Különös dombormű állít emléket Pest régi városkapujának
2024. április 27. írta: fosterur

Különös dombormű állít emléket Pest régi városkapujának

5e4b6800-38b3-4f37-99ca-96453f61a628.jpg

Mikor és miért építették meg a középkorban a pesti városfalat? Mi emlékeztet ma a régi városfalra és egykori kapuira? 

Ha ránéznek egy mai Budapest térképre, és alaposabban szemügyre veszik a Belvárost, ma is „láthatják” az egykori pesti városfalakat. No nem falként, hanem kicsit másképp.

 budapest-terkep.png

Elárulom: a Kiskörút nyomvonala mutatja azt a helyet, ahol annak idején a fal húzódott. Ha pedig tesznek egy kellemes sétát a környéken, felfedezhetik a pesti városfalnak emléket állító táblákat és látványosságokat is.

Az első falak Pest körül

A falak Budapest legrégebben kutatott emlékei közé tartoznak. Már 1817-ben elkezdődött a vizsgálatuk, a kutatást Jankovich Miklós vezette. Az elmúlt több mint kétszáz évben több szakaszban, több részletben kerültek elő a középkori városfalak maradványai építkezések, felújítások, átalakítások és régészeti feltárások során.

A régi középkori városfal legkorábbi formájában úgy nézett ki hogy keleti oldala a Városház utca-Károlyi utca sarok, Reáltanoda utca, Cukor utca vonalában haladt. A városfal északi sarka a Szervita téren volt, ahonnan a fal egészen a Dunáig vezetett.

Egészen biztos hogy már az Árpád-korban, a tatárjárás előtt egyfajta erődítés vette körül az akkori Pest városát. Ennek nyomai megmaradtak. A tatárjárás hírére egyébként megpróbálták megerősíteni a városfalat ám ez nem sikerült, a tatárok a támadás harmadik napján rombolták le. Az akkori uralkodó a tatárok kivonulása után Pest megmaradt lakóit stratégiailag védettebb helyre, a budai oldalra költöztette át, és azon a helyen alapított új várost Buda néven amit ma Várhegynek nevezünk.

A későbbi fal rövid története

A régi Pest újratelepült, új lakói lettek, a korábbinál erősebb új városfal pedig a XV. században, feltehetően Mátyás uralkodása idején épült, jóval az eredeti város falánál kijjebb. Ezt az erősítést árok vette körül. Ennek a falnak a nyomvonalát követi a Károly körút és a Múzeum körút, ezen belül volt az egykori Szenterzsébet is, amely ma a Belváros része, olyan látnivalókkal, mint amilyen például a Károlyi kert vagy a Szerb templom.

A városfal három kapuja között ott ahol a fal vonala megtört félkör alaprajzú tornyok helyezkedtek el. A törökök megérkezésekor egyébként ez a városfal sem tudott megfelelő védelmet biztosítani Pest lakóinak. A török korban a városfal nem változott számottevően, csupán palánk csatlakozott hozzá.

Buda 1686-os visszafoglalásának idején a pesti városfal erősen romos állapotban volt azokhoz az épületekhez képest, amelyeket védeni hivatott. És ahogyan növekedett Pest lakossága, ahogyan a város terjeszkedni kívánt, mivel terjeszkednie is kellett, Pest egészen egyszerűen „kinőtte” ezeket a régi, középkori, túl sok védelmet amúgy sem nyújtó városfalakat. Ezért szakaszosan lebontották, és egyes részeit az újonnan épülő házak építésekor használták fel; egy kis részlete megmaradt a későbbi Múzeum körút egyes házainak belső udvarában.

pest_terkepe_1758.jpg

Melyek voltak a városfal kapui?

A városfal kapui a fő kivezető utaknál nyíltak, és a Vác, Hatvan, Kecskemét felé vezető utak kapui voltak a legfontosabbak. Ezek a kapuk négyzetes alaprajzúak és többszintesek voltak.

Mikor bontották el a Váci kaput, a Hatvani kaput és a Kecskeméti kaput?

  • Váci kapu: 1789-ben bontották le.
  • Hatvani kapu: 1808-ban bontották le.
  • Kecskeméti kapu: 1794-ben bontották le.

Milyen emlékmű, tábla, szobor emlékeztet ma a Váci kapura, a Hatvani kapura, a Hatvani rondellára és a Kecskeméti kapura?

  • Váci kapu: Egy emléktábla jelzi helyét a Váci utca és a Türr István utca kereszteződésében.
  • Hatvani kapu: Egy emléktábla található a Kossuth Lajos utca 22. alatt.
  • Hatvani rondella: Az Astoria aluljáró építésekor feltárták a rondellát, és most egy tábla őrzi az emlékét.
  • Kecskeméti kapu: Egy emléktábla helyezkedik el a Kecskeméti utca 19. számú házon és az 1980-as években épült Korona szálló két tömbjét összekötő híd is emlékeztet a kapura, az aluljáróban pedig egy érdekes szobor állít neki emléket.

A legkülönösebb alkotás, ami a kapukra emlékeztet

A Kálvin téri aluljáróban az egykori Kecskeméti kapura egy furcsa emlékmű hívja fel a figyelmet. Alkotója Illés Gyula szobrászművész volt. A kecskeméti kapu a régi pesti városfal délkeleti részén állt és az a földről Kecskemét felől érkező forgalmat bonyolították le rajta keresztül. A mai Kecskeméti utca és a Kálvin tér sarkán állt.

A kaput ábrázoló vagy inkább szimbolizáló dombormű különös formája miatt a „Budapesti lyuka” gúnynevet kapta a város lakóitól.

Az emlékmű érdekessége hogy a szobrászművész a saját macskáját is megjelenítette: az alkotáson sokaknak először a hipnotikus tekintetű, a kaput szfinxként őrző cica tűnik fel. Tagadhatatlan, hogy őmacskasága a gyerekek kedvence. Talán amiatt is, mert emlékeztet a házak kapujában üldögélő falusi és városi macskákra is.

Mindig is úgy éreztem hogy a cica lángoló tekintete végig követ, ahogyan elhaladok az emlékmű mellett. A macska, valamint a vörös márvány, amelyből faragták ezt a kompozíciót, engem határozottan azzal az érzéssel tölt el, hogy ez a pokol kapuja. Erre erősít rá az a rés is, ami a kompozíción látható: azt a benyomást erősíti az erre elhaladóban, hogy ha átlépne ezen a résen, akkor az ismeretlen, mély sötétségbe zuhanna.

Másoknak meglehetősen frivol képzetei támadnak, amikor meglátják a kaput. Érdekes, hogy ki mire asszociál, ki mit képzel bele egy szoborkompozícióba.

62118a8b-d101-4f1a-8df0-005f727c7410.jpg

 c6ae8951-aef1-4900-988d-519c0212d2ca.jpg

 491d712d-730a-4e23-80e0-4c59c91aac2c.jpg

Önöknek hogy tetszik a Kecskeméti kapu emlékműve és macskaszobra?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr4718391423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása