrása: fortepan.hu

  

20121010-magyar-furdokultura-napja-tolnay-klari3.jpg

Így süttette magát a napon hajdanán Tolnay Klári, az 1930-as években. A kép a Gellért Gyógyfürdőben készült, ahol Pusztai Sándor úszómester készítette őket / Kép forrása: origo.hu

 

orkeny_i.jpg

Örkény István és felesége, Nagy Angéla a Balaton vizét szeli az 1950-es években. / Kép forrása: 24.hu

  

torocsik_m.jpg

Tordy Géza és Törőcsik Mari 1968-ban a Nemzeti Színház siófoki üdülőjében. Ha a fürdő-alkalmatosságok nem is a legdivatosabbak, a jó hangulat és a nyárias bohóckodás garantált! / Fotó: Keleti Éva, MTI

 

ruttkai_eva.jpg

Ruttkai Éva igéző, megbabonázó tekintettel néz a kamerába ezen a fiatalkori képén / Kép forrása: Magyar Fotóarchívum, femina.hu

 

bikini_pecsi_ildiko2.jpg

A kép 1962-ben készült az Aranyember forgatásának szünetében, középen Pécsi Ildikó, akkori díva, láthatóan kitűnően szórakozik! / Kép forrása: Magyar Fotóarchívum, femina.hu


 

És végezetül egy kis kedvcsináló a nyaraláshoz - igazi retro hangulatban Németh Lehel és Felföldi Anikó előadásában :)

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1712639579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsíros Bödön 2017.07.08. 06:31:55

Az az igéző tekintet kb annyira igéz meg mintha egy palotapincsi nézne rám

Hogyan történt? 2017.07.08. 12:05:53

Szuper összeállítás, Törőcsik Marit pedig ritkán látni ilyen fiatalon.

Awkward Avoidance Viking 2017.07.08. 14:35:01

A legszebb Bardot volt, illetve Örkény második felesége (mert háromszor nősült); ezen a képen Nagy Angéla mosolya és az egész lénye egyszerűen csodálatos.

mindenlébenkanál 2017.07.08. 18:47:58

Sophia Loren az első képen ugyan valóban gyönyörűen fest, de ami rajta van az nem egy tökéletesre szabott fürdőruha, hanem egy tökéletesre szabott ruha (a kép valószínűleg a hatvanas , vagy, ha az anyag mintájából következtetek , inkább a hetvenes években készült).

mrfoster 2017.07.08. 20:21:36

@mindenlébenkanál: Kedves Olvasóm, köszönöm a pontosítást! A tengerparti háttér valóban megtévesztett; ezek szerint van még mit tanulnom divattörténetből! :-)

kiskutyauto 2017.07.08. 23:28:38

Törőcsik Maritól teljesen kész lettem... Atyaúristen micsoda teste volt... végem van....
süti beállítások módosítása