Hová tűntek a régi, klasszikus keresztnevek 50 év alatt?
2019. január 25. írta: fosterur

Hová tűntek a régi, klasszikus keresztnevek 50 év alatt?

legnepszerubb-magyar-utonevek-keresztnevek-nevadas-mrfosterblog-4.jpg

50 év alatt új keresztnevek szorították ki a Máriákat, az Erzsébeteket, a Jánosokat és a Lászlókat az anyakönyvi kivonatokon. Évtizedekig a hagyományos utóneveket adták legtöbbször az újszülötteknek, majd a névadási szokások megváltoztak az 1950-es, 60-as években. Melyek voltak a leggyakoribb utónevek 50 évvel ezelőtt? És most melyek a legnépszerűbb női és férfi keresztnevek? Ennek jártam utána.

Nemrég találtam egy listát a leggyakoribb magyar utónevekről. Ezeken az első három helyet a László, az István és a József, illetve a Mária, az Erzsébet és a Katalin foglalja el. Csakhogy a táblázat a teljes lakosságra vetített leggyakoribb utóneveket jeleníti meg, és nem az újszülötteknek választott legdivatosabb neveket.

legnepszerubb-magyar-utonevek-keresztnevek-nevadas-mrfosterblog-1.jpg

Ma már egészen más nevek uralják a mezőnyt. Ez a változó névadási szokásoknak és a "divatnevek" folyamatos változásának köszönhető.

A régi magyar utónevekben nagyobb változás a honfoglalás után a kereszténység felvételével történt. Ekkor kezdtek elterjedni a bibliai nevek, vértanúk és apostolok, később pedig a középkorban a szentek nevei: István, András, Péter, Salamon, László, Mária, Erzsébet, Margit...

"A kereszténység megjelenése után azok, akik új nevet kaptak a keresztségben,általában elhagyták régi, pogány nevüket.

A keresztény nevek döntő fölénye a névadásban a XIII. század végére alakult ki, amikor 1279-ben a budai zsinat kimondta, hogy nevet csak pap adhat.

A XI-XIV.században a leggyakoribb nevek a következők voltak: András, Béla, Benedek, Bot,Bulcsú, Cseke, Csoma, Egyed, Éliás, Farkas, Gergely, György, Gyula, Hipolit,István, Izsák, Jákob János, Karácsony, Kicsi, Kozma, László, Lőrinc, Lukács, Mag,Márkus, Márton, Máté, Mátyás, Mihály, Miklós, Nemhű, Orbán, Ős, Pál, Péntek,Salamon, Sámson, Saul, Sebestyén, Simon, Szegény, Szombat, Tamás, Tompa,Vásárd, Vendég, Vid, Unoka, Vasad.

A kor női neveivel Berrár Jolán foglalkozott,és alapos részletességgel gyűjtötte össze a leggyakrabban előforduló női neveket:Erzsébet, Margit, Katalin, Anna, Ilona, Klára, Aglent, Ágnes, Kunigunda, Sebe,Mária, Skolasztika, Jolán, Ágota, Csala, Magdolna, Liliom, Viola, Borbála, Izolda,Rózsa, Gyöngy, Petronella, Dorottya, Mag, Nyest, Cecília, Gertrúd, Lúcia, Adél,Dominika, Húg, Rozina, Benedikta, Szombat, Anasztázia, Szép, Judit."

Forrás: Jurkó Edina: Női neveink az Árpád-korban

A szentekkel, bibliai alakokkal kapcsolatos névadás évszázadokon át meghatározó volt Magyarországon, a 18. század végétől-19. század elejétől kezdett terjedni az a szokás, hogy az irodalmi művek szereplőinek nevéből is válogattak a szülők. Így jelentek meg később a Lillák, Noémik, Tündék és Tímeák. A 19. században a honfoglaláskori utóneveket is újra felfedezték maguknak a magyarok, ennek köszönhető, hogy egyre többen adták gyermeküknek az Ildikó, Enikő, Zoltán vagy Béla nevet.

A listavezetők azért még elég sokáig a szentek nevei voltak, amelyek közül az Erzsébet egészen biztosan az imádott Sisi miatt is maradt olyan népszerű. I. Ferenc József feleségét annyira szerették, hogy számos közterületet neveztek el róla, és halála után országszerte egy sor Sisi-szobor készült.

Abban, hogy alapvetően nem változott a legnépszerűbb 10-15 férfi és női utónév listája, szerepet játszott az is, hogy a legtöbben idősebb családtagokról nevezték el a gyermeküket. A lányok közül sokan az anya, a nagymama, a dédimama vagy valamelyik nagynéni keresztnevét, illetve a keresztanyának felkért nő utónevét kapták. A férfiak az apjuk vagy valamelyik férfi felmenőjük, esetleg a keresztapjuk utónevét viselték. Az ismeretségi körömben például nem egy olyan családot találni, ahol a 20. század során három-négy név dominált, és előfordult, hogy 3-4 generáció tagjai közül - akiknek mindegyike életben volt - 11 Erzsébet, 8 Katalin és 10 Mária volt egyszerre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) által megosztott bejegyzés,

 

A Magyar Keresztnevek Tára szerint 1955 előtt sorrendben a következő női nevek voltak a legnépszerűbbek, amelyeket az újszülötteknek adtak: Mária, Erzsébet, Ilona, Margit, Anna, Katalin, Éva, Julianna, Irén és Magdolna. A férfi utónevek közül az újszülöttek leggyakrabban az István, a József, a László, a János, a Ferenc, a Sándor, a Lajos, az Imre, a György és a Gyula nevet kapták.

1955 és 1964 között a lányoknál sorrendben a Mária, az Erzsébet, az Éva, a Katalin, az Ilona, a Zsuzsanna, az Anna, az Ildikó, a Judit és az Ágnes volt a legnépszerűbb, a fiúknál pedig a következő keresztnevek: László, István, József, János, Sándor, Ferenc, Zoltán, Tibor, Imre, Lajos.

1965 és 1974 között a lányoknál az első tíz már a következő volt: Andrea, Éva, Katalin, Ildikó, Mária, Erika, Zsuzsanna, Erzsébet, Judit, Krisztina. Fiúknál: László, Zoltán, István, Attila, József, Zsolt, János, Sándor, Gábor, Csaba.

1975 és 1984 között lányoknál az Andrea,a Krisztina, a Katalin, a Mónika, a Szilvia, az Anita, a Zsuzsanna, az Éva, a Judit és az Ágnes tarolt; fiúknál a szülők leggyakrabban a Zoltán, a Gábor, a László, az Attila, a Péter, a Tamás, az István, a Zsolt, a József és a János neveket választották - ebben a sorrendben.

Az alábbiakban az 1995 és 1999 közötti, a 2005-ös és a 2015-ös legnépszerűbb utóneveket láthatják a táblázatokban:

legnepszerubb-magyar-utonevek-keresztnevek-nevadas-mrfosterblog-5.jpg

 legnepszerubb-magyar-utonevek-keresztnevek-nevadas-mrfosterblog-6.jpg

legnepszerubb-magyar-utonevek-keresztnevek-nevadas-mrfosterblog-7.jpg

"Ide jutottunk: több Nolen születik, mint Lajos" - írta az Index a 2016-os keresztnevekről. "Nagy év ez az igen gyors ütemben feljövő Bennetteknek, most már simán lelépték a Bálintokat, Márkokat vagy Zolikat. A lányoknál hasonlóan pár éve kezdtek szárnyalni a Maják és a Lénák."

Egyre ritkábban fordul elő, hogy a lányok az anyjuk, a fiúk az apjuk keresztnevét kapják. És számomra úgy tűnik, mintha egyszerre több trend is meghatározná a névadási szokásokat. A hívők számára fontosak a bibliai nevek, illetve a katolikusok számára a szentek nevei. Van, aki régi, ősmagyar - vagy annak gondolt - utónevet választ a gyermekeinek. Előfordul, hogy a kedvenc filmek, sorozatok szereplői vagy a sztárok befolyásolják a névadást. És biztosan akad, aki az alapján választ  születendő gyermekének nevet, hogy melyek most a legdivatosabbak.

Mire tippelnek? 2019-ben melyek lesznek a legnépszerűbb utónevek, amiket az újszülötteknek adnak? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr6314588236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.01.27. 10:32:50

Mai szemmel elég furcsának tűnnek a Karácsony, Nemhű, Péntek, Szegény, Szombat, Tompa, Vásárd, Unoka, Vasad, Aglent, Skolasztika, Mag, Nyest, Húg, és még egyszer a Szombat nevek. Főleg a jelenleg használt, új jelentésük miatt. De még régebben, a kereszténység előtt voltak még furább neveink is, mint a Ragályka, Uvacsán, Kurszán. Ahogy mai szemmel nézve is idegenszerűek a Nikoletta-k, Melanie-k, Fanny-k. Mintha tele lennénk migránsokkal, akik nem tudni, hogy kerültek ide.

De mi a helyzet a családnevek változásával? A jelenlegi családnevek javarészt foglalkozásokat (Kovács, Szabó) vagy minőségeket (Nagy, Szép) jelentenek. Vajon elképzelhető, hogy a jövőben a technológiai változások és a bolygóközi GMO-kiber fajjá válás olyan új családneveket fog eredményezni, mint: Csillagos, Űrjáró, Asztroni, Gépész, Marsi, Cereszi, Ganümédészi, Plútói, Mélyűri, Űrlakó, Aszteroidás, Üstökösi, Génszerkesztő, Kiberes, Implantos, Tárgynyomtatós, stb. ?

Opi87 2019.01.27. 11:22:55

Egy egyedi nevet jobban megjegyzel, ennek lehet elõnye az életben pl. munkahelyen, vagy ismerségek/kapcsolatok építésénél. Mondjuk itt nem Bencére gondolok, hanem pl. Brendon

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.01.27. 12:38:11

eljő a Csengerhegyi Mocsoládék ideje, csak ki kell várni

Szelid sunmalac 2019.01.27. 12:40:26

Mert az mist tenyleg jobb, hogy a kutyatol a hanyasig minden Lilike

Almandin 2019.01.27. 12:49:45

@Opi87: Gyakori vezetéknévhez jó a ritka keresztnév. De a túlzások veszélyesek: se a régies, se a túl extrém, vagy túl idegen hangzású nem jó. Ugyanis azzal gúnyolhatják a gyereket a társai, később meg a felnőtt életben akadályozhatja a boldogulást.

bontottcsirke 2019.01.27. 13:12:41

Mercedes, Achilles, Rikárdó

n3spr3ss0 2019.01.27. 14:04:01

Fanni az egy szép név, milyen jól állhat egy tramplinak.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.01.27. 14:15:40

egyedül az én nevemet sikerült kisbetűvel írni :(
amúgy a régi nevek (Árpád-koriak) engem is kissé megleptek, a feléről nem hallottam még

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.01.27. 14:16:27

@n3spr3ss0: ismerek én is egyet, mi Fáninak hívjuk és úgy már stimmel ;)

kun andras 2019.01.27. 19:10:39

Ebben a listában benne van az egyszerű proletariátus minden kivagyisága. Viven, Kevin és Nolan! Hova sz@rjak?

2019.01.27. 19:16:51

@n3spr3ss0: Fanny így ipszilonnal angolul még popót is jelent ...

bloody.rain 2019.01.28. 02:15:59

Ma már olyan nevet gyakorlatias adni amely nemzetközi viszonylatban sem kimondhatatlan és nem kelt csodálkozást, valamint egyszerűen betűzhető és megjegyezhető. Azzal komolyan számolnunk kell, hogy egy ember majd nem egy helyen éli le az életét, aztán emiatt se ékezetes betűk nem igazán töltik be szerepüket, se a nevek kulturális háttere vagy jelentése - a név értelme/jelentése az anyanyelvi beszélőnek mond valamit, de más országban csak egy hangsor ami azonosit. Tehát egy kicsit forditott módon de van igazság a poszt megállapitásában - tele vagyunk mingránsokkal, csak még nem mentek el.

A névadást is szemlélhetjük tágasabb nézőpontból, amelyben apró epizód, hogy 50-100 éve Európában, azon belül is Magyarországon mik voltak az elterjedt nevek. Akkor azok voltak, most meg nem - "oszt jónapot". Másrészt egyénileg minket semmire sem közelez az hogy mi az elterjedt, bárki adhat a gyerekének bármilyen anyakönyvezető nevet, egészen kis trükkel pedig gyakorlatilag bármilyen nevet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.01.28. 02:26:18

@Almandin: oh bármivel gúnyolható valaki . Pl az én tok átlag magyar nevem errefelé ha ki kell mondanom kb beteg pöcsnek hangzik... de jó .

Ennek örömére nem érdekel mik a magyar névadási szokások, a gyerekeinek nem magyar nevük van.

rnz 2019.01.28. 07:05:58

@Opi87: Szegény óvonénik folyton panaszkodtak, hogy sok gyereknek nehezen tudják megjegyezni a nevét. :)
Ránk csak nagy szemekkel néztek, hogy olyan "mezei" neveket kaptak, mint az Anna, Eszer és Ádám. Külön megdícsértek érte... ;)

m.t. 2019.01.28. 09:59:34

@steery:
Erdekes felvetes. Mivel nekem hosszu tavon valami cyberpunk jovokep tunik a legvaloszinubbnek (ha megerjuk), en meg olyat tudok elkepzelni hogy multicegek utan kapjak majd a nevuket az emberek.
Disney Peter, Google Istvan, Volkswagen Lajos, Procter&Gamble Mate, Starbucks Zsolt.

Schopenhauer 2019.01.28. 11:02:54

@steery: A jövő családneveiről ez a komment mindent visz :-D

steery 2019.01.28. 12:48:31

@m.t.: Nem csak cégneveket lehet fölvenni, hanem márka neveket is, amiket egy cég gyárt. Tehát lehetsz akár Iphone, Corola vagy Marsszelet is.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.30. 17:46:14

@steery: nem lesz ilyen..Ahogy tudom , a vezetékneveket a népesség sokasodása miatt kellet választani, nem lehetett valaki a sokadik Vajk fia Csoma, mert ebből nagyon sok volt. Így vettek fel vezetékneveket , vagy foglalkozás, vagy tulajdonság, v agy fantázia alapján, Ez dokumentálva van Törökországban, ami 1920 körül alakult, ott akkor vált kötelezővé a vezetéknév választás, Sok állatnév van( Sólyom, (Dogan)ami az erőre utal és a jó tulajdonságokra,, vagy pl. Vas(DEmir), de Édeshang is( Tatlises). De lehet, hogy tévedek:DDDDD

steery 2019.01.30. 19:45:53

@Kumari aki Nilüfer: Ez okés, csakhogy a világ folyton változik és naivitás azt hinni, hogy a jövőben nem lesznek alapvető változások. Ha például valaki célirányosan módosíttatja a génjeit vagy leendő gyerekét módosíttatja, akkor azzal új genetikai vérvonalat, új családot teremt, amihez célszerű új nevet választani. Még ha nem is következik be az egyelőre elkerülhetetlennek tűnő populáció összeomlás a romló környezeti feltételek miatt, mert mondjuk átállunk önellátó, zárt rendszerű életterek használatára, elzárkózva a működésképtelenné váló ökoszisztémától, illetve kirajzunk a Naprendszerbe és több tucat világon megtelepszünk, akkor is olyan sokan leszünk, hogy célszerűnek tűnik majd új családnevek alkalmazása, amik beszédesek és utalnak az új, ma még nem létező foglalkozásokra. Illetve az új, genetikailag a mai ősemberekkel talán már nem is kompatibilis GMO szuperemberek számára is fontos lesz, hogy névleg is megkülönböztessék magukat a primitív, módosítatlan, alsóbbrendű fajtól, illetve a többi, másféleképp módosított új emberfajoktól. Nem beszélve az öntudatos, erős mesterséges intelligenciák megjelenéséről, akik ha képesek lesznek együtt élni az emberiségekkel (ezt erősen kétlem), akkor a velük való kapcsolat megkönnyítésére nyilván ők is beszédes neveket fognak majd magukra aggatni.

Laca80 2019.01.30. 20:56:30

@Opi87: A Brendon tényleg jó név! A babaáruházról biztosan eszembe jutna! Egyébként milyen ember az aki egy multiról nevezi el a gyerekét?
süti beállítások módosítása