Ha az ember nyitott szemmel él a világban, sokat és sokfélét olvas, több forrásból is tájékozódik, akkor bizony rájön, hogy az egészség, a fogyókúra vagy betegségek miatt folytatott egyéni étrend nem a mai kor találmánya. A különböző diétákra akár már 100 éve is ügyeltek.
Kezembe akadt egy régi képeslap, amely a Britannia Szállóból való. Kora egyik legnívósabb intézménye a Teréz körúti szálloda - a mai Radisson Blu Béke Hotel. Színvonalához méltó volt a konyhája is. A konyhafőnökök a kor legkiválóbb szakemberei voltak, és képzeljék! Ez volt az első konyha Budapesten, ahol diétás ételeket is lehetett kapni.
Diétát több okból is folytathat valaki, például:
-az életkorának megfelelő sajátosságok miatt
-egy élethelyzet miatt
-rövid vagy gyors lefolyású betegség, illetve műtét miatt
-fogyási céllal
-sport miatt
-megelőzési céllal (például diabétesz kialakulása)
-különleges tápanyagigények miatt (gluténérzékenység, laktózérzékenység)
-meggyőződésből (vegetáriánus vagy vegán étrend.)
Az épület eredetileg bérház volt, ám 1912-ben szállodává alakíttatta és Britannia Szálló néven 1913. május 10-én nyitotta meg Fábri Henrik kávékereskedő. Eleve luxuskategóriájúnak szánták, a legmodernebb megoldásait alkalmazták: központi gőz- és vízfűtés volt, a szobákba hideg és meleg folyóvizet vezettek be. Rendelkezett központi porszívóval, mint az Astoria, saját mosodával és fényjelzéssel működő szobahívó is volt.
Tulajdonosváltáskor, a két háború között a debreceni Arany Bika üzletvezetőjét, Németh Aladárt bízták meg a Britannia vezetésével. Neki köszönhető a kávéház (utódja ma a Zsolnay Kávéház), a söröző, a Szondi borozó megnyitása, valamint a Kupolaterem megnyitása, amely a harmincas évek egyik legpazarabb, legizgalmasabb szórakozóhelye volt.
Díszvacsora a Britanniában az 1930-as években - Forrás: Fortepan.hu
Ma a hotel földszintjén található Zsolnay Kávéházban is kitüntetett figyelmet fordítanak vendégek egészségére. Készítenek gluténmentes, laktózmentes vagy éppen cukormentes ételeket is, az étlapon jelölik a lehetséges allergéneket.
Zsíros vagy nehéz ételeket, konzervált, mikrohullámú sütőben újramelegített fogásokat nem találnak az étlapon. A Zsolnay Kávéház kínálatában szereplő finomságok kizárólag olívaolajjal készülnek, természetes összetevőkből. Az ételekhez friss alapanyagokat használnak, sok zöldséget, gyümölcsöt. A főételek között hangsúlyos szerepet kapnak a halak. És még valami: ha tejtermék is szerepel a hozzávalók között, akkor biztosak lehetnek benne, hogy az alacsony zsírtartalmú.
A fogásokat a magyar és a mediterrán konyha ötvözésével készíti a séf, Jaksics József, a cukrászati termékekért pedig Bechmann György, cukrászmester felel.
„Folyamatosan lépést kell tartanunk a vendégek igényeivel. A kínálatban régóta szerepelnek cukormentes édességek, ezért a hozzánk látogatók keresni kezdték a lisztmentes, laktózmentes termékeket is” - árulja el Bechmann György, a Zsolnay Kávéház művészi süteményeinek megálmodója. Gyuri a desszertek iránti érdeklődést otthon szívta magába: már az édesapja is cukrász volt, a vidéken élő nagymamája pedig rendszeresen sütött lakodalmakra és más alkalmakra egyszerű összetételű, ám nagyon finom süteményeket, mint amilyen a házi mézes zserbó.