7+1 program, ahol a nők biztosan nem unatkoznak
2015. március 07. írta: fosterur

7+1 program, ahol a nők biztosan nem unatkoznak

Ide menjenek, hogy az a pár óra csak a szebbik nemről szóljon

nonap.jpg

A héten egészen nosztalgikus hangulatba kerültem, és persze, ilyenkor mi más jönne elő az elme mélyéről, ha nem a nőkkel való kapcsolatom és kalandjaim. Nézzék el nekem, maholnap ugyanis ismét a gyengébbik nem kerül a középpontba: nőnap lesz. A bátor, önmagukért kiálló, de legfőképpen a minden körülmények között nőies nők napja.

Magyarország éppen Budapestre érkezésemkor csatlakozott a nemzetközi nőnapi felhíváshoz, így 1914-ben már országszerte mindenféle rendezvényeken ünnepelték a nőket. Nálam ez a nap valóban piros betűs ünnep. Már előző éjszakán sorra veszem, hogy mi mindent köszönhetek a nőknek, aztán elérzékenyülök, és ismételten rájövök, hogy bár sosem lennék nő, nélkülük el sem tudnám elképzelni az életem. Ahány nő, annyiféle, és ebben teljes mértékben Csáth Gézával értek egyet, aki minden nőben megtalálta a szépséget, sőt. Számos esetben kifejezetten kedvét lelte benne, ha a hölgy nem a klasszikus szépségideált képviselte.

Mióta ünnepeljük a nőnapot?

A nemzetközi nőnap annak 40 ezer harcos, önmagáért küzdeni tudó textilipari dolgozó nőnek köszönhető, akik 1857. március 8-án a humánusabb munkafeltételekért és magasabb fizetésért tüntettek New York utcáin. Ennek hatására 
1866. szeptember 3. és 8. között a Nemzetközi Munkásszövetség első kongresszusán határozatot fogadott el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Magyarország 1913-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, és 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. 

Rengeteg női ismerősöm van, akik az évek során fontosak lettek a számomra, és akikre jó szívvel gondolok ezekben a pillanatokban is. Ezért, és talán azért is mert megrögzött gentleman vagyok, nálam a nőnapok évtizedek óta rendre úgy telnek, hogy már hajnalok hajnalán elindulok, és az oktogoni virágárusnál felpakolom magam tulipánnal, nárcisszal, kankalinnal, aztán visszasétálok a szállóba, és hatalmas virágvázába rendezgetem.

Minden évben más, valamilyen oknál fogva számomra fontos hölgyeknél teszem tiszteletem; van akikhez csak beköszönök, de vannak olyanok is, akikkel előre megszervezem a nőnapi randevút. A legszebb az egészben mégis az, hogy mennyi hála és jóérzés lobban fel ilyenkor a nők szemében. Imádom őket ezen a napon! Mintha a feléjük áradó szeretettől még szebbek és kedvesebbek lennének...

Hová menjünk, ha azt szeretnénk, hogy az a pár óra csak a szebbik nemről szóljon?

Nők köré szervezett programok, amiket nem csak holnap látogathat meg a kiválasztottal. 

 

1. Verslábak neccharisnyában


A versek, mint meztelen gondolatok csábítják a nézőket a Sanyi és Aranka Színház különleges előadásán. Hónapok óta megy nagy sikerrel a magyar költőnők, például Erdős Virág, Tóth Krisztina, Nemes Nagy Ágnes vagy Kiss Judit Ágnes vallomásai fiatal színésznők tolmácsolásában.

Egy óra leforgása alatt a női sorsok, érzések forgatagába kerülünk, és hol sóhajtunk, hol nevetünk. De végig együtt lélegzünk ezekkel a csodálatos asszonyokkal. A Sanyi és Aranka Színházat a IX. kerületben, a Rádayból nyíló Mátyás utca 9. szám alatt találják.

verslabak.jpg

2. A női lélek szárnyalásai 


"Három grácia - avagy a női lélek szárnyalásai" címmel nyílt kiállítás a 
MÚOSZ székházában március 4-én Kovách V. Elina, Szikszai Ágnes és Pállay Kovács Szilvia műveiből. A kiállítás rendhagyó: egy üvegművész, egy selyemművész és egy festőművész alkotásait csodálhatjuk meg.

A tárlat egy közös ismerősük fejében született meg, aki arra biztatta a három hölgyet, hogy fűzzék szorosabbra a művészeti kapcsolatukat. Azon túl, hogy mindhárman női művészek, a nőiséget is rendkívül fontosnak tartják. 

3. Gyere velem eltévedni...


Budapesten, a FUGA Budapesti Építészeti Központban nyílt meg a héten Illés Katalin fotóművész különleges kiállítása, amely tartalmilag több, egymástól elkülönülő modulból áll. A női személyes rejtélyes wunderkammer című sorozat lényege, hogy a nagyobb tematikus egységeket a mai nő archetípusai fűzik össze. Egy nő az érzelmi skála ezer színárnyalatát képes produkálni, a szeszélytől kezdve, a forró érzékiségen át, az elkeseredett üvöltésig - így a legnehezebb feladat mindezt művészként bemutatni.

Aki veszi a bátorságot, és álmai hölgyével mégis ellátogat erre a tárlatra, azt fogja tapasztalni, hogy igencsak nehéz dolga van annak, aki belemerül a nő lélek rejtelmeibe. A művésznő pedig ezen a területen elemében van: évek óta foglalkoztatja saját családi öröksége, és a kortárs női szerepek pszichológiai irányú bemutatása. A kiállítás megfelel a modern kor követelményeinek is: hasonlóan a google keresőhöz címkékkel vannak összekötve az egymástól elkülönülő részletek. 

 

4. Mindenütt nők, amerre csak nézek


Kisvári Mihály egy alkimista. Szó szerint, hiszen a nőket ábrázoló festményeiről híres kortárs alkotó eredetileg vegyész volt. Mivel nem vették fel a Képzőművészeti Főiskolára, a Pannónia Film Kft.-nél dolgozott, rajzfilmeken.

Nem olyan régen fest, szerény, tehetséges festő és kiállításai valóságos kuriózumnak számítanak, mert eddig hat alkalommal szervezett bemutatót. Éppen ezért nem érdemes kihagyni. Vasárnap a Radisson Blu Béke Hotelben, az első emeleten nyílik tárlata. Fogják kézen a kedvesüket és sétáljanak el még kora tavasszal, mert április 11-ig láthatják a rejtőzködő művész képeit.

kisvarimihaly.jpg

 

5. Bajor Gizi Színészmúzeum: a nők kedvence


Sztankay István színházi szerepeit láthatják a Bajor Gizi Színészmúzeumban március 29-ig. Magyarország egyik legnépszerűbb színésze volt, egyedülálló orgánummal, hihetetlen kisugárzással, ami a róla készült fotókon is átsüt. Akinek már sok a női lélek rejtelmeiből, de mégis szeretne imponálni kedvesének, megteheti itt is - hiszen ki lenne az, aki ennek a talpig úriembernek ellenállni tudna? Mindezen túl, a kiállítás anyaga erős inspirációt is adhat ahhoz, hogyan töltsük a nap további részét. És, bár a videótékák már kimentek a divatból, mindig lesz esélyünk arra, hogy a közösségi videómegosztón megtaláljuk a szóban forgó férfiember filmjeit.

A kiállítást egyébiránt lánya, Sztankay Orsolya és fia, Sztankay Ádám szorgalmazta a tárlatot, mivel 2014 szeptemberében elhunyt édesapjuk pályáját minél több fotón szerették volna feleleveníteni. Áprilistól viszont legyenek résen: a képek átkerülnek a XIII. kerületi városházára, mivel Sztankay István a kerület díszpolgára is volt.

sztankay2.jpg

 

6. Móron, a Lamberg kastélyban sem unatkoznak


Nem nagy titok, így ezt minden bizonnyal Önök is tudják: a nők, ugyanúgy mint mi férfiak, imádnak utazni. Ha pestiek, akkor itt az idő egy izgalmas tavaszi kiruccanásra, ha pedig netán Móron, vagy a közelében laknak, nincs más dolguk, mint könnyű felöltőben átsétálni a kastélykertbe. Ha pedig ott vannak, ne szalasszák el a termekben elrejtett fotókiállítás tüzetes szemrevételezését, annál is inkább, mert a téma - nem fogják kitalálni -, a NŐK.

Nők fotói, nem csak nőknek. A Székesfehérvári Fotóklub hölgyeinek képeiből nyílt kiállítás, Női szemmel-színesen címmel. Ha a fotókat végignézték, maga a kastély is elegendő látnivalót kínál. Az egész napot Móron tölthetik, és megkóstolhatják a környék egyre híresebb borait.

morilamberg.jpg


7. 
Csupa csipke és hímzés Debrecenben


Az öltözködés, és a ruhák elkerülhetetlen részei a női létnek. Finom ruhakölteményeket láthatnak Debrecenben a Csapókerti Közösségi Házban. Nők alkotásai, nőknek, hallatlan szeretettel és műgonddal elkészítve. Mátrai - Nagy Andrea két éve, Buka Csabáné csipkeverő több mint 17 éve foglalkozik tervezéssel, hímzéssel, illetve csipkeveréssel. A kiállítás érdekessége, hogy a hagyományos motívumokat és technológiát a modern szabásmintákkal és divatirányzatokkal ötvözik.

csipkeruha.jpg


+1. Frank Sinatra dalaival nem lehet melléfogni


Zenés időutazásra invitál március 8-án esre héttől a múlt század első felének Amerikájába Gájer Bálint, Kocsis Tibi, Lányi Lala és Vastag Tamás Frank Sinatra és kortársai dalaival. Mitől olyan izgalmas ez a korszak? Miért nyúlunk vissza újra meg újra a negyvenes, ötvenes, hatvanas évekig? Mert olyan zeneszerzőket és énekeseket köszönhetünk a kornak, kiknek a felvételei ma is ugyanolyan átütő erejűek.
 

sinatra-vel-verrept.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr307246787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzeti Dohányos 2015.03.08. 12:55:31

Hát, mondjuk inkább úgy a nők egy bizonyos részhalmaza..

Mortanius 2015.03.08. 13:02:50

Hoppácska! Az egyik exem! :D

Ostobaság_ellenes 2015.03.08. 17:14:59

Kedves Posztoló!

Nem is lehetne nálad nagyobb hím soviniszta disznót találni, még keresve sem.
Csak te "nőimádattal" álcázod az ostobaságodat!!!
Mert persze SOSEM lennél NŐ (ugyan ki akarna alsóbbrendű házicseléd lenni, aki azért született a világra, hogy szolgáljon, és amúgy semmi köze az emberi fajhoz, amit csak a férfiak képviselnek ugyebár?), jó vagy te így, ahogy vagy, a "teremtés koronájaként"!
És persze hogy nem tudnál élni a nők nélkül, hiszen akkor ki szolgálna ki téged éjjel-nappal, orrba-szájba, elölről-hátulról, ki végezné el helyetted a piszkos munkákat?????
És természetesen, az erős nők LEGFŐBB erénye, hogy NŐIESEK tudnak maradni minden körülmények között, hiszen ezért születtek a világra: esztétikai élményt adni a pasiknak a szilikon melleikkel, festett hajukkal, miniszoknyájukkal, parfüm bűzfelhővel, stb. Nehogy már olyan nők is legyenek a világon akik csak farmert-pólót viselnek és magasról tesznek arra, hogy tetszenek-e a pasiknak vagy sem!
Ja, és "imádatod" jeleként nőnapon "különösen szereted" őket, virágot is viszel nekik délután meg odadobod az asszonynak a koszos gatyádat, hogy mossa ki...Vagy megvárod a másnapot amikor már nincs "nőnap" és minden visszatér a "rendes kerékvágásba"???
Ráadásul, szerinted minden nő egy klón, egymás klónjai, nem az emberi faj képviselői ők is, ezért mindegyiket csak azzal lehet boldoggá tenni, ha nyálas-bugyuta-verses-érzelgős-giccses programokra viszed őket, hiszen mi más is tenné őket boldoggá? Semmi másból nem állnak a nők, csak picsogós-ömlengős lélekből, eszük-gondolataik már nincsenek is!!!

Idézet egy másik blogból: "egyenlőséget nem lehet kapni a virágboltban, sem a múzeumi jegypénztárakban...".

Aki igazából EMBERKÉNT szeret egy nőnemű emberi lényt, az nem ostoba sztereotípiákkal akar nekik kedveskedni, hanem tisztában van azzal, hogy a párja (mint individuum és nem klón) mit szeret, minek örül, és azzal lepi meg! És NEM CSAK ezen a napon!!!

Ja, és ha igazi egyenjogúság lenne, és a férfiak nem csak a nélkülözhetetlen házicselédet "szeretnék" a nőkben, akkor nem is lenne szükség erre a nőnapi baromságra!!!!!

Kedves posztoló! Inkább NE írj semmit a nőkről, legközelebb....

Csipetke Léna 2015.03.08. 18:34:26

bantottalak en? ez lenne a reakciom az itt felsorolt barmelyik program eseten.

Hajnalkámtenagyonhülye 2015.03.08. 18:52:27

Drágaságom, ezt a posztot kár volt megírni. Nőnapon ezt olvasni......

Mr. Foster 2015.03.08. 19:20:25

@Csipetke Léna: Léna kedves, bár ismeretlenül nem szeretnék előfeltevésekkel élni, azt hiszem ez esetben, sutba dobnám az összes programtervemet a boldogságáért.

Mr. Foster 2015.03.08. 19:22:09

@Hajnalkámtenagyonhülye: Minek örült volna, csak mondja meg, ne hagyjon kínzó kétségek között.

Mr. Foster 2015.03.08. 19:31:52

@Ostobaság_ellenes: Kedves Hölgyem! Mindenekelőtt, szeretném, ha tudná - bár azt el kell ismernem, hogy kicsit szíven ütött a "hímsoviniszta disznó" címke -, hogy pontosan értem, amiről ír. Higgye el, ennek a bizonyos szempontból bugyuta és negédes posztnak egészen más útja van és egészen más terve volt a világban, mint azoknak az elévülhetetélenül fontos női egyenjogúságért küzdő gondolatoknak, melyekről ír.
Mary Wollstonecraft (1759–1797) brit író és filozófus volt az, aki a nemek közötti egyenlőség létjogosultsága mellett kiválóan érvelt 1792-ben megjelent könyvében (pedig akkor még sehol nem voltak a feminista törekvések). "Ha a házasság egy társadalmat összetartó erő, akkor az emberiség egészét ugyanolyan oktatásban kellene részesíteni, máskülönben a nemek egyesülése nem érdemli meg a "szövetség" nevet. Sőt, az oktatás egyenlősége nélkül a nők sem tölthetik be a társadalomban rájuk háruló feladatot, jelesül, hogy annak felvilágosult polgárai legyenek. Mindez addig nem fog bekövetkezni, amíg a nők szabaddá nem válnak. Képessé kell lenniük arra, hogy a férfiaktól függetlenül megteremtsék saját létezésük feltételeit; ugyanúgy, ahogy egy férfi is független bármely másik férfitől" - mutat rá az imént említett, A Vindication of the Rights of Woman (1792) című, a nők egyenjogúságáról szóló művében.

("If marriage be the cement of society, mankind should all be educated after the same model, or the intercourse of the sexes will never deserve the name of fellowship, nor will women ever fulfil the peculiar duties of their sex, till they become enlightened citizens, till they become free by being enabled to earn their own subsistence, independent of men; in the same manner, I mean, to prevent misconstruction, as one man is independent of another.")
süti beállítások módosítása