Eltűnt épületek nyomában (1): függőkert a budai várhegy oldalán
2019. június 01. írta: mrfoster

Eltűnt épületek nyomában (1): függőkert a budai várhegy oldalán

library_of_the_food_and_agriculture_organisation_attila_u_t_93_2016_budapest.jpg

Felismerik ezt az Attila úti épületet? Napjainkban mezőgazdasági múzeumként és könyvtárként működik, de 1922-ben, amikor tervezték, korántsem az volt a cél, hogy elméleti kutatások színtere legyen. Eredetileg ez volt a Bellevue Szálló, nevéhez hűen szép kilátással: várra néző függőkertjét és impozáns teraszát pálmák és díszfák övezték. Az eredeti épületetet azóta többször átalakították, és egy háromszintes épületrészt is betoldottak, de az alapok ugyanazok.

Ha az ember a kapun belépett, azt képzeli, hogy cukorpalotába került. Minden ragyogó fehér; a falak, a mennyezet, az oszlopok mind a szemet megnyugtatóan fehérek. Gyönyörű kovácsolt vascsillárok, mesés értékű; perzsa és szmirna szőnyegek teszik változatossá a hall és az étterem képét - számol be a korabeli Színházi Élet a Bellevue Szálló megnyitás után.

Forrás: 
Színházi Élet - 1922/32. szám

A Bellevue Szálló egészen a második világháború végéig üzemelt, majd 1949 májusában a Földművelésügyi Minisztérium ide helyezte az egyik szervezetét, a Mezőgazdasági Kísérleti Központot, és ezen belül kapott helyet a könyvtár és dokumentációs központ. Az átépítést 1947 és 1949 között vitték véghez. A Hungaricana adatbázisában azonban megtalálhatóak az eredeti, 1922-es rajzok. (Ugyanennek az adatbázisnak a segítségével legutóbb a Margitszigeti Nagyszálló és az egykori Britannia Hotel, ma Radisson Blu Béke Hotel történetét követtem végig.)

bellevue_szepkilatas_attilaut_mrfosterblog.pngmezogazdasagi_mrfosrter_foster.pngAz eredeti 1922-es homlokzati terv és az 1947-49-es átépítés terve. Kép forrása: Hungaricana adatbázis/Térképek és építészeti tervek.

Németh László építész tervezte a szállót, és két testvérével együtt voltak tulajdonosok; Németh Benő és Németh Béla nevei szerepelnek még a tervrajzokon. Más források alapján az építész teljes neve Németh László Lipót volt, és hol Németh Lászlóként, hol Németh Lipótként jegyezte munkáit. A közelben lakott két fiútestvérével együtt; összesen három bérház volt a nevükön a Naphegy utcában.

ke_pernyo_foto_2019-06-01_13_35_48.png

A hotel legnagyobb attrakciója a hátsó traktusban található teraszai, amelyekhez két emelet magasságban impozáns lépcső vezetett. Este cigányzene és elsőrangú jazz-band szórakoztatta a helyet zsúfolásig megtöltő publikumot, és egyre nagyobb sikere lett a szabadban táncolásnak. Míg a századfordulón a báli időszakra korlátozódott a tánc, addig 1926 környékén, alig néhány évvel a szálló megnyitása után, már minden hónapban igény mutatkozott rá. 

A tánc hiveit már készen várja Budapest legszebb dancing-restaurantja: a Bellevue-szálló gyönyörű terasza, amely valóságos függőkert a budai Várhegy oldalán - invitál a Színházi Élet 1926-os száma.

Színházi Élet - 1926/21. szám

Ha hinni lehet a korabeli beszámolóknak, a hotel igen népszerű lett, főként a külföldi turisták körében. Az ötórai tea és esti tánc előkelő közönségének sorában pedig mindenki megfordult, aki szerepet játszott Budapest társadalmi életében. „Valóságos tündéri látvány, amikor este felgyúlnak a Bellevue három teraszán az ívlámpák és az asztalokon a kis vörösernyős lámpák szórják szét diszkrét fényüket" - áradozott a Színházi Élet tudósítója.

bellevueszallo_mrfosterblog_budapest_3.jpgA Bellevue szálló az Attila úton 1936-ban. Kép forrása/Jogok: FSZK.

bllevue_szallo_budapest_mrfosterblog.jpgA Bellevue Szálló az Attila utca 53-ban volt. Ma Attila út 93. Hirdetés a szálló virágkorából (1933). Kép forrása: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Az üzemeltetők komolyan vették a dolgukat: a konyha vezetésére a párizsi Claridge két szakácsát szerződtették, hogy a legraffináltabb párizsi újdonságokat készítsék el Budapesten. A roston sült ételek szabadban felállított tűzhelyen készültek a közönség előtt, mi több, még a halászlét is a szabadban főzték.

ke_pernyo_foto_2019-06-01_13_43_35.pngA szálló híres függőkertje, ahol a táncolás folyt. A lépcsőzetes teraszok ideális vacsorázóhelyek voltak. Kép forrása: Színházi Élet/1926.

bellevue_mrfosterblog_mrfoster.jpgA Bellevue vonzereje abban rejlett, és ezt hirdette is, hogy nyarat valóságos fürdőhelyen érezhetik magukat, mégis csak nyolc-tíz percnyire vannak Budapest közepétől.

Közelítsen rá az egykori képeslapra és nézzen körül a Bellevue szálló függőkertjében!
(1931-es felvétel)

 

Mi történt 1949 óta az épülettel?

Két nagy épületrekonstrukció volt a könyvtár életében. Az első az 1980-as évek közepén zajlott, ekkor egy háromszintes épületrészt toldottak az épület déli szárnyához, a pincét és az emeletet tömörraktárral telepítették be, a földszinten pedig olvasótermet alakítottak ki. A második rekonstrukció alkalmával – 2002-ben – az északi szárnyat építették át háromszintes tömörraktárrá.

Ezzel egy időben az olvasótermek felkerültek az első emeletre, a földszinti olvasótermekből pedig konferenciatermeket – Tessedik Sámuel terem és Ujhelyi Imre terem –, galériát és szolgáltatóházat alakítottak ki. Megjegyzés: a függőkert, a teraszok mindennek következtében eltűntek, 

Forrás: Mezőgazdasági Könyvtár

ke_pernyo_foto_2019-06-01_12_23_47.pngMegjegyzés: a függőkert, a teraszok mindennek következtében eltűntek. Ez a Google Mapsen is megnézhető, a fenti fotó a Logodi utca irányából készült.

 

View this post on Instagram

Kitalálják, melyik régi szállodánk homlokzati tervrajza látható a képen? Az elmúlt napok nagy részét ehhez hasonló tervrajzok között töltöttem, mert szerettem volna megmutatni, hogy az egykoron épült budapesti szállodák, fogadók milyen tervek alapján készültek el. Számos, akár még ma is álló hotelnek megtaláltam a részletes tervrajzát, azonban sok olyan is akadt, amit hiába kerestem, nem leltem nyomára. A képen a Margitszigeti Nagyszálló tervét láthatják (Tervező: Ybl Miklós), de blogbejegyzésemben feltűnik majd az egykori Bellevue Szálló (épülete ma is látható az Attila úton), a korában igen népszerű Fehér Kereszt fogadó és egy másik, a Budai várban székelt egykori Fortuna fogadó, sőt betekintést nyerhetnek majd a Teréz körúton álló, napjainkban is működő egykori Britannia Hotel (ma Radisson Blu Béke Hotel) tervrajzaiba is, amelynek az égbolt felé kinyíló kupolaszerkezete korában is extrém megoldásnak számított. *** Can you guess which of our hotel's elevation drawings is on the picture? I've spent the past couple of days going through similar drawings because I wanted to showcase what drawings former hotels of Budapest were based on. I've found many detailed drawings of even still existing hotels, but there were quite a few I couldn't find anything about. In the picture you can see the drawing of the Danubia Grand Hotel Margitsziget (also known as the Margitszigeti Nagyszálló) designed by the architect Miklós Ybl, but the article also features the former Bellevue Szálló, which is located in Attila street, the Fehér Kereszt inn and the former Fortuna inn in the Buda Castle, and we even get an insight into the drawings of the former Britannia Hotel located at the Teréz boulevard (Teréz körút), which is still operating to this day and is called today Radisson Blu Béke Hotel, which had a dome structure opening to the sky and was considered an extreme solution, even in its own time. *** #mrfoster #yblmiklos #ybl #architecture #mrfosterblog #margitsziget #margaretyland #bloggerlife #budapest #ig_budapest #igersbudapest #thisisbudapest #momentsinbudapest #welovebudapest #oldhotel #oldhotels #budapesthotel #ig_hungary #margitsziget #margaretisland

A post shared by Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) on

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr5614730605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása