5 dolog, amire már senki nem emlékszik a Britannia Szállóból
2018. július 14. írta: mrfoster

5 dolog, amire már senki nem emlékszik a Britannia Szállóból

screen_shot_2016-02-06_at_12_43_24_1.png

Ha a Nyugati Pályaudvartól az Oktogon felé haladnak a Teréz körúton, akkor ott áll a Radisson Blu Béke Hotel. Ám egykor nem így, hanem Britannia Szállónak hívták. Azon ritka intézmények közé tartozik, amelyek a múlt század óta működnek folyamatosan. 1913 óta képes volt nemcsak szállodaként, hanem egyben szórakozóhelyként, étteremként, kávéházként fennmaradni és túlélni a történelem viharait.

1. Különleges házaspár vezetése alatt virágzott fel

A szálloda irányítását jelentősen meghatározta a Németh házaspár, akik nemcsak vezették, de ott is éltek a hotelben. 1925-től a debreceni Aranybika Szállodát már felvirágoztatták, innen kerültek a fővárosba. Németh Aladárnak és nejének különleges kisugárzása volt, szerették a művészeket és vonzották is magukhoz őket, aminek egyik következménye az volt, hogy a Britannia termeit egyetlen festőművész-tanár Haranghy Jenő  dekorálta és tervezte meg, akivel szintén mély barátságba kerültek. Az alábbi levél is erről tanúskodik, amit Németh Aladár írt Haranghy Jenőnek az üvegkupoláról. 


„Kedves Jenő!
Mai kedves leveled vételét köszönettel igazolva, kérlek, hogy e hét péntekjén délben egy órakor ebédeljél velünk. Pénteken szolgálatmentes vagyok. 
A nékünk szánt munkák között légyszíves az üvegtető rajzát az 1. helyre tenni (idősorrendben), mert a helyiség lehűlése szempontjából szükséges, hogy a díszüvegezés is mielőbb elkészüljön. Koppnál ma megnéztem az üvegmunkákat. Biztatóan dolgoznak rajta.
Szívélyesen üdvözöl,
igaz híved
Aladár"
1940.10.01.

level.jpg

 

 

2. Móra Ferencnek külön bejáratú szobát adtak át 1932-ben

Kevesen tudják, hogy amikor Móra Ferenc Budapesten tartózkodott, a fénykorát élő Teréz körúti Britannia Szállóban lakott. Külön szobája is lett végre a Szondi Sörözőben, amelyet műveinek illusztrációi díszítettek. Szoros kapcsolata a Britanniával nem a véletlen műve volt; az író több szállal kapcsolódott ehhez a páratlan helyhez, a Nyugat szerzőinek egyik bázisához, akiknek törzshelye a Sárga terem volt.

budapest-vi-kerulet-britannia-beke-hotel-_8_2.jpg

Az egykori Britannia Szálló és környéke a Teréz körúton.

A Móra-szobát 1932. december 12-én hétfő délelőtt avatták fel ünnepélyesen Móra Ferenc és családja (így a szakácskönyveivel ismertté váló felesége, Walleshausen Ilona) jelenlétében. A szobában körös körül a Gyevi törvény, a Királyok kenyere, az Amikor én lelkes gazda voltam, a Szánkóút, az Ének a Búzamezőkről, a Mindennapi kenyerünk, a Didergő király, a Szeptemberi emlék, a Pajkosok, a Dorozsmai varjú, a Tápéi diplomaták, A város lúdja, a Triász és társai, a Szél ángyá jót akar, a Mammut utazása és a Történelmi tanulmány című Móra-művek egy-egy jelenete vált láthatóvá. 

 

3. Beépített porszívók, szobahívó fényjelzés és hideg-meleg víz várta a vendégeket már 1913-ban

Az 1913. május 10-én megnyitott hotel elképesztően modern volt és gépesített. Az egész épületet központi gőz- és vízfűtéssel látták el és minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet. A Hungária és a Royal után itt létesült a harmadik önálló szállodai mosoda, ráadásul az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett. Mindemellett a Britannia legnagyobb attrakciója az ún. szobahívó fényjelzés volt, mely a szobák ajtaja fölött jelezte a vendég kívánságait. 

oktogon_1890_utan_2.jpg

Az Oktogon 1890 után - Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.
Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.032


4. Diétás konyhát üzemeltettek, több mint 100 évvel ezelőtt

fogyókúra vagy betegségek miatt folytatott egyéni étrend nem a mai kor találmánya. A különböző diétákra akár már 100 éve is ügyeltek. Kezembe akadt egy régi képeslap, amely a Britannia Szállóból való. A konyhafőnökök a kor legkiválóbb szakemberei voltak, és képzeljék! Ez volt az első konyha Budapesten, ahol diétás ételeket is lehetett kapni.

britannia_diaetas_copy_1.JPG

Zsolnay Cafe (@zsolnaycafe) által megosztott bejegyzés,

 

5. Volt egy Bory Jenő alkotta Szondy György és apródjai szobor a sarkán, ami megsemmisült 

A Szondi utca sarkán ma is látható mozaik helyén korábban egy 1939-ben felavatott szoborkompozíció állt: Bory Jenő alkotása. Ez azonban a II. világháború alatt, Budapest ostromakor megsemmisült. Ezt követően készítette el Haranghy Jenő a mozaikképet, amit a mai napig megcsodálhatunk a Terét körút sarkán.

szondi_1.jpg

szondi_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1614110871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása