A legjobb utcai harapnivalók Budapesten
2015. június 18. írta: fosterur

A legjobb utcai harapnivalók Budapesten

betevo_hamburger.jpg

Imádok enni. Séta közben pedig időnként megéhezem, budapestiek tízezreihez hasonlóan. Ezért örülök annak, hogy az utóbbi években óriási mértékben bővült a város street food kínálata. Ajánlok néhány nagyszerű helyet.

Az összeállítás egyik célja az, hogy bebizonyítsam Önöknek: nem csak a süteményekért vagyok odáig, és nem csak az Olive's étterem étlapját böngészem, hanem időnként kimerészkedem a Radisson Blu Béke Hotel falai közül, hogy végigegyem Budapestet.

Street food

Utcakajának, utcai ételnek is nevezik. Eredetileg a kint, és nem az étteremben készülő fogásokat hívtuk így.

A magyarországi gasztronómiai hagyományoknak megfelelő utcai ételek közé tartozik többek között: a lángos, a kolbász, a sült gesztenye, a főtt kukorica. A magyarok szeretik a péksüteményeket és a különböző szendvicseket is.

A külföldiek által keresett kürtőskalács csak az utóbbi egy-másfél évtizedben lett ennyire népszerű. A hamburger és a pizza a nyolcvanas években indult itthon hódító útjára, a latin-amerikai és délkelet-európai finomságok (gyros, tortilla, falafel) a kilencvenes években terjedtek el.

Ma már nem csak az utcán készülő harapnivalók, hanem a gyorsan, könnyen, akár út közben ehető, egykor valóban utcai gyors ételnek számító fogások tartoznak e kategóriába.

82960.jpg

Millenniumi kiállítás: Ős Budavári Kolbászgyár - Würsten Fabrik pavilon. A felvétel 1896-ban készült. - Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.10.125

20704.jpg

Gesztenyeárus a Rákóczi út és a József körút sarkán 1932-ben - Fotó: Fortepan

21847.jpg

Várkonyi Zoltán színész-filmrendező lángost eszik a Velencei-tónál, 1972-ben - Fotó: Fortepan.hu/Kotnyek Antal

 

Budapest Bakering

Idén tavasszal hetek alatt futott fel a guruló pékség. Az ötletgazdák hagyományos BKV villamosra emlékeztető kis kocsikat pakoltak tele egyedülálló, szabadalmi oltalmat élvező péksüteményekkel, ringekkel. A bagelre emlékeztető karikák édes és sós tölteléket kaptak; az egyik nagy kedvenc a márványsajtos, aszalt gyümölcsökkel és dióval, de nem rossz a sonkás-kecskesajtos-fügés, illetve a nemrég megalkotott és tesztelt mákos-meggyes sem. Egy ezresből degeszre tömhetik magukat, a karikák ára ugyanis csak 300 forint.

A Budapest Bakeringet folyamatosan ostromolják a rajongók a Facebook-oldalukon, hogy mikor terjeszkednek már külső kerületekbe is. Most ugyanis még csak a VII. kerületben csíphetik el őket, illetve kérésre házhoz szállítást is vállalnak. Sikerük titka részben az interaktivitás. A Facebook-oldalon valódi beszélgetéseket folytatnak a vásárlóikkal, és folyamatosan kérik a visszajelzéseket a mennyei karikákról.

bakering.jpg

bakering2.jpg

Fotó: Budapest Bakering

 

A tavalyi év slágere: KOLBice

A magyarok két nagy kedvencét, a péksüteményt és a kolbászkákat ötvözik bravúros csavarral és egy borzalmas szóviccel - kolbájsz, vagyis kolbász és ice, azaz jég, értik, ugye. Zsömle vagy kifli helyett tölcsér formájú péksüteménybe töltik a grillezett husit. Ezeket a tölcséreket pedig kizárólag a cég számára gyártják! Vásári, piaci ételnek indult, a KOLBice eleinte vándoréletet élt. Fesztiválokon, nagyobb rendezvényeken lehetett kóstolni.

Mára túlléptek ezen a szakaszon, és bár továbbra is járják a fesztiválokat, 2014 óta a Hold utca 13. szám alatt, a Vásárcsarnokban, állandó üzletben fogadják a kolbászra éhes közönséget. Káposztával vagy sajtszósszal is finom, ha még nem próbálták, akkor éppen itt az ideje.

kolbice_1.jpg

Fotó: KOLBice

 

Pizza Me a Király utca elején

Budapesten sokan úgy tartják, hogy ezek a legjobb pizzák, amelyekhez hozzá lehet jutni a városban. Vékony, könnyű, ropogós szélű tésztán mennyei feltét sorakozik: a tulajdonos saját bevallása szerint az összes alapanyagot Olaszországból hozatják, hogy rekonstruálják a kinti ízeket.

Nos, én nem tenném le a voksomat véglegesen egyetlen pizzázó mellett sem, ám tény, hogy többször is betértem ide egy-egy szeletért, és eddig még nem kellett csalódnom – bár olyan már előfordult hogy arra a változatra, amelyet kinéztem magamnak, sokat kellett volna várni, így másikat kellett választanom. A kedvencem a gombás és a sonkás változat, szoktam rá kérni pluszban rucolát, mert azt imádom. Sétáljanak el a Király utca 20-hoz és győződjenek róla maguk, hogy megérdemlik a méltatást.

pizzame.jpg

Fotó: Pizza Me

 

Hamburger Budán? Betevő!

Nehogy azt gondolják, hogy csak a pesti oldalon tajtékoznak a street food divat hullámai. Itt van mindjárt jó példának az I. kerületi, Pauler utcai Betevő. Miről híres ez a hely? Egyrészt arról, hogy bár enni megyek, nem kell Jacket otthon hagynom; szívesen látják a kutyákat és ezt még propagálják is.

A Betevő másik nevezetessége, hogy elképesztően csípős szószt kínálnak az egyébként kiváló alapanyagokból készült hamburgerekhez. Mert a Betevőben ügyelnek a részletetekre. „Próbálunk folyamatosan javulni, többet és jobbat adni, hogy amikor eszetekbe jut a hamburger szó, akkor rögtön ránk gondoljatok. Ehhez az is kell, hogy finom és jó minőségű ételeket kapjatok, ezért a húst az egyik legismertebb budai hentes üzletéből rendeljük, alapanyagként meg olyan dolgokat használunk, mint például a Colman’s mustár. Egy szó, mint 100 imádjuk a burgereket, és szeretettel készítjük el minden egyes nap” írják Facebook-oldalukon.

img_8945.jpg

hambi.jpg

Fotó: Betevő

 

Pirog-Da: isteni orosz utcai étel

Ha eddig még nem jártak az újpalotai lakótelep büféjénél, akkor nem tudják, mit veszítettek. Hamisítatlan orosz finomság, az egyik legnagyszerűbb töltött, sült tészta, amit valaha ettem. Pedig csak egy egyszerű kis bódéban készítik, egy áruház közelében. A klasszikus változatot kértem, a káposztásat, és imádtam, még akkor is, ha könnyűnek éppen nem nevezhető fogás. A pirog nem illeszkedik a nouvelle cuisin vonalba, a pirog nem akar másnak látszani, mint ami: egyszerű, őszinte és jó. Hová menjenek? A 15. kerületbe, az Erdőkerülő utca 36. alá.

A pirog

Kelt tésztából, különféle töltelékkel készült, tojással megkent és olajban kisütött orosz étel.

Többnyire sós tésztába tesznek káposztát, gombát, hagymát, burgonyát, vagy ezek keverékét. Édes változatát gyümölcsökkel töltik.

Ez az étel a szláv népek és a finnek konyhájában is ismert, bár az oroszok tették világhírűvé.

 486611_509860549059479_1687326937_n.jpg

 pirogda.jpg

Fotó: Pirog-Da

 

El Rapido

Mexikói gyorsételek a Kazinczy utca 10-ben. Az új vendégek rendszerint rácsodálkoznak a kellemes kiszolgálásra és a nagyszerű választékra. És persze az eklektikus, szinte burjánzó díszítésű belső térre. Ez a hely azoknak való, akik csak egy szendvicset szeretnének bekapni, és szeretik a karakteresnél egy árnyalattal erőteljesebb ízeket, meg a tortilla tekercseket. Az ételek előttünk készülnek, az általunk választott alapanyagokkal.

elrapido.JPG

Fotó: El Rapido

 

Lángossütő a Flórián téri aluljáróban

Az igazi magyar, vagy magyarnak tartott street food a lángos. Ebben a kategóriában számos rossz tapasztalatot szereztem az évtizedek során: kaptam már állott olajban sült, félig nyers, túlsütött, túl száraz vagy éppen gumi állagú lángost. Nem sok hely emelkedik ki a mezőnyből. Amelyik igen, az viszont magasan a többi fölött helyezkedik el.

Ilyen a Flórián téri lángossütő is. Magyar és külföldi vendégek ajánlgatják egymásnak a töltött lángost, meg a "normál" sonkás, tejfölös, sajtos változatot. A piroghoz hasonlóan a lángos sem egy túl bonyolult, ám számtalan módon ízesíthető és variálható, népszerű étel. Utoljára tavaly ettem itt, természetesen Jack társaságában. Idén sehol nem látok róluk bejegyzéseket vagy cikkeket.

Nyugtassanak meg, hogy még mindig működik a büfé!

 

229065_207321639307370_2708679_n.jpg

Fotó: Lángos

SZAVAZZANAK!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr397549352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balner 2015.06.18. 17:25:44

Soulfood a Kazinczy utcában! Legjobb burger Budapesten, (Creolburger mangó-csili-lájm szósszal) és egyéb különlegességek, pl. yambalaja stb. tök jó fej kiszolgálás.

boróka. 2015.06.18. 17:48:55

A Flórián téri lángosos működik, minden nagyon finom:)

lenszkij 2015.06.18. 18:01:44

egy ilyen listáról szerintem a Bors semmiképp nem hiányozhat, zseniális hangulat és kreatív, folyamatosan változó kaják. a Soulfoodhoz +1, szintén egy különleges hely, és ha már budai hamburger, akkor a Bajor söröző hamburgerét érdemes megpróbálni :)

Mycrobi 2015.06.18. 18:29:48

@boróka.: Élesztő ételbár a nevük azt hiszem.. :)
Ott is kiváló a lángos, meg jók a rakott kaják is.. A főzelék nem street food, de ott mindig jót ettem.

fosterur 2015.06.18. 18:52:34

@boróka.: Megnyugtató válasz, köszönöm! :)

kilgore.trout 2015.06.18. 18:54:49

Az I. Kerület betevő a Pauler utcában van. A Paulay Ede utca az a VI. kerben.Nem mindegy...

fosterur 2015.06.18. 18:57:37

@kilgore.trout: Na, erre mondják, hogy freudi félreírás. Így jár az ember, ha fejben folyamatosan a kalandjain és a következő bejegyzéseken jár az esze. Már javítva!

kisjutka 2015.06.18. 19:13:10

A lángosost egy ismerősünk üzemelteti, így tudom, hogy régóta töretlen lelkesedéssel, minőségi alapanyagokból sütnek. A tészta könnyű, nem szívja magába az olajat; a feltétet/ tölteléket pedig gazdagon adják, és néha ötletszerűen megbolondítják (pl. metélőhagymával). Olyan finom, hogy az egyéves lányom is imádja (igen, adok neki belőle). És még a sorbanállás is szórakoztató...

Csaba121 2015.06.18. 19:31:16

A Kolbicéző már rég bezárt a csarnokban, de a Budafoki úton még van az egyetem közelében...

fosterur 2015.06.18. 20:10:35

@kisjutka: Örülök, hogy vannak még biztos pontok ebben a folyamatosan változó városban. :)

fosterur 2015.06.18. 20:12:27

@Csaba121: Köszönöm az információt. Akkor bizony jóval messzebb kell sétálnom a tölcsérbe töltött kolbászkákért...

leftalone · http://iwillsurvive.blog.hu 2015.06.18. 21:04:14

A Ricsi's kimaradt!
Izraeli vonalon mozognak, a Dob utcai Rácskertben, és a World's best sandwitch névre keresztelt szendvicsüknek én személy szerint megerősítem a nevét, nem ettem még finomabbat!
Tessék őket is meglátogatni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.18. 21:09:53

Lángosban eddig a legjobbat a Fény utcai piacon az emeleten a hátsó liftnél ettem. A minősége évtizedek óta állandóan kiemelkedő. Nagy a választék, nem olajos a lángos. Utoljára tegnap ettem ott - egy káposztást, de egy hónapja a 9 hónapos unokám is elnyammogott egy kis darabot belőle :)

freestate 2015.06.18. 21:19:46

De jó, pont 2 hét múlva látogatunk haza 2 év után, végigeszünk mindent:)

gabriel78 2015.06.18. 21:33:33

Sajnáljuk, hogy bizonyos emberek, mind pl. Csaba121 úgy próbálnak előnyre szert tenni, hogy hazugságokat állítanak, természetesen sejtjük ki Ő valójában.
A Belvárosi Piacon, másként a Hold utcában ma is müködik az egyik legforgalmasabb Kolbice üzlet, csakúgy , mint a Dohány utcában és a Fővám téri csarnokban. Megtaláljátok még a Budapest Parkban és szombattól a Római Parton is. A KOLBICE by Kobe Facebook oldalon minderről meggyőződhettek.

gabriel78 2015.06.18. 21:36:05

@fosterur: nem kell messzebb menned a kommentelő nem írt igazat....

fosterur 2015.06.18. 21:38:39

@gabriel78: Nagyon sajnálom. Azt pedig különösen, hogy üzleteket és blogok felületeit használja valaki fel saját céljaira.

Gábor Flamm 2015.06.18. 21:39:44

Kedves fosterur!
Kérlek a Hold utcai Kolbice üzletünkkel kapcsolatban informalodj a facebookon kolbice by kobe profilon. Nem hogy nyitva vagyunk, de folyamatosan fejlődönk es bővülünk is. Tisztelettel. Flamm Gábor. Kolbice by kobe

fosterur 2015.06.18. 21:42:42

@Gábor Flamm: Kedves Gábor! A Hold utcai cím eredetileg is szerepelt a bejegyzésben. Mivel azonban hónapok óta nem jártam arra, botor módon hittem egy kommentelőnek... Köszönöm, hogy írt nekem!

Bármire Megoldás 2015.06.18. 21:45:48

Kolbice tuti lenne, de pl. a pesterzsébeti piacon (nem gazdag negyed) nyitott egy ilyen, 1000 értsd jól egyezer forint egy három falatos cucc. Mindenki kerek szemekkel nézegeti, az újdonság még visz belőle de aztán mi lesz?

ploko 2015.06.18. 22:08:12

csak annyit említenék meg hogy a lángos remélem csak illusztráció, mivel a tejfölön egyértelműen látszik hogy erősen vizezett és inkább víz mint tejföl. le kell jönni egy jó kis vidéki piacra vagy vásárra, na ott lehet igazi "street food"-ot kóstolni ha már így kell hívni ...

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.06.18. 22:31:30

Biztos prosztó vagyok, de én a 200 Ft-os pizzaszeletet szeretem a Vígszínház mellett, a Szent István körút sarkán. Mivel az említett hely forgalma nagy, ezért biztosan mindig friss az áru. A négysajtos pizzájuk fincsi, lexxxxom, hogy nem olasz alapanyag. Ha nagyon éhes az ember, akkor is 600 Ft-ból kijön egy tisztességes kajálás, három szelettel. Ez nálam már-már a lélektani határ, ennél többet nem vagyok hajlandó utcai étkezésért kiadni.

Killary Fucking Clingon 2015.06.18. 23:25:02

Most akkor az összes budapesti büfés itt vergődik kuncsaftok után?

Killary Fucking Clingon 2015.06.18. 23:26:39

Az utcán enni egyébként sem ildomos.. Örülnék ha a rendes, hétköznapi éttermek fejlődnének a városban.

tzi 2015.06.19. 02:27:47

Biztos nem vagyok valami nagy gurmé... de nekem annnyira hiányoznak a régi jó patkányburgerek :(
Vagy csak a nosztalgia teszi, ki tudja.. .

Kyria 2015.06.19. 09:54:11

A lángost és a fagylaltot kivéve én döbbentem figyelem ezt a folyamatos utcai/tömegközlekedési úton-útfélen való habzsolást. Reggelente, mikor jövök a metrón és a tisztelt utastársak két pofira falnak, felmerül bennem, hogy ők vajon hol nőttek fel? Esetleg se szék, se asztal nincs otthon? Persze, délután is ugyanez a helyzet, a "kedvencem" pedig az a látvány, mikor lefolyik az ülésről, de nyilván majd éhen hal, akkora Princess-zacskóból szedegeti elő a harapnivalót.

Jahno 2015.06.19. 13:39:39

Lángosos még az Arany János utcai metrónál. Az meló/buli után is nyitva van.

balazs.jonai89 2015.06.19. 14:26:50

Pont ma megyek a Pirog-Dába, szerencsére csak öt percre lakok tőle.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.08.04. 08:53:13

@Kyria: azóta lett trendi hipszter dolog ez a street food, mióta gasztrobloggerek jó pénzért ajnározni kezdtek heyeket, amik perkáltak nekik. Nem erről a blogról beszélek...
A fagyi oké, lángos inkább strandra való, de belefér. Ami már nálam leülős kaja, az a kebab, gyros, pizza, hamburger, nagyobb szendvics.
Anyám anno arra tanított, parasztság utcán enni (fagyi kivétel).

Ahol most élek, itt ha valaki a metrón eszik (vagy akár vizet iszik, rágózik - nem kiköpi, hanem a pofájában forgatja) azt olyan 80ezer forintnyi fabatka bírsággal sújtják, hogy öröm nézni. Ja, senki se szegi meg a szabályt, úgyhogy ez a bírság rendelkezés csak ki van írva, de SENKI nem eszik metron, buszon. Távolsági buszon igen, de ott se szemetelnek. Utcán is, szemetelnek, de naponta többször takarítják. Na pont az utcák takarításának hiánya miatt nem kéne ezt a street food-ot tolni. Vagy növelni kellene az elvitelre kiszolgáló, eldobható szarokba csomagoló kajáldák közterhei.

Kyria 2015.08.04. 10:17:55

@Kéne egy nick...: A legteljesebb mértékben egyetértek és örömömre szolgál, hogy előfordulnak még olyan helyek ebben a különös világban, ahol ezt a mértéktelen utcai falatozást kontrollálják. A tiltásnak nem vagyok feltétlen híve, de belátom, ebben az esetben nem nagyon lehet mást tenni.
Egyébként lehet, hogy tévedek, de én azt látom, hogy nálunk alapvető hiányosságok vannak a kultúra (és itt a személy műveltségi szintjére gondolok) terén, mert pl. az üvöltve telefonálást, a járművekre való felszállásnál a könyökkel tolakodást, a szállodákban a svédasztalról történő egész napos ellátmány beszerzését a Nyugat döglődő vidékein valahogy nem tapasztaltam (és akad még számos hasonló dolog, talán vannak emlékeid). A helyzet pedig egyáltalán nem javul, sőt...:(.
süti beállítások módosítása