Egy felejthetetlen szilveszteri éjszaka emlékére
2014. december 28. írta: Mr. Foster

Egy felejthetetlen szilveszteri éjszaka emlékére

Öt kihagyhatatlan szállodai ajánlat

Pontosan emlékszem, mikor kérdezték meg tőlem először, hogy hol van Budapest legizgalmasabb szilveszteri mulatsága, ahol nemcsak a műsor, az italok és a hangulat, de a felszolgált ételek is teljesítik ezt a kritériumot. 1927-et írtunk, és tele volt a város csillogással. Meg gyönyörű nőkkel. Az Erzsébet körúti Bucsinszky kávéházban üldögéltem, és bár legalább egy héttel az évvége előtt voltunk, az ünnepeket Budapesten töltő honfitársaim gondolatai minduntalan az óév búcsúztatója körül jártak.

Mit is mondhattam volna nekik? A városban akkoriban nem volt kifejezetten sok angol klub, és még kevesebb francia irodalmi szalon, nyilvános szórakozóhelyek viszont annál inkább. Ahogy szélesedett a nagypolgári életmódot élők köre, úgy nőtt az elsőrangú kávéházak és a szórakozást (is) kínáló éttermek száma, továbbá megjelentek - az előbbiek ötvözeteként - a cafe-restaurantok. Legtöbbjükben egészen reggelig lehetett mulatni az új stílusként hódító dzsesszre és tangóra - az elmaradhatatlan biliárdtermek szomszédságában.

Visszatérve a mulatni vágyókra, akik ekkora már az asztalomnál ültek, természetesen az Andrássy út és a Nagykörút találkozásánál található kávéházakat ajánlottam nekik, nem utolsósorban azért, mert magam is oda voltam hivatalos, egy nagyobb baráti társasággal. Itt állt az Abbázia és a Nicoletti. Az előbbiről biztosan tudtam, hogy fényűző berendezése, így például ónixmárvánnyal borított asztallapjai, a kínai ezüst csillárjai és falikarjai mindenkit levesznek a lábukról, ráadásul itt állt az egykori Monarchia két legnagyobb tükre is. 

"A kitűnő kávéházakban és éttermekben Ön mindent megtalál, amihez a klubjában hozzászokott. Egy bemutatkozó levél révén a külföldiek is fölkereshetik előkelő klubjainkat; de aki a budapesti élet csillogására kíváncsi, jobban teszi, ha inkább az elsőrangú kávéházakba vagy éttermekbe megy. Tizenegy színház van itt - köztük két opera - és számos koncertterem. Kreisler hegedült, William Murdock zongorázott és Saljapin énekelt a budapesti közönségnek. A templomi muzsika is a legmagasabb színvonalat képviseli." 

(Tábori Kornél: Mi érdekli az angolokat és a németeket?)

A szilveszter éjszakája akkor is, mint most, az önfeledt szórakozásról szólt.

Konfettiről, táncról, pezsgőről.


A helyszínek azonban megváltoztak. Nincsenek már frivol mulatozásnak helyt adó kávéházak, sem café-restaurantok, a kabarék és táncdal-előadások is kimentek a mindennapi divatból. Helyettük feléledt a romkocsmák világa, a Kazincy-Dob-Király utca által körbezárt háromszög például igencsak kedves számomra. Számtalan estémet töltöttem erre az utóbbi időben - ez az a negyed, ami a legközelebb áll ifjúkorom hangulatához -, most mégsem ezeket, hanem egy sokkal exkluzívabb szférát, a szállodák szilveszteri báljait ajánlom.

Hogy miért?

Mert egyszerre adnak gasztronómiai élményt, elegáns környezetet és élő show-t. 

 

A budapesti szállodákban jellemzően musical és/vagy operett jellegű előadásokkal, majd élőzenés bálokkal készülnek, valamint több fogásos, ínyenc vacsorával és korlátlan italfogyasztással csábítanak. A Budapest Mariott Hotel báltermében újra jön a Musical Szilveszter, két emblematikus énekessel, Mahó Andreával, akinek még Sir Andrew Lloyd Webber is nagy rajongója, és Serbán Attilával. Utánuk a többezer slágert emlékezetből játszó No Stress Band következik, akik segíteni fognak ledolgozni a három órás, tévedésből büfévacsorának keresztelt, több mint 30 fogásból álló lakoma alatt felszedett kalóriákat. 

ÁRAK
50 000 Ft/fő, vagy 170 EURO / fő

KEDVEZMÉNYES jegyár gyerekeknek:
0 – 6 éves korig: díjmentes 0 Ft
6 – 14 éves korig: 25 000 Ft
14 – 18 éves korig: 37 500 Ft.

 

 

Nehéz dolga lesz annak, akinek tetszik a Mariott ajánlata, a Hilton Budapestben ugyanis nagyon hasonló a koncepció: az est sztárfellépői Janza Kata operetténekes és a magyar Michael Bublénak avanzsált Gájer Bálint. Az élő zene felelőse a Sunny Dance Band, ami viszont extra, hogy rajtuk kívül revü táncosok látványával is forrósítják majd a táncolókat. A szintén számos fogást magába foglaló büfévacsorához korlátlan bor-, sör-, üdítő-, ásványvíz- és kávékínálatot garantálnak, és az elmaradhatatlan éjféli fogásokról (úgy mint malacsült, pezsgős káposztaleves, valamint lencsefőzelék füstölt főtt sertéscombbal) sem kell lemondanunk. 

ÁRAK
49.000 Ft / fő 

Az asztalfoglalás mellé kedvezményes szállást ajánl a hotel.
A kétágyas szoba ára 49 000 forint éjszakánként, amely a büféreggelit és az adókat is tartalmazza.

Aki pedig inkább az élő jazzt kedveli, foglaljon asztalt az ICON Étterembe, a vendégeket éjfél után szívesen látják a Bálterem táncparkettjén. Az ICON Szilveszter ára 9 900 Ft személyenként, ami tartalmazza az üdvözlő italt, a digestivet és az éjféli pezsgőt de nem tartalmazza a szilveszteri étlapról választható ételek árát.

 

 

Merész vállalkozás teljesítését ígéri a Radisson Blu Béke Hotel a Nagykörúton: báltermében négy különböző előadáson és hat fogáson át - beleértve az éjféli pezsgőt és menüt - tervezi elvarázsolni vendégeit. A szervezőknek minden apró részletet át kellett gondolniuk, a sikerhez a négy zenei blokknak és a hat fogásnak harmóniában kell lennie. A Békében idén a Budapest Broadway Show köré építik fel mind a felszolgált ételeket, mind a hozzájuk járó borokat, mind a zenei repertoárt. Utóbbiról az Madách Színház ifjú művészei és a Csokoládé Trió gondoskodik, akik a négy részes időutazás után is a helyszínen maradnak, hogy pörgős tánczenével hajnalig táncoltassanak.

Vendégköszöntővel indul a gálavacsora, amelyhez libamájjal töltött fácánmell tűlevél teával sütve dukál selyemfű mézes arugula salátával, fenyőmaggal. Az első részben felcsendülő operett betétdalok, így például a szenvedélyes Csárdáskirálynő mellé már komolyabb fogást szervíroznak: szárnyas eszenciát szarvasgombás raviolival.

A második etapban a legnagyobb musicalek fokozzák a hangulatot, és egyben a halétel is megjelenik az asztalon, amihez könnyítésként gránátalma sörbetet tálalnak. A harmadik zenei részben olyan filmklasszikusok következnek, mint a My Fair Lady vagy a Grease betétdalai. A szarvas bélszín és konfitált kacsacomb fényezett gesztenyével forró Waldorf salátán meggyes céklamártással minden bizonnyal a vacsora csúcspontja lesz. A Béke séfje azonban tartogat meglepetést a vacsora végére is. Miközben felvonulnak az est tánckirálynői, azaz a Dancing Queens, édes-savanyú textúrába hajlik az este.

ÁRAK
37.500 Ft / fő a Gálaest ára.

Tartalmazza a hat fogásos menüt, az italokat és a műsort. 


Sosem fogom elfelejteni 1918 szilveszter éjszakáját, amit a New York kávéházban töltöttem. A társaság szemtelenül vegyes volt, arisztokraták éppúgy tagjai voltak, mint kimért nyárspolgárok és a hol komolyabb, hol bohémabb művészek. Mámorosra ittuk magunkat a pezsgőtől, egymás szavába vágva ontottuk a szellemes gondolatokat, miközben a zongorista egyre pergőbb dallamokkal licitálta túl a hangoskodókat. Ebben a forró hangulatban találkoztam Liával, aki aztán az egyik legfelkavaróbb jelenés lett az életemben. De ha még láttam is volna előre a jövőt, és azt, hogy hová vezet az első szenvedélyes táncunk a parketten, akkor sem döntök másként...

A New Yorkban egyébként tavaly is telt ház volt (bár ez a legtöbb szállóban rendezett szilveszterre igaz), de én csak egy pezsgőre ugrottam be nosztalgiázni. Más szelek fújnak már erre, mint amit anno megszoktam, a konyha azonban kétségtelenül jó. Idén hét órától kizárólag a szilveszteri menüt szolgálják fel mind a kávézóban, mind a a Vörös és Fehér Szalonban, ahol nagyobb társaságokat is fogadnak. Mindkét helyszínen eltérő menüsorral készülnek, ezért érdemes alaposan átolvasni az ajánlatot, hogy eldönthessük, mire is vágyunk igazán.

ÁRAK
New York Kávéház menüsor: 25.000 forint/83 euró
Szalon Étterem: 36.000 forint/120 euró + a menüsorhoz illő 8 féle bor kínálása: 24.000 forint/80 euró.

A végösszeghez 12,5% szervízdíjat számolnak fel.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr457011853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása