6 érdekesség a reggelivel kapcsolatban
2018. május 03. írta: fosterur

6 érdekesség a reggelivel kapcsolatban

reggelik2.jpg 

Örülök, hogy újra vagány dolog lett reggelizni. Rajongok a bőséges reggelikért, és szeretem megadni a módját. Ha csak lehet, megpróbálok nyugodt körülmények között enni, élvezni az ízeket, a különböző textúrákat.

És látom, más is imádja ezt az étkezést, tele az Instagram reggeliről szóló posztokkal, magyar és külföldi bloggerek (Breakfastloverlili, Breakfast Luxury, deleicious.breakfast) posztolnak nap mint gusztusos és színes reggeliket. (És lassan 72 milliósra duzzad a breakfast hashtagek száma Instagramon.)

Miért fontos a reggeli? Mi a funkciója? Milyen a tartalmas reggeli? Miért irigylik sokan a törököket? És hogyan jelenik meg a reggeli a popkultúrában?

Ha tökéletes a reggeli, jól indul a napom – árulta el az egyik barátom. Szerinte túlzás nélkül az egész napot meghatározza az, hogy mit eszünk és mennyi időt hagyunk magunknak az evésre.

Ezért kell reggeliznünk minden nap

Az egész napos folyamatos energia-utánpótlás alapvető a szervezetünk számára.

A rendszeres, átgondolt, változatos reggeli megadja a lendületet az egész napunkhoz. A reggeli a mi egyik üzemanyagunk. Hogyan várhatnánk el magunktól, hogy aznap jól teljesítünk, ha kihagyjuk a reggelit?

reggeli.jpg

reggelik4.jpg

reggeli2.jpg

 

Milyen a tartalmas reggeli?

Fontos, hogy a reggeli mindig legyen benne valamilyen állati fehérje: tojás (akár krémként, bevert tojásként vagy tojássalátaként), tejtermékek, húsfélék – például sonka – vagy halak. Emellett érdemes zöldségkrémekkel és zöldségekkel dúsítani: avokádóval, paradicsommal, paprikával, uborkával egy kevés kevert salátával.

A péksüteményeknek is megvan a maguk szerepe: biztosítják a szénhidrátbevitelt. Jó, ha gyümölcsöt is fogyasztunk, vagy legalább egy kis frissen facsart gyümölcslevet. És ne feledjük, hogy a kávé mellé is igyunk legalább egy pohár vizet.

Na, ezért irigylik sokan a törököket!

A törökök szeretnek komótosan reggelizni, közben beszélgetni, belefeledkezni az evésbe és a társalgásba – bár erre rendszerint leginkább hétvégén van idejük.

Az asztal ilyenkor roskadozik a finomságoktól, sajtok, olajbogyók, joghurtok, sonkák sorakoznak, de fokhagymás kenyér, lekvár, padlizsán, mentás-joghurtos uborka, török lecsó, hummusz és kolbászféle is szerepelhet a fogások közt, frissen főtt tea illatozik a tányérok és tálkák mellett.

Aki járt már Isztambulban, az tudja, hogy sokfelé találni reggelizőhelyeket, és azt is, hogy ott időnként a szabadban, a Boszporusz partján található reggeliző kertekben fogyasztják el közösen az otthonról hozott és becsomagolt ételeket.

reggeli4.jpg

 

Ha William Foster kapott volna reggelit az Összeomlásban, talán nem fajulnak idáig a dolgok 

Emlékeznek még az 1993-as filmre, amelyben Michael Douglas nagyon, de nagyon kiborul és ámokfutásba kezd? A történet alapja az, hogy úgy érzi, hátráltatják, állandóan falakba ütközik. Az utolsó csepp a pohárban az, amikor reggelizni szeretne, egy gyorsétteremben, de visszautasítják, mert mindjárt 11 óra, és reggelit ezután már nem adnak ki.

 Az ikonikus párbeszéd a reggeliről 

- Kérnék egy sonkás-sajtos omlettet, egy adag sült krumplival.

- Nagyon sajnálom de már nem tudunk felszolgálni reggelit, csak ebédet.

- Én reggelizni akarok!

- Nem lehet, csak ebédelni.

- Maga szerint. Ez az üzletvezető?

Igen.

- Esetleg beszélhetnék vele?

- Ööö, persze. Rick, az egyik vevő beszélni akar veled.

- Parancsoljon!

- Helló, én reggelizni szeretnék.

- Sajnos már nem szolgálunk fel reggelit.

- Igen Rick én is tudom. Sheila már említette, hogy nem szolgálnak fel reggelit és ö... Miért hívom magukat a keresztnevükön? Azt sem tudom, hogy kicsodák!

Ha William Foster kapott volna reggelit, akkor másképp alakul a történet? Nem tartom valószínűnek, akkor akadt volna más problémája. Már az elején kényszerpályára került, és onnantól – a lelkem mélyén éreztem – nincs visszaút, itt csak elbukni lehet. De a fenti jelenet rávilágít arra, milyen apróságok vagy apróságoknak tűnő dolgok okozhatnak robbanást.

falling_down_burger.JPG

Egy rendhagyó reggeli a Dokikban is fontossá válik

Megvan, amikor Carla és Turk brinnert rendez otthon? A 2000-es évek egyik népszerű sorozatának hetedik évadában az egyik fiatal orvos bezsong az ötlettől, hogy reggelit egyenek vacsorára – ez a breakfast for dinner, más néven brinner. Amikor JD értetlenkedik, akkor Turk meg is kérdezi, hogy mi rossz van abban, ha az ember bort iszik a palacsintához?

A brinner lényege ugyanis az, hogy amit reggelire ennénk, az akkor fogyasztjuk el, amikor jólesik. Ha vacsoraidőben, akkor vacsoraidőben, a lényeg, hogy élvezzük ezt az étkezést. Redditen egyébként a Dokikban szereplő brinnerrel kapcsolatban kisebb vita alakult ki, és az egyik felhasználó azt írta: ő gyerekkorában gyakran evett reggelit vacsorára, és nem érti azokat, akik nem értik a brinnert.

x4rm6.jpg

A szállodákban és vendéglátóhelyeken is kezdik rugalmasabban kezelni a reggeli kérdését

Éppen ezért vezették be néhányan a brinnert. Azt, hogy mit jelent a brinner, és mennyire hiányzik, ha nem választható ez a lehetőség, többször is megtapasztaltam. Olaszországban például 11 éve fejedelmi reggeliket kaptam egy kis szállodában a Corso Cavour közelében többféle péksüteménnyel, vajjal, dzsemmel, sajtokkal, sonkákkal, hatalmas mennyiségű narancslével és brutális erejű kávéval. Szinte egész napra elegendő testi és lelki munícióval látott el. Na, de próbáltam volna vacsorára ugyanezt kérni… Egyszerűen nem is értették, mit szeretnék.

Azóta több mint egy évtized eltelt, és a közösségi oldalak, az okostelefonos applikációk, valamint az új generációk új igényeinek megjelenése hihetetlenül sok változást hozott és egy sor iparágat megtanított arra, hogy alkalmazkodjon ezekhez az igényekhez és a kisebb pénzű vendégeket is kényeztesse.

Akár csak azzal, hogy hagyja őket akkor reggelizni, amikor szeretnének...

(Fotók: Mr. Foster, Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr2213873676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.04. 09:36:02

Hogyha reggel sokat eszem,
Aznap jobban vág az eszem.
:)

2018.05.04. 10:02:43

Teljesen téves elképzelés hogy egész nap enni kellene. Semmi szükség a folyamatos vércukor hintázásra.

xbiciklis 2018.05.04. 10:40:28

A reggeli azoknak való akik nem fél hatkor kelnek és hatkor indulnak dolgozni. Ez a reggeli amolyan úri dolog szerintem.

sztyopa_007 2018.05.04. 11:19:19

@xbiciklis:
Szoval szerinted az uri dolog, hogy fel 8kor kelek, es fel 9kor reggelizek amikor beerek a munkahelyemre? Ugy erzed, mivel kesobb kelek Nalad, kevesbe vagyok 'parasztabb' (bocsanat, nem tudom mi az URI szonak az ellentete) mint Te, esetleg kevesebbet is dolgozok?
Ha ez utobbi igy is van, azaz kevesebbet dolgozok Nalad (napi 8-9 ora), akkor az lehet azert van, mert olyan jellegu a munkam, hogy ezzel a 8-9 oraval is tudom biztositani legalabb ugyanazon a szinten a megelhetest, mint Te.

xbiciklis 2018.05.04. 11:42:55

@sztyopa_007: Nem érted a lényeget. A reggeli azoknak való akiknek idejük is van rá. Én speciel nem fogok hajnali ötkor csak azért felkelni hogy reggelit csináljak magamnak és meg is reggelizzem. Ha meg reggeliznék, m it érek vele? Legfeljebb egészségesen halok meg :-)
A cikk ezerrel nyomja a reggeli szükségességét, csak éppen az átlag magyarnak erre nincs ideje, mert korán indul munkába, és azt az időt amit reggelizéssel töltene inkább alvással, pihenéssel tölti. Ez a szocializmus maradványa. Rohanás mindig. ha meg nem rohansz és úgy teszel mint a pld. a törökök vagy az arabok, akkor lehet hogy másnap már nincs munkahelyed, hacsak nem NER huszár vagy.
Amúgy a magyarok legnagyobb része 7.30 vagy 800-ra jár dolgozni. vegyük a 7.30-at. Akkorra kell beérni. Kb hétkor indulsz el átlagban, fél óra kell míg beérsz. Nem számítv a azt aki a munkahelye mellett lakik 5 percre és nem számítva engem, akinek egy ra kell mire beérek. Fél óra kell hogy elkészüljön tehát marad fél hét. 10 perc a reggeli. 6.20. El is kellene készíteni 6.10 Ébresztő 6 körül. Hát ez elég cinkes időbeosztás. Ja és ha még gyerek is van. akkor minden borul. Kapkodás, sietés, kiborulás, ordítozás, anyázás.

2018.05.04. 16:18:26

@xbiciklis: na de eppen ez az, miert kell sietni, orditozni, kiborulni rogton reggel? Koran indulas titka a szervezes es elokeszites: este bepakolod a taskat, kikeszited a ruhat, megcsinalod a szendot es beteszed a hutobe stb. Reggel almosan nem kell gondolkodni, keresgelni, szepen felveszed a kikeszitett ruhat, megfogod a taskad, kiveszed a hutobol a kajat es kezen fogod a gyereket es szepen elindultok otthonrol. Jobban indul a napod.

NevelgetoTerelgeto 2018.05.04. 18:48:10

@xbiciklis: Én nem értelek. 2 kiskamasz és egy 11 hónapos + mi szülők minden egyes reggel rendesen reggelizünk és kávézunk is, és még arra is figyelünk, hogy változatos legyen, ne csak mindig müzli tejjel. Uzsonnát is készítünk a két nagynak és legkésőbb 7.20-kor kilépünk az ajtón, hogy 7.50-re beérjünk a suliba (a 11 hónapossal együtt). Az elején még mi is amatőrök voltunk, de most már nem marad ki reggeli soha. 6-kor kelek én, a többiek 6.10 - 6.30 között. Télen a hidegben és sötétben nyilván nehezebb, de amióta süt a nap, nincsenek gondok. Kb 2,5 perc alatt van az asztalon az enni-, innivaló, ha frissen sütök sonka-tojást vagy tejbegrízt akkor max. 10 perc, mire mindenkié elkészül. 10 perc alatt megeszik (a müzlit tejjel kb. 2 perc alatt :-D ), ébredezünk, beszélgetünk és általában egész jól indul a nap. Elpakolás kb. 0,5 - 1,5 perc. Hol van ebben a bonyolult és mi borul?

xbiciklis 2018.05.04. 21:05:42

Hatkor felkelek, annyi időm van hogy összeszedjem magam, 6.23-kor indulás a vonathoz, 7.25-kor érkezés a munkahelyre. Már ha nincs dugó a belvárosban. Ja, és ez Budapest határán belül. 17.kerületből a 13-ba. Ha dugó van, mert indig túrnak valahol és a busz akkor araszol, kések pár percet. Ha korábbi vonattal indulnék, akkor a kelés 5.40-kor lenne. Nekem nem fér bele a reggeli. És még gyerek sincs. Ha lenne,. akkor ötkor kellene kelni mindenkinek, hogy a vonatot elérjük.
Ja, én ébredés után kb 1-1,5 óráig rá sem bírok nézni a kajára. Egyszerűen nem vagyok éhes reggel. Utána meg már meló.

Attilajukkaja 2018.11.16. 13:32:26

"A rendszeres, átgondolt, változatos reggeli megadja a lendületet az egész napunkhoz."
Ez szokás kérdése. Én egy üres teánál többet soha nem reggelizek, mert úgy vagyok vele, mint @xbiciklis: reggel rá sem bírok nézni a kajára. Még hétvégén sem. A szervezetem viszont hozzászokott, és ha sok a meló, még délben sem vagyok igazán éhes - nem esik le a vércukrom. Nekem is jóval többet ér plusz fél óra alvás, mint egy, a torkomon undorral lenyomott reggeli. Ezek egyéni preferenciák.
Viszont a buszon, metróban sebtében reggeliüket elfogyasztó utasokat kifejezetten rühellem. Mellém ül jobbról egy fahéjas kürtös kalácsot majszoló, balról pedig egy kolbászos pizzát rágcsáló utas, nekem pedig felfordul a gyomrom, mert nálam összecsap a két szag. Nyilván otthon nem volt idejük reggelizni, a munkahelyükön meg nem tehetik meg. Brrrr!
süti beállítások módosítása