Az Esterházy-torta az egyik legnépszerűbb és legtitokzatosabb magyar sütemény
2019. április 18. írta: fosterur

Az Esterházy-torta az egyik legnépszerűbb és legtitokzatosabb magyar sütemény

esterhazy-torta-eszterhazy-esterhazy-szelet-zsolnaycafe-zsolnaykavehaz.jpg

Egyedi, semmihez nem hasonlító íze, elkészítése, különleges, hálószerű vagy csipkés mintája és elegáns külseje miatt rengetegen imádják. Az Esterházy-torta az egész Osztrák-Magyar Monarchia területén elterjedt, de pontos eredete és az eredeti, első recept a múlt homályába vész, és máig titok övezi.

Mivel imádom az édességeket és szívesen járom a budapesti cukrászdákat, ezért elhatároztam, hogy összegyűjtöm a legfontosabb információkat sokak kedvenc édességéről.

A legtöbb legenda szerint az Esterházy család egyik tagjáról kapta a nevét. Az egyik változat úgy tartja, hogy a nagy gourmandhoz, Esterházy Pál Antalhoz, a gróf galánthai Esterházy-család hercegi ágának sarjához köthető az édesség. 1786-ban született, kitűnő nevelést kapott és ismert politikus, diplomata vált belőle. Az első felelős magyar kormányban, 1848-ban elvállalta a mai külügyminiszteri tisztségnek megfelelő posztot – amikor azonban a bécsi udvar és a Batthyány-kormány viszonya megromlott, majd az ellentétek elsimítására tett kísérletek kudarcba fulladtak, Esterházy Pál Antal lemondott és visszavonult a politikától. Ínyenc hírében állt, sokan neki tulajdonítják az Esterházy-rostélyos megalkotását is.

Egy másik változat az 1714-ben született Esterházy Miklós Józsefhez, "a pompakedvelő Esterházyhoz", a fertődi kastély építtetőjéhez kapcsolja a sütemény eredetét. És van, aki úgy véli, hogy az 1711-ben született és Joseph Haydnt alkalmazó Esterházy Pál Antalhoz kötődik a torta születése.

Egy forrás szerint nem is a nemesi családról, hanem az úgynevezett Esterházy- vagy Eszterházy-mintáról kapta a nevét a desszert. Azért, mert egyfajta négyzetrácsos mintát rajzolnak a tetejére.

 

Amit magyarul Eszterházy-kockás (vagy Esterházy-kockás) mintának nevezünk, annak az eredeti alapjait a 19. században alkották meg, a hivatalos skót nyilvántartások szerint egészen pontosan 1840-ben, a "dizájner" pedig egy bizonyos Elizabeth Macdougall nevű hölgy lehetett. Ilyen jellegű mintákat a Skóciában letelepedett angol nagybirtokosok számára tervezetek, akik nem rendelkeztek saját családi mintával, minthogy nem tartoztak az ősi skót klánokhoz” - írja a Bespoke magazin.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy ki készítette el először az Esterházy-szeletet (vagy Eszterházy-szeletet). Talán egy bécsi vagy egy pesti cukrász, de van, aki egyenesen azt állítja, hogy Franz Sacher alkotása, ő ugyanis egy időben az Esterházy-család szolgálatában állt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zsolnay Cafe (@zsolnaycafe) által megosztott bejegyzés,

 

 

Ám ami biztos: a süteményben többrétegű, liszt felhasználása nélkül, tojásfehérjével és cukorral készült vékony tortalapok váltogatják egymást a vajkrémmel.

Az összetevők között a dió sincsen kőbe vésve, Burgenlandban például van, ahol mandulával készítik, és Móra Ferencné szakácskönyve is mandulával, nem pedig dióval írja le a receptjét. (A Magyar Cukrász Iparosok Egyesülete is megengedi a mandula használatát a dió helyett a Magyar Élelmiszerkönyvbe javasolt tervezet szerint.)

Magyarországon mindenesetre a diós változat a legelterjedtebb, a legtöbben így ismerjük, és a cukrászdák is rendszerint dióval készítik.

Sokféle ízesítéssel kóstoltam már: van, ahol narancslikőrt, máshol brandyt vagy rumot kevernek a krémbe, hogy egy kicsit izgalmasabbá tegyék. Mindegyik nagyszerű volt. Nálam azok a verziók a nyertesek, ahol nem darálják a diót túlságosan finomra.

Önök mit szeretnek az Esterházy-tortában?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr314732287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baán Irén 2019.04.18. 14:41:55

kis bakonyaljai városunkban Dejóval készítik és nem is torta alakban, hanem szeletben... De ha legközelebb Budán járok és esetleg bejutnék a Ruszwurmba, szívesen megkóstolnék egy igazit narancsízzel+dióval....
süti beállítások módosítása