13 hely Budapesten, ahol nyugodtan olvashatunk a szabadban
2016. június 12. írta: fosterur

13 hely Budapesten, ahol nyugodtan olvashatunk a szabadban

A nyárban az egyik legjobb, hogy rengeteget lehetünk a szabadban, számos programot szervezhetünk, hogy kiszabaduljunk otthonról. Még az olvasgatás is egészen másképp esik egy parkban vagy kertben a fák alatt, esetleg takarón heverve.

olvasas_a_szabadban.jpg

Mivel tetszett Önöknek a kedvenc budapesti pihenőimet és a londoni parkokat bemutató bejegyzésem is, ezúttal írtam egy rövid és korántsem teljes listát azokról a fővárosi helyekről, ahol kellemes az olvasás. Örülnék, ha kiegészítenék a saját kedvenceikkel!

1. Városmajor

Gyönyörű park a XII. kerület Széll Kálmán térhez közel eső részén. Sétálni és olvasni is szeretek itt (vagy csak csendesen szemlélődni.) De sötétedés után nem szívesen maradok, igyekszem haza, mert a közbiztonság nem túl jó.

vm.jpg

Fotó: Aktron / Wikimedia Commons. A feltöltő saját munkája.


2. Vérmező

1795. május 20-án Budán, a Generális-kaszálón (egy török időben elpusztult, Logod nevű falu helyén) lefejezték Martinovics Ignácot és négy társát - Sigray Jakabot, Hajnóczy Józsefet, Szentmarjay Ferencet és Laczkovics Jánost -, a magyar jakobinusok összeesküvésének fő vezetőit. Őz Pál és Szolártsik Sándor halálos ítéletét június 3-án hajtották végre. Innen kapta a nevét a Vérmező.

vermezo.jpg

A magyar jakobinus mozgalom résztvevői II. József hívei voltak, akik reformokat sürgettek, és ezeket a nemesi mozgalomtól várták.

Csalódniuk kellett, így titkos társaságokba szerveződtek, röpiratokat gyártottak, politikai programot alkottak. Ahogy radikalizálódtak, egyik céljuk a nemesi kiváltságok megszüntetése lett volna.

Annak ellenére, hogy igazán komoly fenyegetést nem jelentettek a hatalomra, és nem rendelkeztek széles társadalmi támogatással, I. Ferenc, tartva a francia forradalom következményeitől, vérbe fojtotta a mozgalmat.

A Vérmezőt közel 200 éve parkosították, azután lőtérként használták, 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmából díszszemlét tartottak. 85 éve itt volt a biatorbágyi vasúti merénylet áldozatainak gyászszertartása. 1934-ben Horthy kormányzóvá avatásának 15. évfordulójára rendeztek itt katonai díszszemlét. Az ostrom alatt a Vérmező is siralmas állapotba került.

Bár tény, hogy felújításra, rendezésre szorulna a park, magányos olvasgatásra, zenehallgatásra jelenlegi formájában is kitűnően alkalmas.

vermezo1934.jpg

vermezohorthy.jpg

30874.jpg


3. Barabás Villa

Gyönyörű, három szintes, rendezett kertjével évek óta nem tudok betelni. Voltam már itt esküvőn, fogadáson, és csak úgy, olvasgatni is. Tudták, hogy minden nap besétálhatnak reggel 9 és este 18 óra között? Ha még nem voltak itt, olyan könyvet hozzanak magukkal, amellyel nem sietnek, vagy egy vékony verseskötetet, mert az első óra biztosan nézelődéssel telik majd.

Ha pedig megunták az olvasást, nézzék meg, aznap milyen program várja Önöket a Barabás Villában.

kert11.jpg

Fotó: Barabasvilla.hu

 

4. Szilágyi Dezső tér

Imádom a téren álló neogótikus református templom épületét. Gyakran körbejárom. Az 1890-es években épült Pecz Samu tervei alapján, 1896-ban szentelték fel. Tudták, hogy a színes tetőn Zsolnay-cserepek láthatók? A templomban híres házasságok is köttettek: 1915-ben itt vette el Csinszkát Ady Endre. 1940-ben pedig a kormányzó fia, Horthy István esküdött örök hűséget Edelsheim-Gyulai Ilonának.

24714.jpg

Olvasgatni a Pecz Samu szobrával díszített kútnál szeretek.

szilagyidezso.JPG

 

5. Feneketlen-tó

Kellemes, romantikus, nádassal szegélyezett hely a Kosztolányi Dezső térnél. Az összhatást sokáig csak az egykori Budai Parkszínpad hűlt helye rontotta. Nézzék, milyen volt a környék 1963-ban és 1973-ban:

1963.jpg

1973.jpg

A tó nem is olyan régi képződmény, 1877-ben alakult ki, amikor a helyi téglagyár munkásai agyaggödröt ásva vízre bukkantak. A legenda szerint itt felfakadt a víz, megtöltötte a gödröt, és aki nem tudott elég gyorsan kijutni a menekülő munkások közül, az itt halt meg. A holttestek és a szerszámok még a tó mélyén pihennek.

A valóság azonban ennél földhözragadtabb: a tó akkor alakult ki, amikor bezárták a téglagyárat és a talajvíz feltöltötte a hatalmas gödröt.

feneketlen.jpg

Erre a linkre kattintva nézhetik meg alaposabban felülnézetből a tavat - ilyen volt a környék néhány éve.

A Budai Parkszínpad megújításáról tavaly júniusban tettek közzé lenyűgöző drónfelvételt:


6. A Fő utcai kis park

Újságok, magazinok olvasására például meglepően jól használható terecske ez a Király gyógyfürdő és a Szent Flórián-kápolna között, Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobránál.

tarasz3.JPG

tarasz1.JPG

 

7. Buzogány torony

Nem csak kilátóhely. Ha felmásznak a torony lépcsőin, és felérnek a palota udvarára, több remek helyet is találnak az olvasáshoz, pihenéshez. Elbűvölő.

buzoganytorony1.JPG

buzogany2_2.JPG

buzogany3.JPG

 

8. Epreskert

A Képzőművészeti Egyetem fantasztikus kertje a Bajza utca - Munkácsy utca - Kmetty János utca között található. Hétköznap, ha a portásnak jó kedve van, és a csillagok állása is megfelelő, akkor talán bejuthatnak, hogy körülnézzenek. Nekem legutóbb pont nem sikerült, ezért a kerítésen át kukucskáltam be, hogy újra lássak valamit a kertből, legalább a töredékét...

epreskert1.JPG

epreskert2.JPG

epreskert3.JPG

 

9. Kerepesi temető (Fiumei úti Nemzeti Sírkert)

Nem viccelek. Engem inkább lenyűgöző közparkra emlékeztet, semmint temetőre. Ha sírkert hangulatra vágynak, vagyis temetősebb temetőre, arra ott a Farkasréti. A Kerepesi sokkal kevésbé fegyelmezett, sokkal kertszerűbb. Több a szabad tér, emiatt a látogatók nem fognak megütközni azon, ha Ön egyszerűen leül egy plédre, és olvasni kezd.

kerepesi.JPG 

10. Szent István Park

Tudom, hogy közhelyesnek számít, de mit tegyek, ha egyszer szeretem? Közel a Duna, itt látható az egyedülálló Rózsakert, északi végén pedig ott a legendás Dunapark Étterem, Budapest egyik legizgalmasabb art deco épületében.

 

11. Füvészkert

Az eredetileg Nagyszombaton alapított, és többször költöztetett kert 1847 óta van Budapesten. Természetvédelmi terület, csodálatos gyűjteménnyel. Elképesztő békét és harmóniát sugároz - amikor nincsen tömeg. Ha rám hallgatnak, hétköznap látogatnak ide...

02.jpg

fuveszkert.jpg

 Fotó: Füvészkert.org

12. Népsziget

Eredetileg sziget volt, 1830-ban kapcsolták egy mesterséges földnyelvvel Újpesthez. Sokan megfeledkeznek a létezéséről, és azzal sem számolnak, hogy ide is ki lehet jönni feltöltődni és lazítani.

Persze egyedül nem javaslom, de ha a vadregényes túrához találnak maguk mellé barátot vagy társat, aki szívesen elüldögél Önökkel pár sör mellett, könyvvel a kezében, hozzák ki ide.

13. Tabán

Az egykori, különös hangulatú, ódon városrész helyére telepített parkban órákon át időzhetnek. Hozzanak magukkal némi elemózsiát is, mert azt gyanítom, itt fognak ragadni.

taban.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr658798272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.13. 11:00:40

A Feneketlen tó nem túl csendes hely, olvasáshoz szerintem nem ideális

lorantka 2016.06.13. 11:21:29

A legelső körben hozzátenném a listához a Károlyi-kertet és a Harangvölgyet. Másokat is bátorítok, írják meg a kedvenc helyeiket. :)

Kovács II (törölt) 2016.06.13. 11:25:46

Margitsziget, Gellérthegy stb...

fosterur 2016.06.13. 11:44:08

@lorantka: 2015-ös összeállításomban már szerepelt a Károlyi-kert, amit imádok. :) mrfoster.blog.hu/2015/05/22/ezek_a_budapesti_kertek_parkok_es_pihenok_a_kedvenceim

Peetee 2016.06.13. 12:28:54

Szívesen bejárnám én is az egész fővárost újbudától az Árpád hídig azért, hogy megtaláljam az éppen aznapi kedvemnek megfelelő helyet az olvasáshoz. Baromi jó lenne így élni; de ki engedheti ezt meg magának?!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.06.13. 14:02:33

@Peetee: Az a gyanúm, hogy Mr Foster egy ideje már nyugdíjas. Ahogy az írásait olvasgatom, jó ideje. :-)

Kócos Fogú Rémség 2016.06.13. 14:11:06

Tényleg szép és hangulatos helyek lennének az olvasásra - ha nem jönne oda ötpercenként zaklatni valami hajléktalan vagy szipus vagy norvég cserediák...

erol 2016.06.13. 15:05:00

@Kócos Fogú Rémség: Én szoktam parkokban olvasgatni és még soha nem zaklatott senki.

Zelki Benjámin · http://varosilevego.blog.hu 2016.06.13. 21:00:06

Az én kedvenceim:
- kis park a Kosztolányi Dezső tér és a vonatsín között
- Guttenberg tér
- Infopark
- Graphisoft park
- Szemlőhegyi kilátó és környéke
- park a Margit utca mellett
- Óbudai-sziget északi csücske
- Gellérthegy oldalán kis kiugró kilátó

vajdapeterutca 2016.06.18. 12:11:52

Ha az ember több órát maradna egy helyen, jó eséllyel mi az első szolgáltatás, amit igénybe kellene vennie? Szerintem a WC. Hogy oldjátok meg azokon a helyeken, ahol nem valamilyen intézmény kertje?

Budapesten nagyon ritka a nyilvános WC, az említettek közül pár helyen van, és ennek többek között a sokáig tartó köztéri olvasgatás is kárát látja szerintem.

(Bocs, egy ideje eléggé rákattantam ennek a kérdésnek különböző - városüzemeltetési, szociális, kulturális - vonatkozásaira, a Budapest100-on is tartottunk egy sétát a témában.)

OsoLalalala 2016.06.21. 11:12:18

@Kócos Fogú Rémség: Én már sehova sem merek menni az erőszakos csövesek és az egyéb gusztustalan alakok miatt akik a parkokban tanyáznak. Az pedig, hogy a Városmajor közbiztonsága nem túl jó, egy NAGYON ENYHE kifejezés. A múltkor is posztolták a face-en, hogy egy perverz hulladék figyelte a futó nőket a bokrokból. Fényes nappal. A játszótér közvetlen közelében. Az ember gyomra felfordul, komolyan...

2016.06.21. 20:08:25

Én a Széchenyi-hegyen ülnék le valahova, pl. az Úti-Madonna kápolna környékére, onnan 10 perc alatt hazafutok, ha muszáj...(bocs, csak az előző kommenre reagálok, ami nő létemre állandóan érint). A Feneketlen-tó szerintem is zsúfolt. egyébként én is szeretem a városban az ilyen nyugis helyeket.
süti beállítások módosítása