A csillaghegyi strand rejtélyes szobrai
2017. június 16. írta: mrfoster

A csillaghegyi strand rejtélyes szobrai

Segítsen a megfejtésben!

Aki ismeri a Csillaghegyi strandot minden bizonnyal találkozott már azokkal a különleges gyermekfigurákkal, amelyek a strand nagy medencéje mellett állnak egymás melletti sorban. De kicsit feljebb, a vízesés sziklás részen is látható egy alkotás, amely egyben vízköpő is: a hal száját feszegető kisfiúé.

Budapest egyik legrégebbi, 1919-ben megnyitott strandfürdőjét egyébként éppen bővítik, ám az eredeti, jelenleg is zavartalanul működő strandtól teljesen különálló területen. A fejlesztés koncepciója szerint a strandfürdő későbbi felújítása során (az új bővítés elkészülte után) a Csillaghegyi strand atmoszféráját, a medencék elrendezését, a kabinsort, a különleges növényvilágot mind megőrzik eredeti állapotukban. Szerencsére a szobrokat  is megtartják. Így ideje fényt deríteni arra, hogy pontosan hogyan kerültek ide, és kinek/kiknek a keze munkáját dicsérik.

ke_pernyo_foto_2017-05-18_14_53_33.png

A strand szobrainak története a Köztérkép közösségét is foglalkoztatta. (Az oldal célja, hogy a köztéri művészeti alkotásokat szubjektíven, a néző szemszögéből mutassa be.) Göröntsér Vera, az oldal főszerkesztője többször próbált utánajárni a szobrok eredetének, azonban eddig nem kapott választ a fürdő igazgatóságától sem.

A szobrok története azonban annyira érdekelt, hogy magam is nyomozásba kezdtem. A Facebookon találtam meg Hertelendy Annát, akinek az édesanyja évtizedeken át a fürdő úszómestereként dolgozott, így Anna szinte minden nyarát a strandon töltötte. Alaposan ismeri az összes szobrot, sokszor nézegette őket maga is, ám az eredetükről nem tudott közelebbi információt (az alábbi képen Hertelendy Anna és édesanyja látható a vízesésnél lévő kisfiú szobor társaságában).

A legtöbbet a strand egykori főkertésze, Gyepes Lajos tudna mesélni a szobrokról, aki mintegy 40 éven át építette a parkot. (Gyepes Lajos fiával próbáltam felvenni a kapcsolatot, ami eddig nem sikerült. Amint lesznek újabb információim, megosztom Önökkel!) A fürdő építői (Elkán és Gerő néven futott a cégük) a kezdetektől őt bízták meg a kert koncepciójának megtervezésével, míg a szobrokról úgy tudni, hogy a tulajdonosok gyűjtőszenvedélyének köszönhetők.

Gerőék nagy utazók voltak és az útjaikról szobrokat is hoztak a világ minden tájáról, ezen túl állítólag helyi kőfaragókat is megbíztak és a Zsolnay Porcelángyártól is rendeltek szobrokat. Az alkotások egykor a strandfürdő területén található villák környezetének díszítették, hiszen a strand egyik fő tevékenysége nyaranta az üdültetés volt. A későbbiekben jelen bejegyzésben tárgyalt, feltehetően Pallas Athénét ábrázoló szobor is az egyik villa előtt állt. Ekkoriban a Csillaghegyi Árpád Fürdő az egyik legnívósabb helynek számított; 20-30 ember segítette a főkertész munkáját, elvárás volt, hogy a környezet minél igényesebb legyen.

És Önök tudnak valamit ezekről a szobrokról?

Kik lehetnek az alkotók, honnan származhatnak pontosan?

szobrok.pngA fényképeket Göröntsér Vera készítette, a kozterkep.hu oldalon láthatóak.


Pajkos gyermekek, vásott kisemberek, kíváncsi kisdedek

Göröntsér Vera a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a szokatlan pózokban állatokkal játszó puttószerű kisdedek egyes darabjai a neves szobrászművész, Telcs Ede alkotásai lehetnek, legalábbis közülük kettő (a kisfiú hallal a kezében és a fenti képen látható gyermekpáros). Feltételezését arra alapozza, hogy a Gellért Fürdőben a hullámmedence körül kialakított, középen egy díszkutat átfogó feljárón is nagyon hasonló, vidám alakok kaptak helyet, és ezeket Telcs Ede készítette.

A leírásban "vásott gyermekeknek" nevezi őket, és felhívja a figyelmet arra, hogy ez a két alkotás - a jobb oldali a Csillaghegyi strandon, a bal oldali a Gellért Fürdőben található - mennyire hasonlít egymásra, mind megformálásában, mind arcocskájában, mind mozdulataiban, ráadásul mindkét szobron halat tart a kezében az egyik kisfiú. 

ke_pernyo_foto_2017-06-05_23_38_32.png

A Gellért-fürdőből szállították át a szobrokat?

Ha maradunk ennél a feltételezésnél, azaz, hogy eredetileg a Csillaghegyi strand szobrainak egyes darabjai a Gellért Fürdő hullámmedencéjének környezetében álltak, akkor a szobrok megszületését mindenképpen 1927 utánra datálhatjuk, ekkora tehető ugyanis a medence kialakítása.

Telcs Edét a Budapest Főváros Levéltára cikkében talált információk alapján azonosította Göröntsér, és bár hozzáteszi, hogy a cikkben szereplő egyes információk megkérdőjelezhetőek, abban majdnem biztos, hogy a Gellért Fürdő gyermekfiguráit a szobrász és éremművész készítette.

ke_pernyo_foto_2017-06-05_23_39_22.png

Aki veszi a fáradságot és szoborról szoborra végignézi a Csillaghegyi nagymedencét körülvevő figurákat, számos apró részletre lehet figyelmes. Például arra, hogy mindegyikük kezében látható valamilyen állat: galamb, rák, hal.

Az is kitűnik, hogy a szobrok összképe tematikus; a játékosság, pajkosság és elevenség sugárzik belőlük, s ilyen értelemben egészen más típusú hangulatot közvetítenek, mint általában a gyermekfigurákra jellemző naivitás és ártatlanság. 

csillaghegy_szobor1.jpgGyermekfigura galambbal a vállán. A kép forrása ITT érhető el. 

Ezek a kisfiúk impulzívak, természetesek és kíváncsiak, nyoma sincsen mesterséges beállításnak. Egyikük mintha egyenesen meg akarná enni a kezében tartott gyíkot, míg másikuk undorodva fintort vág a testére kapaszkodió rákra; de van olyan gyermek is, aki szeretetteljesen ölel testéhez egy hatalmas halat.

De miért játszanak többnyire vízi állatokkal a domboldalon?

Milyen koncepció lehet a háttérben?

Honnan jöttek, hol álltak eredetileg, és miért kerültek a Csillaghegyi Strandra?

ke_pernyo_foto_2017-06-05_23_39_43.png
Istennő vigyázza a fürdőzőket

Van még egy megfejtésre váró alkotás a strandfürdő parkjában. Ez a kecses, bölcsességet sugárzó nőalak kicsit távolabb áll a nagymedencétől, a domboldalon helyezkedik el. Frizurája, ruhája, méretarányai az antik görög-római kort idézik. A szobor különböző szimbólumairól, így a kezében tartott könyvről, a balján álló kakasról mitológiai szerepére következtethetünk, bár elsőre nem is olyan kézenfekvő a megfejtés.

Ki lehet ez a misztikus figura és milyen kapcsolatban állhat a strandfürdővel?
 

ke_pernyo_foto_2017-06-05_23_44_17-side.png
A görög mitológiában minden istennek és istennőnek számos jelképe van, sokszor állatok jelzik, milyen tulajdonságokkal vannak megáldva, miben tudják segíteni az embereket. Pallas Athénét jellemzően sisakban, dárdával és pajzzsal a kezében ábrázolják, néha kígyóval (bölcsesség, okosság) vagy bagollyal (éberség), legritkábban kakassal, pedig a kakas is Athéné szimbóluma és egyben a harciasság jelképe.

Ugyanígy kevésbé jellemző, de egyáltalán nem kivételes ábrázolás, hogy dárda helyett egy jogarnak tetsző tárgyat tart a kezében, ami valójában az atheni myhtos szerinti első fuvola, maga Pallas Athéné találta fel. Egy szarvas lábszárának csontjából készítette, mégsem lett belőle fuvolaművész, nem ezért pattant ki Zeusz fejéből. Az isteneknek szóló fuvolabemutatója alatt ugyanis egészen felpuffadt az arca, ezért indulatosan eldobta a hangszert - ebből persze újabb mese született, akit érdekel, járjon utána.

Athéné szobrából nyugalom és állhatatosság árad.


A szokatlan, ámde adekvát ábrázolás egyáltalán nem véletlen, hiszen Pallas Athéné mindenekelőtt a bölcsesség istennője, aki egyszerre oltalmazza a lovagias hadakozást és a békében virágzó művészeteket, amelyek együttesen járulnak hozzá az emberiség jólétéhez. 

És hogy mit kereshet éppen egy strandfürdőben? Ha van ötletük, osszák meg kérem. Magam részéről addig a mitológiai epizódig jutottam, amely megerősíti Athéné szűzies tisztaságba vetett hitét. Az istennő mindenekfelett vigyázott ártatlanságára, olyannyira, hogy a jós Tiresiast örök vaksággal büntette meg, amiért az egyszer megleste a fürdőben. 

ke_pernyo_foto_2017-05-18_13_55_36.pngA kép saját felvétel. Egy kiadós, egész napos fürdőzés után készítettem. Tulajdonképpen Athéné késztetett arra, hogy a szobrok eredete után járjak, mert sokáig az is kérdés volt számomra, hogy ki lehet ez a különleges alak, aki hosszú percekre megbabonázott.

Hozzátartozik a strand szobrainak történetéhez, hogy egykor állt egy Árpád vezért ábrázoló szobor is a strandon, hiszen a fürdő eredeti neve Csillaghegyi Árpád Fürdő volt. A szobor későbbi sorsáról nincsen tudomásom, de első pillanatra az jutott eszembe, hogy a szobor megjelenésében egészen hasonlít a klasszikus Pallas Athéné ábrázolásokhoz, amelyeken Athéné sisakkal a fején, kezében dárdával és pajzzsal áll délcegen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr5512513881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annol 2017.06.17. 17:15:48

Egyik szoborhoz van egy szálam, felteszem a Facebook oldalára.

mrfoster 2017.06.21. 09:48:16

@annol: Kedves Annol! Köszönöm a FB-oldalamon a beírást, és valóban igaza lehet abban, hogy egyes szobrokat a Zsolnay gyár készítette www.facebook.com/photo.php?fbid=550298558692522&set=p.550298558692522&type=3&theater A bejegyzésben is említett Hertelendy Annától úgy tudom, hogy a strandfürdőben található egykori „japán-kert” részben kő elemekből, részben porcelánból, talán éppen Zsolnay porcelán díszekből tevődött össze.

kekec pí 2018.09.07. 15:36:30

Ezeket a képeket anno 5 éve készítettem a strandon, csodálatos volt a hangulata!
www.facebook.com/media/set/?set=a.10201530696926905&type=1&l=fc88d9ce56
süti beállítások módosítása