7 különleges hóember története
2019. január 05. írta: mrfoster

7 különleges hóember története

Épített már hóembert?

151077.jpg

Épített már idén hóembert? Ha igen, milyet? Ha nem, milyet építene? Lenne rajta valamilyen megkülönböztető jelző? Férfi lenne vagy nő? Gyerek vagy felnőtt? Mivel díszítené? Ezek a kérdések jártak a fejemben, miközben apró hóemberem megépítése után régi idők hóembereit nézegettem. Időközben arra is rájöttem, hogy ezek az alakok egészen beszédesek, sokat elárulnak a korról, a hangulatról, amiben születtek. 

1. Mestermunka Ukrajnában: jéghideg, reménytelenség, állóháború

1917 vége felé már negyedik évét taposta az első világháború, és a csalóka sikerek ellenére egyre rosszabb lett az élelmezési és ellátási helyzet mind a fronton, mind a hátországban. A fotó az ukrajnai Berezsaniban (ekkor Brzezany) készült, ahol a katonák feltehetően hószobrok alkotásával (is) igyekeztek elütni az időt és kifejezni érzéseiket. Érdemes belepillantani ebbe a tanulmányba, ahol többek között egy szimbolikus, groteszk katonalak lovagolja meg az újévi szerencsemalacmalacot, de emellett egy meztelen asszonyt formáló hóalakot is dokumentáltak. Télvíz idején a hóemberépítés rendszeresen előfordult a katonák között, függetlenül attól, melyik oldalon álltak: ezen a képen francia katonák állják körül az épített hóembert, itt pedig olasz katonák készülnek hócsatára I. Károly osztrák császárral (IV. Károly néven magyar király) és II. Vilmos német császárral. 

mrfoster_mrfosterblog_hoember1.jpg

Fotó forrása: Fortepan (1917)

2. A legerősebb hóember: szilveszter, alkohol, tetterő


Az 1932-es évet köszöntötték ennek a hatalmas kolosszusnak az alkotói. Mi több, tán szolidaritásból, de ők maguk is pucérra vetkőztek. Az egyik legnépszerűbb hóemberes kép, számos cikkben felhasználták a Fortepanról. 

33666.jpgFotó forrása: Fortepan (1932)


3. Igényes hóemberek: kifinomultság, értelmiség, jólét

Kőszegi Anna Fortepan adományában két hóemberrel készült portré is található; az egyik 1938-ból, a másik 1941-ből való. A fotók szereplőiről sajnos nem sokat tudunk, de az egész gyűjteményt áthatja a jól szituált, nagypolgári hangulat, ahol a szereplőknek rendszeresen közös sportálási és utazási élményekben van részük. Figyeljék meg a részleteket! Ragadozómadár tolla (talán héja?) a karimás kalapú, kecses orrú hóember fején, dominó vagy dobókocka lapokból épített sál, míg a másik képen mintha csak a „nagyságos asszony" kelne életre hóból. 
151077.jpgFotó forrása: Fortepan/Kőszegi Anna adományozó (1938)
151096.jpgFotó forrása: Fortepan/Kőszegi Anna adományozó (1941)
 

4. Családi körben: ostromállapot, védettség, keserű mosoly


1946-ot írunk - hogy 1945-ről fordulóan az év elejét, vagy 1947 felé közeledve az év végét, az kérdés -, Budapest romokban hever, az 1945-46-os télidő pedig nyomorúságos volt, elképesztően kicsiny étkezési fejadagokkal. Ezt a robosztus, keserédes mosollyal megáldott hóalakot a II. kerületi Retek utca 29-31. szám alatt lakó család jegyzi, akik a ház udvarán gyúrták. A Fortepanon Lissák Tivadar gyűjteményében található fotók szerint a család rendezett egzisztenciális körülmények között élt a háború közben és után is, de a világégés, majd az ostromállapot láthatóan megviselte őket. Igaz, anya és lánya (?) mosolyog a képen, mégsem mehetünk el szó nélkül a csonka, szomorú hóalak mellett.
mrfosterblog_hoember_mrfosetr.jpgFotó forrása: Fortepan/Lissák Tivadar adományozó (1946)
mrfosterblog_hoember_retekutca.jpg
Fotó forrása: Fortepan/Lissák Tivadar adományozó (1940) A Retek utca 29-31. ház azon lakása, aminek lakói a hóembert készíthették.
 
5. Hatvanas évek: felszabadult hóemberkedés
 
A mátraszentimrei Galyatetőn, a Nagyszálló parkjában készült el ez a legalábbis furcsa hatást keltő hóember, ami talán egy meztelen hölgyet formáz. Valószínűbb, hogy alkotás közben jöttek a spontán ötletek, hogyan lehetne frivollá varázsolni a klasszikus hóembernek indult teremtményt. 

79132.jpgFotó forrása: Fortepan/Berkó Pál adományozó (1960)
mrfosterblog_hoember5.jpgA különös hóembert építő csapat. Fotó forrása: Fortepan/Berkó Pál adományozó (1960) 


6. Önazonos hóember: karcsú, egyszerű, nagyszerű
 
Nehéz ehhez a képhez bármit is fűzni azon túl, hogy talán ezen a fotón van a legnagyobb összhang hóember és alkotója között. Péterffy István gyűjteményében rögtön ezután a kép után következik az alább is látható „hóember pár" (bár úgy láttam, csak fejek, test nélkül), akiknek az orra szintúgy krumpliból van. Sokatmondó részlet! Volt tehát krumpli elég, jutott akár kettő-három hóemberre is.
 
141739.jpgFotó forrása: Fortepan/Péterffy István dományozó (1969) 
mrfosterblog_hoember_mrfoster.jpgTalán ugyanaznap készültek? Mintha még a férfi hóember sapkája is azonos volna az előző képen láthatóval. Fotó forrása: Fortepan/Péterffy István dományozó (1969) 
 

7.
De vigyázat!
Egyszer minden jónak vége szakad. 
A télnek is.
Addig építsenek hóembert, amíg tehetik! 


mrfosterblog_hoember3_mrfoster.jpgFotó forrása: Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára (1982.)

hoember_mrfosterblog_2019.jpegFotó: Mr. Foster
 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Épített már idén hóembert? Ha igen, milyet? Ha nem, milyet építene? Lenne rajta valamilyen megkülönböztető jelző? Férfi lenne vagy nő? Gyerek vagy felnőtt? Mivel díszítené? Miközben a régmúlt idők hóembereit, illetve hószobrait nézegettem, elgondolkoztam, hogy vajon mennyire kifejezőek adott korszak hóemberei, azaz mennyire képesek mesélni az adott kor hangulatáról, atmoszférájáról, stílusáról. Írtam is erről egy friss blogbejegyzést, a bio-ban megtalálják a linkjét! És addig építsenek hóembert, amíg tehetik! ⛄️ *** #mrfoster #mrfosterblog #�mrfoster #askmrfoster #kerdezdmrfostert #loveit #budapestagram #traveltips #hubpages #bloggerlife #bloggers #mutiholvagy #mutimerrejarsz #snow *** Köszönöm a különleges hóember fotót @sziszka1602! Sok ötletes, klasszikus, egyedi hóembert láttam, de ehhez hasonlót nem. ❤️ #repost from @sziszka1602 @vajda.kitti ☃️❄️� #snowman #snow #wearechildren #winter #győr #hungary #madam #snowflake #kicsitfuradeamiénk #hóember #nature #wearecrazy #withmybestfriend #bestfriend #snowgirl

Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1714404476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása