Mozizhatunk-e még a csillagos ég alatt Budapesten?
2019. július 09. írta: fosterur

Mozizhatunk-e még a csillagos ég alatt Budapesten?

Léteznek még szabadtéri mozik a városban? És ha igen, hol találjuk őket?


orczy-summer-chill-kertmozi-2019-mrfosterblog.jpg

Egykor számos kertmozi működött országszerte, és volt, amelynek a hangulatát a környezete tette egyedülállóvá – például azért mert vadregényes parkban alakították ki. Budapesten is több kertmozi működött, heti többszöri vetítéssel.

Még a tévézés elterjedése sem tudta megtörni a lendületet. A szabadtéri mozik ugyanis nyaranta varázslatos helyek voltak – én magam is szerettem a csillagos ég alatt, a szabad levegőn filmeket nézni, és még az sem zavart, ha kissé kényelmetlen volt a szék vagy hűvösebbre fordult az este. És randevú helyszínnek is kiválóak voltak a kertmozik.

A szabadtéri mozizás régebbi, mint hinnénk.

A világ legrégebbi mai is működő kertmozija Ausztráliában, Broome településen található. A Sun Pictures Gardent 1916 december 9-én nyílt. Ám az első szabadtéri mozit Berlinben nyitották, szintén 1916-ban.

Az Egyesült Államokban népszerű autósmozik elődjét pedig 1933-ban alapították. Európa első autós mozija Frankfurtban nyílt.

 

rozsavolgyi-parkszinpad-1952.jpg

A Rózsavölgyi Parkszínpad Zuglóban, 1952-ben

 

varosligeti-csonakazoto-kertmozi-1957.jpg

A Városligeti tavon működő parkszínpad 1957-ben

margitsziget-vorosmarty-kertmozi-1964.jpg

A Vörösmarty kertmozi 1964-ben a Margitszigeten

 

Hanyatlásuk a kilencvenes években kezdődött, és sok okra vezethető vissza a szabadtéri mozik megszűnése, többek közt a videózás, majd a DVD-k, és az illegális filmletöltések elterjedése. Ám azért mára is maradt pár kertmozi Budapesten – illetve olyan szórakozóhely, amelyik nyári estéken szabadtéri vetítést rendez.

Többen ajánlották számomra a Budapest Park kertmoziját, ám ott idén túlnyomórészt koncertek voltak, csak egy vetítést tartottak. Listára gyűjtöttem azokat a szabadtéri mozikat, amelyekről tudok.

Orczy-kert

Gondolom, már korábban rájöttek a blogbejegyzéseimből, mennyire örülök annak, hogy felújították és rendbe tették az Orczy-parkot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) által megosztott bejegyzés,

 

Idén nyártól az Orczy-tó partján kialakított napágyas, pokrócos, ingyenes kertmoziban tartanak vetítéseket csütörtök esténként. A tervek szerint magyar kultfilmeket vetítenek, július 11-én például a Liliomfit, július 18-án pedig a digitálisan felújított Macskafogót. A mozit Orczy Summer Chill néven keressék Facebookon.

Benczúr-kert

Augusztus végéig rendezik a Benczúr Kerti Estéket, ezeken néhány koncert mellett régi magyar filmek vetítésén vehetnek rész. Július 17-én A karosszéket, 18-án a Szíriuszt, augusztus 14-én a Kísértést láthatják. A klasszikus magyar filmek előtt a Budapest Metropolitan Egyetem hallgatói által készített vizsgafilmeket vetítik.

Tranzit kert

Már annyiszor voltam a Kosztolányi Dezső téren az egykori buszvégállomás felújított épületében! Nagyon szeretem a hangulatát. Most a Tranzit Art Café teraszán tartanak szabadtéri vetítéseket – ingyenesen. Hétfő esténként 8 órától a felnőtteket, keddenként este 7 órától a gyerekeket várják. A programokról az Alibi Filmklub Facebook-csoportban kaptok információkat.

A MomKult kertmozija

Bár alapvetően szabadtéri, ha esik az eső, akkor a színházteremben tartják a vetítést. A kertmoziban műanyag székekről, padokról, vagy akár a fűre terített plédjeikről nézhetik a filmet.

Várkert mozi

Gyönyörű a helyszín: a Várkert Bazár. Sokan azt is szeretik benne, hogy a vetítés után gyönyörködhetnek a kivilágított városban. A vetítések szerdánként vannak, és kutyát is vihetünk magunkkal. Az időpontokat erre a linkre kattintva láthatják.

Budapest Rooftop Cinema

Korábban már említettem Önöknek, egy régebbi blogbejegyzésemben, hogy a Corvin tetőn mozi is működik. Ez most már múlt idő, mivel a Corvin áruház felújítása-helyreállítása miatt a 2013 óta működő mozinak el kellett költöznie.

A szabad/tetőtéri filmklubok szervezésével foglalkozó csoport, a Budapest Rooftop Cinema 2019 nyarától a Mammut tetőteraszán tart vetítéseket. Július 12-én a Grand Hotel Budapest című filmmel indítanak, július 14-én a Yao utazását láthatják.

Kobuci

Imádom az óbudai Zichy-kastély épületét is, éppen ezért örülök annak, hogy az udvarán működő Kobuci Kertben is tartanak vetítéseket. Az időpontokat a Facebook-oldalukon az Események menüpont alatt találják.

Fellini Kultúrbisztró

Kevés romantikusabb alkalom akad, mint a Római parton a Duna mellett filmet nézni langyos nyári éjszakákon. A vetítést nyugágyról élvezhetik, és a kutyájukat is magukkal vihetik, itt szívesen látják őket. A Francia Hullám vetítéssorozaton júliusban francia filmeket láthatnak. Nézzenek rá Facebookon a Fellini eseményeire.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr4914931942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.07.10. 09:23:13

Vonyarcon egész jól megy nyáron a mozi...

body_andras 2019.07.10. 13:15:04

Szerintem a szabadtéri mozi inkább a Balaton (vagy bármelyik nyaralóhely) műfaja. Budapesten ha filmet akarok nézni moziminőségben, akkor ennek megfelelő moziterembe megyek, mert nem érdekel se a dzsungel a vászon körül, se a szúnyog- és légyraj, se a külvilág zaja. A Balcsin viszont hangulata van a kertmozizásnak, premier után 2 hónappal valamiért nem méltatlankodok ha beszáll a tehervonat a cliffhanger pillanatokba.
süti beállítások módosítása