Hol tudunk éjszaka is fürdőzni Magyarországon?
2018. február 16. írta: mrfoster

Hol tudunk éjszaka is fürdőzni Magyarországon?

ejszakaifurdo.jpg

Néhány évvel ezelőtt egy francia ismerősöm lelkesen áradozott arról, hogy akármennyi időre jön Budapestre, ha csak pár napra is, mindig elmegy fürdőbe, és minden alkalommal újabbat próbál ki. De a különböző utazással foglalkozó külföldi oldalak és blogok is szuperlatívuszokban beszélnek a fürdőinkről, és  szerzők - életkortól függetlenül - a kihagyhatatlan programok között említik.

Tény, hogy Magyarország a fürdők országa, és Budapest is számos remek hellyel büszkélkedhet. A fürdőkultúra megerősödésének jele az is, hogy egyre több uszoda nyílik, és az utóbbi években nőtt a termálvizes komplexumok száma.

És van még valami, ami jól jellemzi a fürdők és szaunák, gőzfürdők népszerűségét: több helyen már nem csak napközben, de a késő esti, sőt akár éjszakai órákban is extra szolgáltatásokkal vagy különleges bulikkal várják azokat, akik imádnak fürdőben lazítani.

towel-2608095_960_720.jpg

Kíváncsi vagy hol fürdőzhetsz estébe nyúlóan? Akkor olvass tovább!

Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat.

 

Lukács Fürdő: ahol minden nap sokáig vannak nyitva és különleges estékkel várnak.

Sokunk titkos kedvence a lassan hetedik éve megújult Lukács fürdő, ahol különálló, zegzugos, ugyanakkor tágas Szaunavilágot alakítottak ki. Ráadásként ez a fürdő extra hosszú nyitvatartási idővel várnak bennünket kora reggeltől este tíz óráig.

Februárban és márciusban ismét lesznek éjszakai szaunaszeánszok (február 23-án, március 9-én és 23-án) fürdőzéssel egybekötve. Ahogy olvasom, változnak a keretek a korábbi években megszokott programokhoz képest, de még így is klassz élmény, különösen, ha több szaunaszeánszra is el tudunk menni.

A különleges esték 20:00 órától 02:00 óráig tartanak, eközben limonádét, teát, ásványvizet, és gyümölcsöket kínálnak nekünk. Ugye, hogy nem hangzik rosszul?

ke_pernyo_foto_2018-01-01_1_57_02.png

A szabadtéri élménymedence egész évben üzemel és egészen esztétikus a környezete: az ember egyszerre érzi szabadnak és védettnek magát ebben a hatalmas medence térben. Nekem a kedvencem mégis a szaunavilág, ahol egymást követik a különböző típusú és nagyságú szauna-szobák, gőzkamrák és pihenő helyiségek.

Mivel ez a részleg teljesen különáll a termálvizes medencéktől, itt tényleg minden a lazításról szól, amit mi sem mutat jobban, minthogy mindenki nagy fehér fürdőlepedőben járkál, fürdőruhát itt nem húzhatunk.

ke_pernyo_foto_2018-01-01_1_59_16.png

A II. kerületi fürdő területe egyébként már a 11-12. században is lakott volt, az ún. Felhévízhez tartozott, ami nevét a mai Császár és Lukács Fürdő környékén feltörő meleg vizű források után kapta.

A gyógyító vizet akkoriban is szerették az emberek: a 12. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd rodoszi és máltai lovagrendek is ide telepedtek, sőt fürdőt is építettek a kolostoraik mellé. A Lukács fürdő a Budai termálkarszt barlangjainak egyikéből - amiket a mélyből feltörő karsztos hévizek hoztak létre -, a Molnár János-barlangból nyeri gyógyvizét.

luka_cs.jpg

A nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz jelentős fluoridion tartalommal bír és kiválóan alkalmazható az ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsábák, a csontrendszer mészhiányos állapotai és sérülés utáni állapotok esetén. 

Bővebben a Szaunavilágról

A szaunavilág hétfőnként 14 órakor nyit. Keddtől vasárnapig 9 órától 21 óráig tart nyitva. Felöntések óránként vannak 11 órától 20 óráig (12 óra kivételével). Hétfőn a felöntések 15 órától kezdődnek. A szaunavilág használatot is tartalmazó jegyek vásárlásakor vendégeink karszalagot kapnak. A karszalagot viselők többször beléphetnek a szaunavilágba. 


Belépő: hétköznapokon 600 Ft, hétvégi napokon 800 Ft
Felöntés ára: 400 Ft / felöntés
 

pool-3001209_960_720_1.jpg

 

Széchenyi Fürdő: minden út ide vezet

Nincs olyan év, hogy körbe ne járná a fél világot egy fotó arról, ahogyan télen a gőzölgő vízben sakkoznak a törzsvendégek a szabad ég alatt Európa egyik leghíresebb fürdőjében. Tudták, hogy már 1868 és 1878 között fúrtak artézi kutat a Hősök terén? A fürdő felépítése azonban csak 1909-ben kezdődött és Budapestre érkezésem idején, 1913-ban fejeződött be; június 13-án lesz a nyitás 105. évfordulója. 

Esti fürdőzésre egyébként a Széchenyiben is minden nap lenne lehetőség (a beltéri medencékben este hétig, a kültériekben pedig este 10-ig), de most olvasom, hogy 2018.02.07-től egészen június 1-ig felújítják a kültéri medencéket, ezért ott - fájdalom -, de kint nem lehet lazulni. 

szechenyi-spa-1333668_960_720.jpg

Viszont itt található Magyarország első termál-kaszkád hőlégkamrája, amit biztosan nem újítanak fel - hiszen alig két éve nyílt meg.


Ez a különleges kamra a szaunázás és a gőzfürdőzés között helyezkedik el érzésben, mégis, ma még ez a legritkább szaunázási formák egyike, bár tény, hogy igen jótékony, és jóval kíméletesebb, enyhébb szaunázási forma. Egyedisége abban rejlik, hogy csak speciális adottságokkal rendelkező fürdők képesek működtetni, mivel kaszkádját saját termálvíz táplálja. 
furdo1.png

Ebben a térben - ahol a termálvízzel üzemeltetett kaszkád párásítja a teret - rétegződést alakítanak ki az egymást követő padszinteken, így a benne ülők fokozatosan  tudják egyre magasabb szinteken, magasabb hőmérsékleten, koncentráltabb páraközegben átélni az élményt.

És képzeljék! A kabinnak még saját ivókútja is van, ki sem kell lépnünk a kamrából, ha megszomjazunk.

bath-balls-1617472_960_720.jpg

Rudas Fürdő: törökök után szabadon, akár az éjszakában is

Budapest egyik legnevesebb fürdője, a Rudas Fürdő még a XVI. században a török uralom idején épült. Talán nem véletlen, hogy a fürdőben a tradíciókat is komolyan veszik; a gőz részlegen továbbra is átélhető a régi hagyományok szerinti fürdőzés, azaz a férfiak és a nők hétköznapokon külön, kötényben fürdőznek. Férfi és női napok vehetőek igénybe. Közös fürdőzésre csak hétvégeken nyílik lehetőség.

ke_pernyo_foto_2018-01-01_10_56_04.png
A Rudas fürdő ugyanakkor egyedülálló a budapestiek között abban, hogy minden pénteken és szombaton éjszaka is nyitva tart este tíztől hajnal négyig. Tudtátok, hogy ebben a fürdőben egyedülállóan magas hőfokúa medencék is vannak? A termál részen például 42 Celsius-fokos medence is van, és ez persze éjszaka is látogatható.

Amit viszont eléggé sajnálok, hogy ezeken a hétvégi hajnalokon nincs nyitva a szaunavilág és masszázst sem tudnak biztosítani - bár ez utóbbit talán kevésbé sajnálnám.

Ha mindez nem volna elég, akkor jó, ha tudják, hogy a hírhedt és véres kezű olasz családról szóló Borgiák című sorozat egyik részében a Rudast szerepeltették nápolyi fürdőként. Régi, patinás fürdő, teljesen megújulva, ne hagyják ki.

rudas1.png

Éjszakai fürdőzés: pénteken és szombaton 22.00-04.00-ig (társas igénybe vétellel)
(A szaunavilág nem üzemel.)

Uszoda-wellness nyitva tartás
Uszoda: 06:00 – 22:00
Wellness-szaunavilág: 08:00 – 22.00

Gőzfürdő nyitva tartás
Minden nap: 06:00 – 20:00
Női nap: kedd
Férfi napok: hétfő, szerda, csütörtök, péntek
Társas fürdőruhás napok: szombat, vasárnap

rudas2.png 
Vidéki kalandok: Gyula, Kaposvár, Zalaegerszeg, Makó és Szeged 

Vidéken is lehet éjszakai fürdőzni, például a Gyulai Várfürdőben, ahol éjszakai wellness és óránkénti szaunaszeánsz van péntek és szombat este, vagy a kaposvári Virágfürdőben, ahol havonta egyszer komplex Holdfény partyval várják a kikapcsolódni vágyókat, jellemzően este nyolctól egyig.

ke_pernyo_foto_2018-01-18_9_17_58.pngZalaegerszegen is hosszabb nyitvatartással, egészen éjfélig lehet lubickolni pénteken és szombaton, ahogy a makói Hagymatikumban is éjfélig maradhatunk a medencékben ezeken a napokon.

De Szegeden sem áll meg az élet: a Napfényfürdő Aquapolisban a csendes wellness részlegben várják az éjszaka merülni vágyókat a pénteki napokon nyolctól éjfélig. Emlékeznek még az egerszalóki sódombos, vad-fürdős romantikára? Képzeljék, ez sem szűnt meg teljesen. A hatalmas fürdőkomplexum mellett továbbra is üzemel a Nosztalgia strand, ahol hétköznap késő este 11-ig, hétvégente éjjel 1-ig maradhatunk.

ke_pernyo_foto_2018-01-18_9_18_35.png
Érdeklik még fürdőkről szóló érdekességek? Korábban ITT írtam róluk.

Egerszalók: irány a Nosztalgia strand!

Vasárnap - Csütörtök 
09:00 - 23:00
(medencezárás: 22:30-kor)

 Péntek - Szombat (ünnepnap): 09:00 - 01:00
(medencezárás: 00:30-kor)

��☕ (@l.szita) által megosztott bejegyzés,

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr10013536079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emily Cave 2018.02.18. 12:20:28

Mit takar a szaunaszeánsz?
Mivel több, mint hogy beül az ember egy szaunába?

funfun 2018.02.18. 14:30:28

@Emily Cave: Én külföldön voltam, többször is. Kb. 15-20 perc, ami alatt kintről nem lehet bejönni. Halk zene, gyenge fény, relax. A szaunamester elmondja a szabályokat. Aztán a szaunában lévő parázsra valami illatanyaggal elegyített folyadékot önt, majd nagy törölközővel, vagy óriás legyezővel felkeveri a levegőt. Jó forró, száraz levegő. Ez megismétlődik még 2-szer, mindig más illattal. Volt, hogy mindenki kapott egy kis tégely mézet, azzal kentük be magunkat. Igazából a legjobb rész, amikor mélyen belélegzed a forró, illatos levegőt (ami lehet mentolos jellegű, de illatos is), és amikor a forró száraz levegő éri a testedet. Persze ezt bírni kell. Általában van 1-2 ember, aki menet közben kimegy, túl forró neki. Olyan ez, mint az alkohol, van, aki egyáltalán nem szereti, van, aki csak a sört, bort, van, aki a rövidet is. Szóval nem mindenkinek jön be, de van, akinek nagyon. Én nagyon szeretem. Ja, és utána kint gyümölcstál szokott várni minket, ananász, narancs, mandarin, szóval lédús gyümölcsök. És egy hideg zuhany utána nagyon fel tud dobni.

Emily Cave 2018.02.18. 17:52:06

@funfun: Köszi, ez kimerítő válasz volt.
Én mindig csak bemegyek, aztán egy idő után megyek tovább a medencékbe, a gőzbe és így tovább. Nincs kezdési időpont.

Boppe 2018.02.18. 19:22:56

Egerszalókról pont az archív 35 éves képeket sikerült linkelni, ehhhhh...

Amúgy Demjéni Gyógyfürdő és Aquapark wellness minden nap éjjel 2-ig.....
süti beállítások módosítása