A budapesti Britannia Szálló üvegkupolájának története: hol láthatják ma?
2018. április 27. írta: mrfoster

A budapesti Britannia Szálló üvegkupolájának története: hol láthatják ma?

img_20180416_084915_1.jpg

A két háború közt Budapesten a Kupolaterem csodájára jártak. Az egész szórakozóhelyet arra tervezték, hogy elkápráztassa az embereket. És nem csupán magyarországi viszonylatban számított remekműnek. A több mint ötszáz vendégre tervezett Kupolaterem a harmincas évek végén nyílt meg a Britannia Szállóban és onnantól kezdve heti hatszor nyitva is maradt.

De mi történt a kupolával később? Hogyan sikerült a háború alatt megmenteni úgy, hogy a mai napig látható? És hol nézhetik meg? Tartsanak velem!

kupola_nagy.jpg

A felvételen a Britannia szálloda 1937-ben megnyitott Kupola terme látható. Különlegessége, hogy a teteje nyáron nyitható volt. Alsó részén Shakespeare-kori színházat ábrázoló falikép (jobb oldalt), balra tőle táj kecskepásztorral látszik. Az oszlopok mögötti olajfestményeken Shakespeare drámák jelenetei láthatóak (Haranghy Jenő alkotásai). Középen a vendégtér asztalai és székei helyezkednek el.
Forrás: Mandab archívum.

img_3442.JPG

És íme a kupolaterem megmaradt ékessége, ami tulajdonképpen az egykori kupola felső, nyitható részét jelenti. Napjainkban a Radisson Blu Béke Hotel földszintjén található Zsolnay Kávéházban csodálható meg, itt vészelte át az elmúlt évtizedeket, sőt magának a kupolateremnek a felrobbantását is túlélte. Az a rész, amelyet ma kupolának hívunk a fent említett terem szétnyitható teteje volt. Haranghy Jenő stilizált tulipánmotívumokkal díszítette, középen köralakban az őselemek jelképei láthatóak (Terra, Aqua, Ignis, Aer). 
Fotó: Mysecretbudapest 

A terem különlegessége: szétnyíló kupola a csillagos égre

Németh Aladár, a Britannia szálló vezetője pontosan tudta, hogy mihamarabb kell nyitni Budapesten egy több száz főt befogadni képes elegáns mulatóhelyet, mivel a Royal Szálló a hasonló célokat szolgáló bálterme 1918 óta Apolló moziként működött tovább, és nem szórakozóhely volt. Nézzék csak meg alaposan a legelső fényképet! Ezen jól látható, milyen grandiózus volt a tervezés, aminek művészeti kompozíciójáért Haranghy Jenő felelt.

Németh Aladárék minden tekintetben a legkorszerűbb megoldások hívei voltak: a kettős üvegtetőzet gombnyomásra nyílt ki a csillagos ég felé, alá pedig neonvilágítással ellátott mélygarázst építettek. 

A terem egyébként négyzet alakú volt, a középen felfelé tornyosuló kupola miatt azonban, főként, ha tánc közben alatta forogtak, körhatással bírt, és ezt az érzést a nyolc vastag, zöld színű márványoszlop is erősítette. A csarnok négy kandallóját főúri paloták árverésén vásárolták, közülük az egyik zöld erezett márványból, míg a másik három fehér márványból készült, és rézlemezzel, aranyozással, címerpajzsokkal díszítették őket. 


kupolaterem2.jpg

Mind a kupola belsejét, mind a falakat Haranghy Jenő hatalmas táblaképei díszítették. A művész egy-egy Shakespeare-dráma ismert jeleneteit festette meg: a Szeget szeggel, a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, A velencei kalmár és a Vízkereszt, vagy amit akartok című műveket.

„A Kupola terem 1937-ben nyitotta meg kapuit először. A terem közepét (ahogyan a név is mutatja) kupolával fedték be (…). A tetejét egy üvegrács szerkezettel fedték le, amely gombnyomásra két irányban eltolódott, így nyáron a szabad ég alatt szórakozhattak a vendégek. Az üveg táncparkettet alulról világították meg, egyúttal megoldva az alatta levő garázs világítását is. A terem belső berendezése is megejtő volt. Főúri palotákból árverésen vásárolt márványkandallók mellett a falakat Haranghy Jenő Shakespeare falemezekre festett illusztrációi díszítették."

Haranghy maga is a Britanniát érezte a legsikerültebb munkái egyikének - áll a Haranghy művészetét feldolgozó könyvben, amit Szűcs Jenő írt.

„Ma is rengeteget festettem ott és megnyugodva konstatáltam, ha nem is sokat, valamit mégis tudok, valamit, és ha Isten segít és be bírom fejezni, ez több lesz, mint Dorog, több mint Debrecen. Ma számoltam ki 280 négyzetméter az oldalfalak - 170 négyzetméter a kupola falképe. A Németh házaspár most, hogy hogy kezd építészetileg kibontakozni, kezd rémüldözni, hogy milyen óriási lesz. Én már nem rémüldözök - megint elkapott a moneumentális munka láza, és arra gondolok, ha én már nem leszek, ezek meglesznek és lesz valami elégtétele az ember utódainak" - írta 1937 augusztusában a feleségének.

kupola_06.jpgA kupolaterem kupolája a Radisson Blu Béke Hotelben  néhány évvel ezelőtt. Az idei felújításig itt, az első emeleten lehetett megcsodálni, de mára a kupola lekerült a földszintre, egészen közel az utcafronthoz. 

A művésznek, ha nem is teljes egészében úgy, ahogyan szerette volna viszontlátni a jövőt, de igaza lett. A szálloda átvészelte a háborút, annak ellenére, hogy 1944-45 telén, az ostrom alatt hadikórház lett és bombatalálatot is kapott. Németh Aladár ugyanis már az ostrom kezdetén, amit csak tudott, szakszerűen becsomagoltatott, és a pincébe hordatott, így a Shakespeare-táblák és az üvegablakok is megmaradtak a jelennek. 

Haranghy életének főműve a Budapesten 1913-ban megnyitott Britannia Szálló volt. A termek festményeit és illusztrációi ő készítette, a díszes üvegablakokat és üvegtáblákat ő tervezte. 1929-től a háború végéig folyamatosan dolgozott a szállodában a tanári munka mellett, kortársai ezért gúnyosan "Haranghy Múzeumnak" is nevezték a Britanniát. 

Mi történt a kupolával a világháborúk után? 

A háború után a szállodát 1949-ben államosították. Némethék minden befektetett pénze és energiája odalett. Az alkalmazottak közül viszont sokan a helyükön maradtak, így a hotel folyamatosan működött tovább. A Béke-kupola az 1950-es évektől a magyar szórakoztató zene egyik fellegvárának számított.

A kupolaterem megszűnéséhez vezető út akkor kezdődött, amikor - jóval a háború után - a vastag zöld márványoszlopokat kis mozaikokkal borított vékony kis oszlopokra cserélték, hogy több asztalt tudjanak betenni. Így azonban megbomlott a terem statikája, és amikor 1981 táján úgy döntöttek, hogy teljesen felújítják az addigra jelentősen elhasználódott szállodát, már nem tudták megmenteni ezt az emblematikus helyiséget. Biztonsági okokból felrobbantták az egykori kupolatermet, így mára csupán az üvegkupola őrzi a múlt dicsőségét - és vigasztalhat minket a tudta, hogy bár a kupola többi része elpusztult, az átmentett elem így is rendkívüli akusztikával rendelkezik. 

kupola9.jpgA kupolterem oszlopainak méretét megváltoztatták a háború után. Az oszlopok mögött Haranghy Jenő alkotásai láthatóak (Shakespeare drámák illusztrációi). A rendezvényterem középen színpad és kifutó látszik, körülötte asztalokat és székeket helyeztek el. Forrás: Manda archívum

Hogyan került át a kupola a mai Zsolnay Kávéházba?

Úgy tűnik, a kupola örök, s bármi is történjen körülötte, állja az idők próbáját. Jelenleg a felújított és nemrégiben átadott Radisson Blu Béke Hotel földszintjén található Zsolnay Kávéházban látható, ahol bármikor egészen közelről meg lehet tekinteni. Sőt! Tulajdonképpen már az utcáról is lehet látni, de még sokkal impozánsabb a látvány, ha benyitnak a kávéházba (ami szintén egészen átalakult és nagyon barátságos hellyé változott) és felfelé tekintenek: a kupolát ugyanis ide szállították át, és nem is akárhogyan!

Ide tartozik, hogy a kupola egyben nem volt szállítható, márpedig a szállóban ezidáig az első emeleten volt látható. Elsőként az üvegeket, több mint ezer darabot (!) vették ki, amiket gondosan megszámozva majd letisztítva helyeztek biztonságba. De nem csak az üvegeket, magát a fémszerkezetet is több észre kellett vágni a leemelés előtt, így az összeillesztésnél a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az üvegek pontosan illeszkedjenek.

zsolnay_ka_ve_ha_z_cafe_bistro_bar_kupola_1.jpg

Az elmondások alapján a teljes kupolaszerkezetet több, mint két napon keresztül rakták össze és tették helyre nagy teherbírású darus készülékekkel. A gyönyörű, több mint ezer darabból álló Haranghy-ólomüvegek behelyezése csak ezután kezdődött el, mintha csak egy hatalmas puzzle-t raktak volna össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr2213780604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges ugandai buzi 2018.04.29. 01:40:12

Összetették? Mindez idáig azt hittem, hogy csak a kezedet teszed össze, imádkozás előtt. Minden mást összeRAKSZ. Puzzle-t például kiraksz.

:-D

Demokrata Hungarofil 2018.04.29. 08:29:10

A nagyterem, a festmények, a kupola sorsa példázza, hogy tehetségtelen, kártékony korok, tehetségtelen emberek hogyan teszik tönkre a csodát.

bati67 2018.04.29. 09:09:33

Hogyan nyílt ketté ez az üveg-szerkezet?
süti beállítások módosítása