12 csodálatos dolog Budapesten
2016. november 25. írta: fosterur

12 csodálatos dolog Budapesten

Keresem a legszebb épületeket, szobrokat, tereket - segítsenek megtalálni őket!

Izgalmas kalandra hívok mindenkit: fedezzük fel együtt Budapest rejtett szépségeit! Keressék velem együtt Budapest legszebb helyeit és a város csodáit! Készen állnak?

Most bemutatok 12 érdekességet a kedvenceim közül. Szeretném, ha Önök megírnák, mivel lehetne még bővíteni a listát!

1. A Zugligeti 58-as villamos egykori végállomása

 

Ezt a műemléki védettséget élvező komplexumot ma meglehetősen elhanyagolt állapotban láthatjuk.  Sokan írtak már arról, mennyire szomorú látványt nyújt így - befalazva, omladozva - az épületet, amelynek alpesi stílusa és hangulata egészen egyedülálló lehetne ebben a kerületben.

screen_shot_2015-09-28_at_13_04_39.png

 Fotó: Mészöly Nóri, Flickr

A Budai Közúti Vaspálya Társaság 1868-ban indította el Zugliget felé lóvasút-járatait, amit aztán felváltott az első villamos 1896. szeptember 15-én. Egy tragédia miatt azonban megszűnt a vonalnak ez a szakasza, az épület állapota pedig romlani kezdett.

regi_vegallomas_1909_korul.jpg

Mi történt? A meredek vonalon egy szerelvény a fékhibája miatt elszabadult, lerobogott a hegyoldalról és komoly balesetet okozott. Az eseményt követően született az a döntés, hogy a villamos végállomását áthelyezik a mai Libegőn túlra, egy sokkal egyenesebb szakaszra. A régi végállomás új funkciót kapott; posta, távírda és telefonhivatal működött az akkor már beépített nyitott csarnokrészben. Ezeket később szolgálati lakásokká alakították.

 

2. Középkori lakóház - Tárnok utca 14.

 

A Budai várban egész hetet lehetne eltölteni a műemlékek megismerésével - és erre egyszer minden bizonnyal sort kerítek -, de most koncentráljunk arra a bizonyos emeletes középkori lakóházra, amely színes, XVI. századi falfestéses homlokzatával tűnik ki a Tárnok utca többi épülete közül. Az utcában szinte keletkezése óta sok-sok boltos foglalt helyet, nem véletlen, hogy az oklevelekben és a Budai Jogkönyvben mint a „Boltosok utcája", „Fűszeresek sora" említik.

3_tarnok14_homl-960x300.jpg

screen_shot_2015-09-26_at_18_17_59.png

Genthon István művészettörténész állítása szerint a ház, vagy talán csak az utcai homlokzatarchitektúrája 1520 körül keletkezhetett, ami azt jelenti, hogy a török hódoltság idejében már állt. Ami egészen izgalmas a ház történetében (erről egyébként bővebben Czagány István írt tanulmányt), hogy a török uralom alatt a 114-es házszámot viselte, és ezt onnan tudjuk, hogy a házszámot a kutatások során megtalálták. A középkori számjegyet ún. „al secco" technikával, fehér színnel festették fel a falra.

A késő középkori homlokzatnál két üzletkiadóablak volt, azaz a XV.sz-ban két üzlethelyisége volt a háznak, a legnagyobb valószínűséggel egy ablak és egy ajtó nyílt az utcára üzletenként. 

screen_shot_2015-09-26_at_18_20_12.png

 

3. A három lány a Danubius-kúton

 

Az egyik legszomorúbb dolog, ha a múltam egy része elpusztul és meg kell gyászolnom, el kell temetnem. Nem tudok úgy elmenni a Danubius-kút mellett, hogy ne emlékeznék arra, milyen pompásan festett eredeti helyén, a Kálvin téren. Cziegler Gyula pályaművének felhasználásával Ybl Miklós készítette a pompás kút terveit, a történelmi Magyarország folyóit szimbolizáló szobrokat (Danubiust és a három lányt: Szávát, Tiszát, Drávát) pedig Brestyánszky Béla készítette. 1883-ban állították fel a Kálvin téren.

A második világháború alatt a kút bombatalálat miatt tönkrement, rettenetes állapotba került. 1955 és 1959 között állították helyre, szobrokat Győri Dezső tervei alapján faragták újra. Íme, a három lélegzetelállító szépségű hölgy, a következő sorrendben: Tisza, Dráva, Száva. Nem tudok választani, egyszerre vagyok szerelmes mindhármójukba. Önök szerint melyikük a legszebb?

danubiuskut_lanyka_1.JPG

danubiuskut_nagyobb_1.JPG

 szava_1.jpg

 

4. A Margitszigeti Japán kert a tóban ülő hölggyel


A XIX. század végén telepített kert nem csak különleges növényeiről és a mesterséges tórendszeréről híres, hanem az Ülő lány című szoborról is, amit sokan Hableány vagy Sellő néven emlegetnek. Tudták, hogy ebből a kecses szoborból két példány van, és a képen látható nem is az eredeti? 1911-ben Csikász Imre alkotta meg a Ráth György-díjas bronz szépséget, amely a Gellérthegyen állt. (Ült.) 1954-ben újraöntötték a törékeny hölgyet, az eredeti a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának udvarára került, a másolat pedig ide, a halastóba.

szoborlany_1.jpg

 

5. Vajdahunyad vára a Városligetben

 

Mennyi esküvőn voltam én itt! Milyen tökéletes és romantikus helyszín arra, hogy két ember egybe keljen! Tudták, hogy a városligeti romantikus épületegyüttes, azaz a Vajdahunyad vára 21 különböző épületből áll? Az 1896-ban Alpár Ignác által tervezett ligeti vár egyes részei Erdély talán legimpozánsabb várkastélyát idézik meg, a Zalasd folyó mellett egy szirtfokon álló Vajdahunyad várát

 

1937_vajdahunyad.jpg

vajdahunyadvara_jakikapolna.jpg

 Az épület 1937-ben és 1940-ben. A fotók forrása a Fortepan.hu

 

vajdahunyadvara2000es.jpg

 

6. A Zikkurat a Nemzeti Színház mögött

 

Számos építész használja ihletforrásként az ókor építményeit. A mezopotámiai toronytemplomok, illetve lépcsős templomok tetején volt a szentély. Formájukat és feladatukat tekintve a maja piramisok emlékeztetnek a zikkuratra.

A 2002-ben emelt budapesti épület eredetileg kettős funkciót látott el: egyrészt galériaként szolgált (belül hét terem található), másrészt kilátóként. Amikor ott jártam, zárva volt a kiállítóterem (mára erősen elhanyagolt állapotban lévő) ajtaja. Íme, az épület és a tetejéről elénk táruló látvány:

zikkurat1.JPG

zikkurat2.JPG

 

7. Buzogány torony a Várban

 

Különleges helyet foglal el a szívemben. Talán azért is, mert izgalmas átalakuláson ment keresztül az évszázadok során. Budapest 1944-45-ös ostromáig például szélesebb és vaskosabb volt, mint ahogyan az alábbi fekete-fehér fotón is láthatják.

buzoganytorony1.jpg

A háború után, a helyreállítási munkák során fedezték fel a torony eredeti, középkori magját.  Ennek megfelelően restaurálták, ma ebben az állapotban láthatják.

buzoganytorony4.jpg

Ha felmennek a kapuján keresztül az udvarra, a mellvédről két másik kedvenc kilátóhelyemet pillanthatják meg: a Szabadság-szobrot a Citadellával és Szent Gellért szobrát. Ha pedig körbenéznek, az egykori Tabánt láthatják.

buzoganytorony2.JPG

buzoganytorony3.JPG

 

8. Budapest legkeskenyebb lakóháza 

 

A város egyik legkeskenyebb házát a budai oldalon láthatják. 1898-ben készült el a neogótikus, mór épületekre emlékeztető lakóház. A Döbrentei tér közelében álló épület szélessége a Duna felőli homlokzaton 5,5 méter, a túloldalon pedig 6,2 méter.

14449966_1346070955405068_5085108476859287230_n.jpg

14462952_1346071392071691_6607783580509201727_n.jpg

 14470554_1346071765404987_3295938585955784465_n.jpg

 

9. Epreskert

 

A Képzőművészeti Egyetem fantasztikus kertje a Bajza utca - Munkácsy utca - Kmetty János utca között található. Hétköznap, ha a portásnak jó kedve van, és a csillagok állása is megfelelő, akkor talán bejuthatnak, hogy körülnézzenek. Nekem legutóbb pont nem sikerült, ezért a kerítésen át kukucskáltam be, hogy újra lássak valamit a kertből, legalább a töredékét...

epreskert1_1.JPG

epreskert2_1.JPG

epreskert3_1.JPG

 

10. A Belvárosi Plébániatemplom

 

Budapest legrégebbi temploma, egyben az ország építészeti szempontból egyik legkülönlegesebb épülete. Bár a Nagyboldogasszony Főplébánia építésének pontos ideje nem tudható, az biztos, hogy amikor 1046. szeptember 24-én Szent Gellértre rátámadt a pogányság és a mélybe lökte, a templom már ott állt a mai Március 15-e téren, az Erzsébet híd lábánál. 

Történészek tucatjait tenné boldoggá, ha a templom falai beszélni tudnának: ide temették Gellért püspököt, itt tartották Hunyadi Mátyást trónra javasló királyválasztó országgyűlését, és ezen a helyen ravatalozták fel gróf Széchenyi Istvánt.

belvarosi.jpg

A török uralom alatt dzsámiként használták a templomot, és ekkor építették meg a ma is látható török imafülkét, a mihrábot. A fülkének fontos szerepe van az iszlám vallásban. Mindig annak a falnak (ez az ún. kiblafal) a középső részén helyezik el, amerre felé imádkozni kell: a Mekkában található Kába kő irányába. Mint arra Gercsák Gábor az imafülkéről szóló tanulmányában rámutat, a mihráb funkciója az oltáréhoz hasonlítható, és a hagyományok szerint Allah fülkagylóját jelképezi.

1867.jpg

gercsak02.jpg

A mihráb a felirattal

 

11. Az egykori Práter utcai Általános Iskola épülete

 

A vörös téglás épületet nem csak itthon, hanem Európában is ismerik. Ezen a környéken játszódik a Pál utcai fiúk című regény cselekménye. A közelben lakott Molnár Ferenc, ezért rendelkezett ilyen jó helyismerettel.

A könyv, és az annak alapján 1968-ban forgatott, világhírű film egyik kulcsjelenete, amikor a fiúk golyóznak az utcán. Ennek a jelenetnek állít emléket Szanyi Péter 2007-ben készült szoborcsoportja, amelyet a Práter utcai Általános Iskola előtt helyeztek el. Nagyon szeretek erre sétálni, bár a szívem minden alkalommal elszorul, ha Molnár Ferenc figuráinak történetére gondolok.

ludovikaterkep.jpg

 A környék egy 1884-es térképen

 

a_pal_utcai_fiuk_1.jpg

 paul_street_boys_sculpture_pb110359_1.jpg

A Pál utcai fiúk című film egyik jelenete és a szoborcsoport az épülettel a Wikipédián

 

12. Budapest egyik legmeredekebb utcája, a Gül Baba

 

Vannak helyek, amelyekhez különösen ragaszkodom, egész egyszerűen azért, mert érzek bennük valami pluszt, amit máshol nem találtam meg. Ilyen Gül Baba türbéje, ami akkor lesz igazán izgalmas, ha a Gül Baba utca felől közelítjük meg.

Romantikus, vad, és mégis, valahogyan a szertelenségében is szabályos ódon utca ez, tele titkokkal, történetekkel. Nem könnyű terep, de amikor felér az ember, akkor legszívesebben már kezdené is elölről a sétát a macskaköveken.

legmeredekebb.jpg

 

ÖNÖK MI MINDENT FEDEZTEK FEL A VÁROSBAN? MIVEL BŐVÍTENÉK A LISTÁT?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr6711997528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosalia alpina 2016.11.25. 20:18:56

Jókai-kert, Sas-hegy, Apáthy-szikla, Tündérszikla mint a természet szépségei a nagyvárosban.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2016.11.25. 22:48:58

Ötpacsirta u 2 utcai ház udvara, Óbudai Gázgyári lakótelep! (amúgy a Gül Baba utca nekem is a kedvenceim között van)

fénycsepp 2016.11.26. 09:00:46

Az istvanmezei es herminamezei villák....csodás kincsek találhatóak csak par percre a Hungária autópályától: aki nem hiszi, járjon utana :).

fv1977 2016.11.26. 09:15:09

Jó hír, hogy a lóvasutat felújítják, a hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményhez fog tartozni. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2016.11.26. 09:43:54

Kitűnő poszt.

Néhány további szépség (van millió): Pesterzsébet főutcája, a kőbányai Szent László tér, Károlyi-kert, Egyetem tér, Trefort-kert, Columbo-szobor a Falk Miksa utcában, Ferenc tér, Wekerle stb. stb.

bbabi 2016.11.26. 10:51:00

ötpacsirta utcában az Építész Kamara kertje (előző hozzászóló már írta), Mikszáth tér, Orczy kert, Károlyi kert, Koller Galéria kertje a Várban (Táncsics M. u. 5.), Liszt Ferenc tér, Óbuda főtér, Feneketlen tó.

dr. pretender 2016.11.26. 17:27:37

Milyen érdekes az emeleti ablakok elhelyezkedése a Tárnok utcai házon.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2016.11.27. 08:56:16

Érdekes poszt, és tényeg a végtelenségig lehetne folytatni. Azt mondjuk nem értem, a végtelenül bornírt és giccses "zikkurat" mit keres ebben a társaságban. Viszont jó hír, hogy két napja körülkerítette a kivitelező a zugligeti lóvasúti végállomást, elkezdődik a munka.

Rugovicsvalagba 2017.12.06. 20:40:16

Az Attila út 4. sz. alatti ház keskenyebb (bár csúnyább).
süti beállítások módosítása