A legizgalmasabb felújított várak Magyarországon: lépj át a valóságos múltba!
2017. június 29. írta: mrfoster

A legizgalmasabb felújított várak Magyarországon: lépj át a valóságos múltba!

Önök is elgondolkoztak már azon, hogy egyszer időutazáson vesznek részt, és végre saját szemükkel láthatják és érzékelhetik mindazt, amit csak a történelemkönyvekből ismernek? Nos, ha az időgépet még nem is fedezte fel a tudomány, mégis akad lehetőség, hogy kicsit belepillanthassunk a múlt kockáiba.

Magyarországi barangolásaim során számos középkori várat fedeztem fel, melyeket meglátogatva egy kicsit feltárul előttünk a történelem. Íme egy kis ízelítő azokról a helyszínekről, amelyek szerintem a legizgalmasabbak!

fejleckep-horz.jpg

Itt a nyár, vágjanak neki, kelljenek útra! A középkori várak gyönyörű környezetben találhatóak, legtöbbször kirándulási lehetőséggel, vártúráink során pedig megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat,  és izgalmas kiállításokat is felfedezhetünk.

 

1. Regéci vár

A Zempléni-hegység nyugati hegyvonulatán magasodik az elsőként 1307-ben, az Aba nemzetség birtokaként említett vár. Az uradalom  a történelem során több birtokossal is büszkélkedett, az aktuális hatalmi helyzet függvényében nemesi családok és királyok váltották itt egymást hosszú évszázadokon keresztül: a Nápolyból érkezett Drugeth család, a szerb Brankovicsok, a Szapolyai, Serédy, Alaghy, Esterházy, Rákóczi családok.

A Regéci vár legősibb része a sziklacsúcson álló Öregtorony és a hozzá kapcsolódó várfal volt.  Az évszázadok során az építmény folyamatosan gyarapodott további kőfalakkal és gótikus palotaépülettel, később pedig a XVI. század végén a várat reneszánsz rezidenciává alakították, és védelmének biztosítására bástyákkal, árokkal sánccal vették körül.

reg2.jpg

A Regéci vár sosem volt klasszikus katonai erődítmény, sokkal inkább uradalmi központ, nemesi családok rezidenciája. / Kép forrása: www.regecivar.hu.

reg.jpg

A Regéci vár még azzal is büszkélkedhet, hogy II. Rákóczi Ferenc itt töltötte gyermekkorának néhány évét. A Thököly-felkelés idején kuruc támaszpontként szolgáló várat a Habsburg csapatok 1685-ben elfoglalták, és megkezdték a rezidencia módszeres lerombolását. / Forrás: www.regecivar.hu

 

A vár nemrégiben befejeződő rekonstrukciója során a cél a vár konzerválása és az Öregtorony helyreállítása volt, ahol négy szinten kiállítóterem jött létre. Itt található a vár kőtára és a vár történetét feldolgozó multimédiás, interaktív tárlat, amely kicsiknek és nagyoknak is szórakoztató. Ezen kívül a vár mellett létrejött egy kulturális rendezvénytér, amely tematikus programsorozatoknak ad helyet.

jpg_menukep_php.jpg

A vár a Regéc községből induló 2,4 kilométeres erdei túraútvonalon gyalogosan is megközelíthető, de autóval is fel tudunk jutni Háromhuta irányából. Érdemes rászánni egy egész napot, gyönyörű környezetben, a Zemplén erdeinek közepén fekszik!  / Kép forrása: www.regecivar.hu

 

2. Füzéri vár

Szintén az ország északkeleti részén, a Zempléni Tájvédelmi Körzet mesés vidékén található a Füzéri vár. Ez az ország egyik olyan magánföldesúri vára, ami valószínűleg már a tatárjárás előtt is állt - ezt bizonyítja egy, a várban talált régészeti lelet is -, első ízben azonban 1264-ben említik egy oklevélben.

Tulajdonosainak sora a történelmi változásokkal együtt alakult, hol királyi várként, hol főúri kézben, a királytól kapott adományként használták. A vár magaslatai biztonságos menedéket adtak, 1529-ben Szapolyai csapatai sem tudták bevenni, csak a vár alatti istállókat égették fel.

Wesselényi-összeesküvést követően a “rebellisek” kezére került a vár, akik - a falubeliek panaszai szerint - folyamatosan zaklatták a füzérieket. Az akkoriban kormányzó Strasoldo úgy döntött, hogy nem a rebellisektől tisztítja meg a vidéket, hanem a lázadók kezébe kerülve lehetséges veszélyforrássá válható várat “rontotta el”. A vár innentől kezdve minden jelentőségét elveszítette, falait a környező falvak lakói elhordták, köveit építőanyagnak használták.

02_gyula_gundelfinger_korompa_1833_korompa_1894_castle_fzr.jpg

Gyula Gundelfinger: Castle Füzér. Az alkotás a XIX. században készült, így festett akkoriban Füzér vára / Kép forrása: www.fuzervar.hu

 

A Füzéri vár régészeti kutatása először 1977-ben kezdődött el, nagyszabású felújítása pedig a közelmúltban fejeződött be, ami szakmai körökben nagy port kavart. Egyfelől Pro Architectura elismerésben részesült, másrészt viszont megkapta az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Műemlékvédelmi Citrom-díját. Az ICOMOS szerint nem az eredeti várat állították helyre, hanem egy turisztikai látványosságot, egy historizáló várat építettek.

fejleckep_4.jpg

A felújított Füzéri várba a parkolóból egy negyedórás séta alatt jutunk fel az Alsóvárba, innen pedig újabb tizenöt perces túra a Felsővár. A séta azonban mindenképpen megéri, a környezet és a kilátás mindenért kárpótol! / Kép forrása: www.fuzervar.hu

A várhoz kapcsolódó Nagy-Milic Látogatóközpontban lévő kiállítás - amely Füzéren, a Petőfi úton található - három részre oszlik: A Felső- magyarországi Várak Egyesületének programjainak interaktív bemutatása; a Füzéri Vár és a Szalánci Vár története; és Füzér épített, természeti és kulturális értékei.

 fu_ze_r_va_ra.jpg

 A Füzéri vár 3D-s rekonstrukciójáról további képeket találnak a www.pazirik.hu oldalon

p215-28.jpgKiemelkedő említésre méltó még a várban található, gótikus stílusú várkápolna, melyben a felújítások következtében még akár esküvőnket is megtarthatjuk! / Kép forrása: kirandulastippek.hu 

 

Engem mindenesetre elvarázsolt a táj és a vár látványa, a gyönyörű kilátás a magaslatból, a múltidéző hangulat. A felújított Füzéri vár és a hozzá kapcsolódó kiállítások valóban igazi "turisztikai csemegék", aki azonban mélyebben is szeretné beleásni magát a szakmai vonatkozásokba, a rekonstrukcióval kapcsolatos vitáknak, pro- és kontra érveknek itt nézhet utána: www.archeologia.hu és www.icomos.hu

  

 

  

3. Szászvári kastély

A szászvári várkastély a Mecsek-hegység keleti lejtőjén áll, építése az 1300-as években kezdődött, és a századok során folyamatosan bővült várfallal, tornyokkal, kápolnával illetve további palotaszárnyakkal. A várat a történelmi viharok során többször felgyújtották, felrobbantották, így jelentős károkat szenvedett. 1772-ben egy plébániatemplom és egy plébániaház építése kezdődött meg a romokon, amihez a vár építőköveit használták fel. Az építkezések után az eredeti várból már csak a külső várfal néhány csonkja maradt.

20130626.jpg

A Szászvári kastély 2013-ban a nagyszabású felújítása előtt / Kép forrása: muemlekem.hu

 

A középkori vár helyreállítása 2015-ben kezdődött meg, több mint ezer négyzetméteren újult meg a főépület, a palotaszárny és a kaputorony. A várkastély több kiállításnak is otthont ad, amelyek által nem csak az épület történetével, de a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel és a korabeli pécsi püspökség történetével is megismerkedhetnek a látogatók.

„Szászváron a római katolikus plébániaház épületének műemléki kutatása során 1980-ban derült fény arra, hogy a későbarokk formában megőrződött épület valójában a pincétől a tető oromfaláig középkori eredetű, mellette pedig a gazdasági épületek és a kerítés falaiban középkori várfalak rejtőznek." írja Buzás Gergely feltáró régész 2013-as tanulmányában.

szaszvar.jpg

A felújított szászvári várkastély napjainkban. A historizáló felújítás mellett az első emeleten kialakítottak egy konferencia termet, ahol esküvők, vagy egyéb rendezvények megtartására is van lehetőség / Fotó forrása: pecshirado.hu Varga György, MTI

 

dscf0421-horz.jpg

A tárlat egyik különlegessége, hogy interaktív részében többek között kipróbálhatjuk milyen lúdtollal írni, valamint középkori jelmezeket is felpróbálhatunk, ezen kívül a gyerekek számára is akadnak feladatok: pecsétnyomda, várbabaház, óriás kockákból álló kirakós. Mindezek igazán egyedivé és szórakoztatóvá varázsolják a vártúrát! / Képek forrása: guidebooksonhungary

 

 

4. Simontornyai vár

A Tolnai-dombság peremén, a Sió árteréből kiemelkedő kis szigeten, lápos, mocsaras vidéken épült 1277-ben a vár alapjául szolgáló torony, melyet Salamon fia Simon építtetett. Erről kapta nevét a mesés kisváros, Simontornya is. A vár a fénykorát a XVI. század elején élte, ekkor emelték téglából a Kaputornyot és az Öregtornyot, amely lépcsőházával együtt ma Magyarországon az egyetlen épségben megmaradt reneszánsz együttes.

800px-simontornya_var_reszlet.JPG

A vár részlete egy 2008-as felvételen / Kép forrása: wikimedia.org 

 

A helyreállított várat  kívül-belül bebarangolhatjuk. Van itt minden, amitől úgy érezhetjük, hogy kicsit visszatértünk a múltba. A gyerekek imádni fogják a V alakban elrendezett lőréseket, és megcsodálhatjuk a történelem igazi kéznyomát is: a II. Rákóczi szabadságharc ágyúgolyói által megsérült kaput.

simontornya-simontornyai-var-madartavlatbol.jpg

A vár különböző periódusokban készült, helyreállítása az 1960-as években kezdődött el / Kép forrása: egykor.hu

 048_simontornya.JPGAz egykori lovagterem ma a vár kőtárául szolgál, középpontjában ma is ott áll a nyolcszögletű pillér. A palotaszárny első emeleti termében "Nemesi ősgalériák Tolna megyében" című állandó kiállítás látható / Kép forrása: magyarbarangolo 

  02_felso_nagyok_simontornya.jpg

A manapság egyre népszerűbbé váló 3D-s rekonstrukció a Simontornyai várról is készült. Segítségével úgy érezhetjük, hogy egy kis időutazást teszünk a múltban / Forrás: pazirik.hu

 

 

  

5. Tatai vár 

A Tatai várat eredetileg királyi szálláshelyként, 1400 körül építtette Zsigmond király, s a Diósgyőri vár mintájára készült épületet tóval és vizes árokkal vette körül, hogy a védelmi funkciók is biztosítva legyenek. A korabeli oklevelek szerint Zsigmond király sokszor hónapokat is töltött itt, diplomáciai eseményeknek is helyet adva.

Később Mátyás király reneszánsz palotává alakíttatta: teraszokat, kerengőt és kaputornyot építtetett, aranyozással, szobrokkal, díszes faragásokkal díszíttette fel a királyi rezidenciát. Ez az időszak nevezhető a vár fénykorának, melyben a királyi udvar főként a húsvéti és pünkösdi ünnepeket töltötte itt, kihasználva a környező erdők pompás vadászat lehetőségeit is.

800px-tatai_var-_az_oreg_to_felol.JPGA Tatai vár az egyetlen olyan magyarországi vár, melyet az eredeti vízárok-védelmi rendszer vesz körül. A vár az Öreg-tó látványával igazán hangulatos, szemet gyönyörködtető! Remek lehetőség - akár egy romantikus randevúhoz is - a tavon a csónakázás; a gyerekekkel érkezők pedig biztosan kedvelni fogják a hattyúetetés lehetőségét. / Kép forrása: wikimedia.org 

 

A történelem viharai sajnos a Tatai várat sem kímélték; a törökök elleni végvárrendszer fontos részeként katonai funkciókat látott el, majd 1707-ben Habsburg kézre került, nagy részét lerombolták. 1727-től Esterházy Miklós nagyszabású barokk palotát szeretett volna a helyére építeni, de végül pénzhiány miatt szerencsére csak a belső vizesárkok feltöltésére és a romos épületszárnyak elbontására került sor.

p269-3-horz.jpg

Az eredetileg négy saroktornyos épületnek mára már csak  a keleti tornya áll és az azokhoz kapcsolódó palotaszárnyak alapfalai. A XIX. században neogótikus stílusú felújítások történtek, de a jövőben nagyszabású rekonstrukciót terveznek a Tata szíve programon keresztül / Képek forrása: kirandulasitippek.hu

 

1romai-kotar-horz.jpg

A vár 1954 óta a Kuny Domokos Múzeumnak ad otthont, melyben állandó kiállítások kaptak helyet: római kőtár, kiállítás és az ún. Római szoba; Középkori kőtár és kiállítás; Tata története a 18-19. században; A tatai céhek története; Főúri élet a 18. században / Képek forrása: kunymuzeum.hu

 

Az Öreg-tó partján immár tradíció a vadludak őszi vonulásához kötődő több napos eseménysorozat. Érdemes megnézni, hiszen szenzációs látvány a több száz madár felszállása, de vadlúdsokadalom nélkül is sokat ígérő kaland a vár és a környék felfedezése. 

 2cd470a73d8198f35de7beb565b459f1.jpg

Rekonstrukciós elképzelés a Tatai várról. Ferenc Tamás grafikája

 

also_kicsi_02_tatai_var.jpg

Hogyan festett a középkorban? A Tatai vár 3D-s rekonstrukciója segít elképzelni, vajon milyen lehetett a látvány Zsigmond király idejében / Kép forrása: pazirik.hu 

 

 Önöknek melyik a kedvenc magyarországi váruk? Melyiket ajánlanák megtekintésre? Írják meg kommentben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr7312627729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sörnyelő 2017.06.30. 11:36:28

Jó kis lista, de a Diósgyőri várat még hozzá kéne adni.
süti beállítások módosítása