7 indok arra, miért jó levendulát szedni
2015. június 21. írta: Mr. Foster

7 indok arra, miért jó levendulát szedni

Levendulaszüretek országszerte

Bár Magyarországon a középkor óta termesztik a levendulát, a levendulamánia éppen csak egy évtizede, hogy megkezdte hódító útját. Június végén mind nagyobb vándorlás indul a szüretelni való levendulaföldek felé, ahol a lila mezők látványa önmagában megnyugtatja a lelket.

Hagyományosan TihanyBalaton-felvidék és Pannonhalma a legnagyobb levendula termelő helyszínek, ezért ebben az időszakban ide érdemes zarándokolni, ha szeretnénk közelebb kerülni ehhez a különleges növényhez. Tudják, miért jó levendulát szedni, mi mindenre használható a levendula? Nekem hét okom biztosan van rá, és csak örülök, ha mondanak még párat.
15_miguelart_05.jpgFotó: Michelfeit Zsolt

A levendulaszüretek június 20-tól július közepéig tartanak, de az utcai árusoknak köszönhetően akkor is tudomást szerezhetünk ezekről az eseményekről
, ha eddig fogalmunk sem volt a termőföldek hollétéről. Pár éve tűnt fel, hogy ilyentájt, például az Oktogonon áthaladva, lépten-nyomon levendulaillat furakszik az orromba, és arra sarkall, hogy vegyek egy-két csokorral.

1. Szüretelni maga a mennyország

Engedjék meg, hogy eme barokkos túlzással illesem a szüretek hangulatát, amelyek persze (főként a nagyobb gazdaságoknál) egyben megfeszített munkát is jelentenek. Mégis! Levendulaszüreten lenni leginkább azt jelenti, hogy testestül-lelkestül belevetjük magunkat a tisztaságot, nyugalmat és misztikát egyszerre sugárzó mezőkbe. Számos helyen mi magunk is arathatunk, kosárral és ollóval felszerelkezve.

Egy-egy levendulacserje nagyon sokáig elélhet, és míg az alsó része fás, addig a teteje felé haladva egyre lágyábbá válik. Ahogy idősödik, úgy törnek le a tövéről az oldalágak, ahonnan viszont újra kihajt, így folyamatosan megújul, ráadásul magától szaporodik. Fontos, hogy a levendulavirágot a szárával együtt, közvetlenül a virágzat alatti első levél-párral együtt vágjuk le.



2. Levendulaolaj álmatlanságra

Eredetileg illóolajnak használták. A tiszta illóolajáért igencsak meg kell dolgozni, sok-sok levendula kell a desztillációval kinyerhető esszenciához, emellett az aratás után mihamarabb meg kell kezdeni a folyamatot, különben az értékes nedü egy része elpárolog.

Néhány csepp levendulaolaj csodákra képes! Álmatlanságban szenvedőknek különösen javallott néhány cseppet a párnára ejteni. Sokkal jobban fognak aludni. Ezen túl a levendulának fertőtlenítő hatása is van, ezért csupán a jelenléte is tisztaságérzetet kelt maga körül. 
15_miguelart_01.jpgFotó: Michelfeit Zsolt

3. Kíméletes molyriasztó

A levendula erőteljes illóanyagait a számunkra kellemetlen rovarok sem kedvelik. Azt, hogy a molyok ellen kiváló védekezést ad szinte mindenki tudja, azt azonban kevesen, hogy nem öli meg az állatokat, csupán elriasztja őket. 

Fertőtlenítő tulajdonsága évszázadok óta közismert. Már a 13. és 14. században feljegyezték, hogy akiknek a kesztyűje nagy mennyiségben szívott magába levendula olajból, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Lám, lám, ez is bizonyítja: a levendula erős, ugyanakkor rendkívül szelíd teremtés. 
15_miguelart_04.jpg
Fotó: Michelfeit Zsolt

4. Szúnyogok, reszkessetek!

Nem triviális az összefüggés, pedig így van: a molyok mellett a szúnyogok sem szeretik. Elég, ha bekenjük magunkat levendulaolajjal, ám ha nincs éppen kéznél, maga a növény levele is kiválóan alkalmas erre a célra.

Egyszerűen csak dörzsöljük be vele a bőrünket, és persze fokozhatjuk a hatást, ha körbebástyázzuk magunkat levendulacsokrokkal. Máris kevesebb vérszívónak lesz kedve ránk telepedni - nem mellesleg az illatunk is sokkal finomabb lesz, mintha különféle szúnyogirtókkal tennénk ugyanezt.  

Házilag is gyárthatunk szúnyogriasztó szert: keverjük össze a levendulaolajat egy bázis olajjal (olíva olajjal, még jobb ha szója olajjal), aztán töltsük át egy kis üvegcsébe, amelynek pumpával ellátott végződése van, így komfortosan permetezhetjük a testünkre, hogy utána a kezünkkel dörzsöljük be. Az ideális adagolás: 30ml bázisolajhoz 10 csepp levendula illóolaj.

 

5. Illatos ágyneműk és ruhák tengerében

A levendulával aktívan foglalatoskodó közösségek kreativitása határtalan, ami a csomagolást illeti. Buzogányt, zsákot, batyut, babát, de még baglyot is készítenek belőle. Ruhák és ágyneműk közé rejtve hosszan tartó levendulaillat költözik a gardróbba, az ágyneműtartóba, de ugyanígy tehetjük a padlásra felpakolt dobozokba, ha azt szeretnénk, hogy megőrizzék frissességüket. Tudták például, hogy a régiek száraz levendulát szórtak a földre és azzal illatosítottak?

Legújabban házilag készített mosószerhez és öblítőhöz is felhasználják. A reszelt szappanból, desztillált vízből és szódabikarbónából készített mosószerhez egy környezetbarát háztartásban pár csepp 100%-os levendulaolaj dukál, s ugyanígy az almaecetként használt öblítőt is feldobja.

6. Szörpjétől kerek a világ

Szép lassan kedvelt gasztronómiai alapanyaggá érett: fagyi, sütit, teát, de hozzáadott alapanyagként lekvárt és rétest is készítenek belőle. 

A szörpkészítés ősi mestersége a levendulát sem kerülhette el. Nyári forróságban kiváló hűsítő, javítja az erőnlétet, energetizál, megnyugtat, antibakteriális hatása van, ezen túl enyhíti az idegi panaszokat. Mindez azonban csak abban az esetben érvényes, ha tiszta levendulapárlatból készített, mesterséges adalékanyag és tartósítószermentes lét fogyasztunk.

Érdemes tehát odafigyelni az összetevőkre, és arra, hol vásárolunk levendulaszörpöt, mert a piacon számtalan aromával dúsított cukorszirup is kapható. 
levendulaszorp.jpg
Forrás: Levendulamánia (Facebook)

7. Csak a fantázia szab határt

Szépsége és eleganciája mondhatni predesztinálja a levendulát arra, hogy dekorációs elemként használjuk fel. Ezen a téren varázslatokra képesek az ehhez értő kreatív kézművesek. Az egyszerű csokrok ízléses elrendezésén túl, a rózsa és szív alakú koszorúktól kezdve a konzervdobozt levendulával feldobó díszítőelemen át a plafonról lelógatott elemekig bármi kihozható belőle. 
 
Csoda, ha vannak olyan esküvők, ahol az egész tematika a levendula köré szerveződik? Ez esetben ne lepődjünk meg, ha még az asztali ültetőkártyákról is Levendula Őnagysága mosolyog vissza ránk.

HOL KERÜLHETÜNK A LEVENDULA BŰVKÖRÉBE?


Mint fentebb is említettem, a két legismertebb helyszín: Tihany (ide július 5-ig lehet menni) és Pannonhalma, ahol július 12-ig tartanak a programok. Természetesen vannak még máshol is levendulafarmok, így például: Homokkomáromban, Hőgyészen, Lovasban, Csopakon.

  • 2015. június 20-21: Tihanyi Levendula Fesztivál.

  • A tihanyi Levendulahetek alatt június 22-26-ig és 2015. június 29-július 3-ig hétköznapokon a Levendula Látogatóházban is programokkal készülnek.

  • Ezen túl a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság június 13-tól a készlet erejéig minden nap 10.00 órától 20.00 óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni.

  • 2015. június 26. - 2015. július 12 között tartják a Pannonhalmi Levendulaheteket. Itt saját részre levendulát aratni nincs lehetőség, viszont nagyon színes a program. Mint írják, „a levendula virágzás időpontjához igazított Levendulahetek nem csak a Főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott program, de országosan egyedülálló helyszíne révén is egyedi színfolt az ország fesztiváljainak sorában". 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr117547746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása