Keresem Budapest legmeredekebb utcáit
2015. június 06. írta: Mr. Foster

Keresem Budapest legmeredekebb utcáit

Meredek, meredekebb, legmeredekebb...

Budai sétáim során egy-egy meredek kis utca előtt megállva hónapok óta újra és újra felötlik bennem a kérdés: vajon ez lehet az egyik legmeredekebb utca Budapesten? És ha igen, hogyan tudnám bebizonyítani? A válasz látszólag egyszerűnek tűnik: a földmérők módszerével le kell mérni a kezdő és a végpont magasságkülönbségét a hossz arányában.

A valóságban azonban számos újabb kérdés vetődik fel: Legalább milyen hosszú legyen az út, amit megmérünk? Számít-e a meredekségbe egy közbeiktatott lépcső? Mihez kezdjünk az úton lévő esetleges kisebb-nagyobb huppanókkal? Számítanak-e a dombtetőkre, sziklákra felvezető névtelen kis utak?

20121203_07254705_7967b801.jpgForrás: Műemlékvédelem fotópályázata, készítette: kgi57.

Igen, az egész azzal kezdődött, hogy Gül Baba utcáján sétáltam felfelé, és egyre inkább úgy éreztem, hogy ez a meredekség egészen magával ragad. Nyilván kellett hozzá az utca hangulata, a macsakkövek, az utca oldalába vájt több száz éves házak, a lemenő nap fénye, és az éppen fejembe szálló fehérbor, amit a szomszédos kis utca bárjában ittam. És mégis. Kevés olyan hangulatosan meredek utcát tudnék mondani Budapesten, mint a türbéhez vezető, rózsák uráról elnevezett Gül Babát. 

Titkos vágyam, hogy találjak még ilyen utcákat Budapesten: olyanokat, amelyek egyszerre adják a legmeredekebb élményeket és a legkülönlegesebb atmoszférát.
 

Amikor azon merengünk egy iszonyatosan meredek útszakasz előtt - gyalog, biciklivel, vagy éppen kocsival sűrű kuplungolás közben -, hogy tulajdonképpen hogyan lehetséges majd' 90 fokban felfelé haladni, nekem mindig eszembe jut egy gyerekkori álmom, amiben az üveghegyre igyekeztem. Az még ezekhez képest is kihívás volt. Ott álltam az álmomban - amiről akkor persze azt hittem, hogy valóság -, hátam mögött a fenevadakkal, akik üldöztek, míg előttem a legfélelmetesebb üveges-jeges hegység.

maxresdefault.jpg

Mivel egyáltalán nem úgy tűnt, hogy van bármi más út a menekülésre, végül - igaz összeszorított fogakkal - nekigyürkőztem a HEGYNEK. Olybá tűnt, mintha kiegyenesedett tartással, függőlegesen másznék felfelé, lábammal az üveghegy oldalára tapadva. Emlékszem, mennyire meglepett, hogy tudok így, kapaszkodás nélkül felfelé haladni, de a feladat még így sem volt könnyű. Minden megtett lépésem hatalmas erőfeszítésembe került, és minden következő lépésem előtt azt éreztem, hogy nem bírom újra kinyújtani a lábam, nem fog menni, nem bírom megcsinálni, alsó végtagjaim egész egyszerűen beragadtak. 

Ha most a tudatalatti mestere lennék, azonnal jelentőségteljes tartalommal ruháznám fel az álmom. Eszerint hegyre felkapaszkodni azt előlegezi meg, hogy sikerrel győzöd le mind a magadban hordott, mind a külső akadályokat. Ennél is jobb a helyzet, ha az ember sziklás hegyen kapaszkodik felfelé. A haladás milyensége meghatározza, hogy miként fogunk a feladattal megbirkózni: ha fáradsággal, erővel jutunk fel, akkor lassan, de leküzdjük félelmeinket és megbirkózunk a feladattal. Ha azonban könnyedén felszaladunk rajta, nagy valószínűséggel alábecsüljük a kihívást. (Forrás: Álmoskönyv)

Akkor nézzük: milyen utcák vannak versenyben?


Még 2008-ban merült fel Koós Miklós építész blogjában, hogy vajon, hol is lehet Magyarország legmeredekebb utcája. A kérdés megmozgatta a társadalmat, kezdetben annak az apropóján, hogy Miklós a világ legmeredekebb utcáiról írt posztot, ami rendkívül olvasott lett, ugyanakkor számos kritikát is kapott,miszerint miért pont megint Amerikában (keresgél), amikor nálunk is vannak ehhez hasonlóak"

Előrelátóan elébe mennék ennek az érzékeny kérdésnek, különösen, hogy engem még ennél is szűkebb intervallumban foglalkoztat a kérdés: arról szeretnék pontos és hiteles (!) képet kapni, hogy a fővárosban melyek azok a szűk, vagy éppen széles, de az átlagosnál mindenképpen meredekebb utcák, ahol felfelé kaptathatok csak úgy, csak a saját örömömre. (Itt jegyezném meg zárójelben, hogy él egy ember a Földön, aki a világ legmagasabb utcáját naponta 30-szor mássza meg, és ha nem teszi, igen rosszul érzi magát.)

A meredekség számításáról feljebb már írtam, de egyelőre úgy tűnik a legmeredekebb utca definíciójára még várnunk kell. Kedves olvasóm, Gáspár Norbert Pál kiszámította a Gül Baba utca meredekségét a Google Earth-el: az utca eleje mBf. 105 méter (azaz Balti-tenger szintje feletti magassága, amit ITT is számolhatunk), míg a teteje mBf. 147 méter. Az utca 237 méter hosszú, tehát 26.3%-os az átlagos emelkedése/lejtése.

ii_taltos_utca.jpg

Bizony, földi halandóként sokszor már egy 10-12%-os meredekségű emelkedő is küzdelmes megpróbáltatás lehet (főként, ha jó sokáig tart a menetelés felfelé), de amit igazán meredeknek érzékelünk, az 25%-os ívnél kezdődik. Koósék arra jutottak (lásd az alábbi képet), hogy a legnagyobb meredekségű budapesti utca 35%-os, ami egyébként éppen megfelel egy kényelmes előlépcső (13cm/34 cm) meredekségének.

screen_shot_2015-06-05_at_18_50_56.png

Ne tévessze meg Önöket a fenti kép, ez mind csak javaslat, és még közel sem tartunk ott, hogy megtaláltuk volna Budapest területén belül a legmeredekebb utcát! Ráadásként, nem is feltétlen ez a cél. Jó lenne látni azt is, hogy ki-mit és mikor érez meredeknek, vagy éppen gyönyörteljes élmények. itt van rögtön a hasonlóan meredek a Kapy utca, vagy a Gábor Áron utca is versenyzőnek.

És, ha már itt tartunk: tudták, hol van a világ (állítólag) legmeredekebb utcája?

 

Új-Zélandon, egészen pontosan egy Dunedin nevű kisvárosban. Hibák sorozata szükségeltetett ahhoz, hogy megépítsék ezt a lehetetlennek tűnő vállalkozást. A kisváros utcáit londoni mérnökök tervezték, akik sohasem jártak a helyszínen, így történhetett meg, hogy több megtervezett utcát meg sem tudtak építeni, mert annyira meredekek lettek volna. 

Ámde a Baldwin Street a maga 350 méter hosszúságával és 19 fokos dőlésszögével megépült! Ez pedig azt jelenti, hogy egy métert emelkedik minden 2,86 méternyi vízszintes távolság megtétele közben, azaz 70 métert teljes hosszában. Eszerint éppen 35%-os meredeksége, azaz pontosan annyi, mint a budapesti Táltos utcának.

baldwin-street-16.jpg

Tény: a meredek utcákban van valami egészen vonzó, szinte hív minket, hogy másszuk meg, érjünk a végére, és lihegjünk közben nagyokat. 


Biztos eszükbe jutott olvasás közben például a János-hegyhez vezető út. Gáspár Norbert Pál ezt is kiszámoltaAmikor leszállunk a buszról, azt pontosan mBf. 238 méteren tesszük, és miközben sétálunk felfelé a Libegőhöz, nagyjából kb. 1,2 kilométeres utat teszünk meg felfelé. Így a végén nagyjából 486 méterre érkezünk meg. Próbálják ki a hétvégén, milyen érzés ezt a szintkülönbséget megtenni, és aztán adják hozzá, hogy mindez átlagban 20.5%-os emelkedést jelent.

Akik pedig igazán sportosak, kaptassanak fel a Tündér-sziklára, és mondják meg, mire jutottak - ebben az esetben ugyanis kissé változni fog az emelkedés nagysága. És akkor még mindig nem mentünk fel a toronyhoz, amit 525 méter magasra építettek.

Megsúgom: egészen pontos eredményeink lesznek.

Felvettem a kapcsolatot a témában jártas szakértőkkel, hogy végül pontosan meg tudjuk határozni az utcák meredekségét. Tartsanak velem ebben a meredek kalandban egész júniusban, és sétáik közben fotózzák le, majd töltsék fel az Instagramra az esélyes utcákat. Június végén összevetjük az eredményeket!

img_8244.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr257495434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thebigben 2015.06.06. 22:08:58

csillebérc, magas út

Mr. Foster 2015.06.07. 11:02:04

@thebigben: és az az út nagyon hosszú is... https://www.google.hu/maps/place/Magas+%C3%BAt,+Budapest,+1121/@47.4868666,18.9701703,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x4741de5a34b4e989:0xe0b840cec35d2b3f

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.07. 13:41:49

Csévi-Kapy út? Valahol Budán... egyszer jártam arra biciklivel, soha többé :)

Szamiz67 2015.06.07. 13:51:59

Csillebérc -Magas út az tényleg szép, ha autóval próbálsz ott felmenni, akkor át kell gondolni, hogy esett-e pár csepp eső, vagy harmat kicsapódás, mert akkor felesleges is nekiindulni, ott csak tök száraz úton, kettesben, nekifutásból tudsz felmenni (elsőkeres autóval).

bozs 2015.06.07. 13:53:57

Óbuda, Kocsis Sándor út Innentől felfelé. Na ez se semmi. Legalábbis babakocsival... ;)

https://www.google.nl/maps/place/Kocsis+S%C3%A1ndor+%C3%BAt+56,+Budapest,+1037+Magyarorsz%C3%A1g/@47.5651297,19.00149,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x4741d8fec8eb408f:0xefc446a366ec3b79

Szamiz67 2015.06.07. 13:55:36

Az Istenhegyi úton felfelé haladva a MOL kút után 3-400 méterre van 1-2 jobbra, lefelé menő utca (ráadásul kockaköves részekkel) amelyeket látva mindig csodálkozom, hogy évente vajon mennyiszer csúsznak le az aljáig az autók.

lutria 2015.06.07. 16:03:41

Amikor először keveredtem autóval Budafokon az egyik ilyen meredek utca tetejére szinte megszédültem a látványtól,álldogáltam is a tetején egy darabig hogy egyáltalán lehet-e ott autóval közlekedni de nem láttam tiltó táblát,autós kapubejárókat viszont igen úgyhogy le mertem hajtani rajta-viszont mi lehet ott télen,hóban,ónos eső után...?

2015.06.07. 16:22:18

XII. Melinda út, XI. Tömös utca

na-ki 2015.06.07. 17:33:05

Idén télen volt egy jeges bevonatot eredményező eső. Egy vadiúj 500-as FIAT végigcsúszott a Zsibói utcában a teljes hosszon, az Istenhegyi úttól, és csak a végén, a Trencséni utcában parkoló kocsinak ütközött neki. Végignéztem: egyre gyorsulva csúszott álló kerekekkel lefelé!
Ez után volt terepjárós próbálkozó, aki ezt látta, de mégis nekiindult felfelé, majd lelassult, megállt és visszacsúszott, de ő már nekiütközött a Zsibói utcában várakozó járműveknek is ...

A súrlódási tényezőkkel számolva 7-9 fokos meredekség - 14-16 %-os lejtés esetén van még remény a lefelé csúszó kocsinak a lassulásra, sebességtartásra álló kerékkel. Nagyobb lejtőnél már gyorsul!

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2015.06.07. 17:46:13

Ez se tűnik rossznak :)
https://www.google.nl/maps/@47.571721,19.000224,3a,75y,61.29h,68.16t/data=!3m4!1e1!3m2!1s-RkHqypOPMhova0Ij1dShw!2e0!6m1!1e1

Amanda Lear 2015.06.07. 18:24:35

@Tomi9046: Virágosnyereg az bizony rendben van.

Aztán III. kerület: Nyereg utca (Toboz u. fölött), Perényi út, Királylaki lejtő, Flóra utca. Autóval is fáj.

A Széchenyi-hegy, Svábhegy, Farkasvölgy és környéke látom, sokak kedvence. Adorján út szintén gyilkos (Magas út felé).

Vili Doli 2015.06.07. 19:09:19

A legmeredekebb utca Adyligetre visz fel a Nagyrét utcáról a Rézsű utcáig, főleg a felső részén olyan meredek, mint a szélén a lépcső, amin szintén alig lehet felmenni, és ez az utca

a Határ utca!

Óvatosan le lehet jönni rajta, de van hülye autós, amelyik felfelé is megkockáztatja a legalább 45 fokos lejtőt.

Csokivadász 2015.06.07. 19:50:41

A Virágnyereg utca elég bitang, ott 86km/h a rekordom bringával. Az a jó, hogy a végét nem is látod, mert a bukkanó kitakarja. Sajna, mostanában jobbkeze utcákat is hozzácsatoltak, plusz teli van kátyúval. A Nyereg út még ennél is meredekebb.

Sea-you 2015.06.08. 01:12:06

Csejtei utca esetleg: https://www.google.hu/maps/@47.5257,19.03102,3a,75y,222.55h,82.26t/data=!3m4!1e1!3m2!1sKutOQXduBnBvN3Mur0lOrQ!2e0?hl=hu

Szamiz67 2015.06.08. 14:18:27

@thebigben: Igazad lehet, mert ha felfelé nem tudsz két kerékkel feljutni, akkor még van esélyed kontrollált visszacsúszásra négy keréken, de lefelé semmi, csak, hogy nem jön senki szembe és talán lesz helyed kigurulni. Én inkább felfelé szoktam arra menni, de volt már párszor, hogy körbe kellett menni a Mártonhegyi úton, vagy a Rácz Aladár felé.

inspiration 2015.06.08. 22:53:46

En is Amanda Lear tippjeit akartam irni:
III. Ker: Nyereg ut sok szakasza, Perenyi ut/lejto plusz Rokahegyi ut
II/A: Mikes Kelemen utca, Fuvola utca, Rakoczi utca (ahol kier a Mariaremetei utra),
XII.ker: Hataror ut legeleje a Varoamajor utcabol elagazo rovid szakasza

Llajti 2015.06.30. 15:39:50

Csillebércen a Moha u. és az Ibolya köz között van egy kis utca, aminek tudomásom szerint nincs neve, így valószínűleg kiesik. Érdekességképpen ettől még érdemes ránézni:
https://www.google.hu/maps/@47.484533,18.970536,3a,75y,25.47h,86.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYgtndgcE9bQfdNFHKQWQ8A!2e0!7i13312!8i6656
A hossza a két utca középpontja között 67 m, a végpontok magassága 347 és 364 m, azaz 17 m a különbség.
A lényeg, hogy a számok alapján 25%-os meredekségű. Csúcstartó nem lesz, de mindig para fel-lemenni a kocsival :)

pat bateman 2015.11.25. 14:30:57

durvák ezek az utak. lecsekkoltam párat de google maps-on nem látszik az igazi meredeksége, a való életben kellene ezeket megtapasztalni. gyanítom, hogy igen sok példát lehetne sorolni az ilyen utcákra, sokuk eléggé perifériás helyeken van. de ott van pl. a Kapy út, amelyik eléggé forgalmas utca és viszonylag hosszabb távon meredek, ezt sok nap mint nap megmásszák. azt gyanítom, hogy a fentebb említett "perifériás" részeken még ennél is meredekebb utcákat / utcarészeket is találhatunk... vagy mondjuk ellépünk Budapestről és megnézzük a kisebb hegyvidéki településeket. :)

J.B.Pendragon 2017.12.02. 10:49:17

II. ker. Battai utca. Lépcső megy mellette...

ttomi1982 2018.04.18. 15:33:50

Amúgy meredekség számítása nem egészen ez, ha kerékpáros szemmel nézzük, márpedig az utak/utcák meredeksége ott számít tényezőnek. A lényeg a százalékot az adja meg, hogy az adott út száz métreként mennyit emelkedik. Amúgy a Duósárok is rohadt meredek.
süti beállítások módosítása