5 lélegzetelállító hely Olaszországban
2015. július 21. írta: fosterur

5 lélegzetelállító hely Olaszországban

Utazásaim egyik kedves színhelye Olaszország; számos vidékét és városát bejártam. Hosszú listát tudnék írni arról, hová menjenek, ha nem az Adriai-tenger zsúfolt fürdőhelyeire vágynak, vagy nem a szokásos turistacélpontok érdeklik Önöket. Erről a képzeletbeli listáról választottam 5 helyet, ahová érdemes felkerekedniük, akár idén nyáron.

1. Bologna

Északon kezdem a sort. Az a szóbeszéd járja, hogy Emilia-Romagna tartomány székhelyét be lehet járni úgy, hogy nem tűz a fejünkre a nap, esős időben pedig nem ázunk bőrig. Természetesen ez így csupán városi legenda, ám Bolognát valóban a boltívek városának nevezhetnénk: kilométereket lehet sétálni a városban a házak, középületek árkádjai alatt. Bologna történelmében sajnos szomorú fejezetek is szerepelnek: 1980. augusztus másodikán 10 óra 25 perckor robbanás rázta meg a város pályaudvarának épületét. 85 ember halt meg és több mint kétszázan sérültek meg a terrortámadás következtében. Az állomás órája emlékezteti minden nap az arra járókat a szörnyűségre; a robbanás idején megállt, és azóta sem indították újra.

bologna_oszlopok.jpg

Páratlan konyhájával, a kulturális életben betöltött szerepével, Európa egyik legrégebbi egyetemével és ezernyi látnivalóval büszkélkedhet Észak-Itália egyik gyöngyszeme. A Pó-síkság és az Appenninek találkozásánál fekszik; ebből adódóan a mezőgazdasági terményekben gazdag földekről bőségesen jutott élelmiszer a város lakóinak asztalára. Imádom az itteni tésztaféléket, a zöldséges lasagnét, az aranyló húslevesbe kerülő tortellinit, a tagliatellét… A számban érzem a magyarországi alapanyagokkal szinte rekonstruálhatatlan raguk ízét. Természetesen a helyi készítésű Parmigiano Reggiano kerül a tésztákra, finomra reszelve.

bologna_kaja2.jpg

Mit érdemes felkutatni Bolognában és a város környékén? Keressék meg a Canale di Molinét. Vizével, melyet a Savena-csatorna és az Aposa-forrás táplál, és a közvetlenül a víz mellé épült házakkal egy pillanatra olyan benyomást kelt, mintha Velencében járnánk. Az épületek közül a Piazza Maggiore ékessége, a Palazzo di Re Enzo nyűgöz le újra és újra. Szeretem a Palazzo del Podestàt, a San Petronio templomot és a közelükben található Garisenda és Asinelli tornyokat – sokan Bologna jelképének tartják őket. Mindenképpen menjenek ki a városon kívülre: a Porta Saragozzától fél kilométerre kezdődik az a több kilométer hosszan kígyózó oszlopsor, amely a Madonna di San Luca templomhoz vezet. Ez nem csupán kegyhely, szép kilátás nyílik a környékre.

bologna_csatorna.jpg

 

254317982_436c7a2ff8.jpg

 

2. Ferrara

Érseki székhely, egyetemi város, egykor az Este hercegi család rezidenciája volt. A család a középkorban egyedülálló módon ügyelt arra, hogy valamiféle városrendezési elv alapján épüljön a település, így a térképen többé kevésbé szabályos négyzethálós utcákat találunk. Ferrarát erődített városfal veszi körül, a város központjában pedig vizesárokkal körülvéve, erődítményként magasodik az Este Palota. Közelében a róla elnevezett téren Savonarola szobra, illetve a Palazzo Communale áll. A vártól délkeletre a különös, román-lombard stílusú katedrális látható.

castello-estense-1.jpg

Érdemes egészen a Massari Parkig sétálni, közben ugyanis láthatjuk a Palazzo Giulinellit, Ferrara egyik patinás épületét. Itt alkotta meg Ettore Bugatti 1900 és 1901 között az első autója terveit. A Giulinelli-család anyagilag is támogatta a nagyra törő terveket. Ettore Bugatti volt az első, aki az úgynevezett hengerenkénti többszelepes megoldást sorozatgyártásban is alkalmazta. A ferraraiak nagyon büszkék arra, hogy a híres sportautók történetében a város is szerepet játszott.

ferrara_parco_massari.jpg

3. Perugia

Még a vízcsapból is Toscana folyik, pedig tapasztalataim szerint Umbria tartomány sokkal izgalmasabb. Vadregényes tájai, középkorban épült városai, a késő nyarat és az őszt idéző konyhája miatt szerettem belé. Umbriában mindig találok újabb felfedezni valót. A tartomány székhelye Perugia, az etruszk alapítású, majd a reneszánsz festőiskoláról és a nyári egyeteméről híressé vált város. Az utóbbi évtizedekben a mindig júliusban megrendezett Umbria Jazz Fesztivál miatt világszerte ismertté vált.

 acquadotto_perugia.jpg

umbriajazz.jpg

Mi mindent láthatnak ebben a méltóságteljes hangulatot árasztó városban? A legtöbb képeslapon és fotón a Piazza IV Novembre szerepel, közepén gyönyörű szökőkúttal, a Fontana Maggioréval, a háttérben a városházával. Utóbbi, a Palazzo dei Priori ad helyet annak gyűjteménynek, amelynek darabjai között Fra Angelico, Piero della Francesca, Pinturicchio és Benedetto Bonfiglio festményeit csodálhatják meg. A szomszédos palotában egykor pénzváltók működtek; az épületet Perugino (Pietro Vannucci) freskói díszítik, a munkálatokban a mester tanítványai is részt vettek, például a fiatal Raffaello de Santi…

piazza4novembre_perugia.jpg

A térből indul ki Perugia főutcája és vásárlóutcája, a Corso Vannucci, másik sarkán pedig a San Lorenzo-katedrális magasodik. Ha innen északi irányba indulunk, az Arco Augustóhoz, az etruszk városkapuhoz érkezünk, ezután a Porta Sant' Angelóhoz érve a kör alaprajzú, kedves kis templomot, a Sant’Angelót láthatják. Ha tehetik, az Etruszk Múzeumot is iktassák be a programok közé.

Mit ehetnek, ha megéheznek? Életemben először Perugiában kóstoltam szarvasgombával töltött tésztát, kacshúsos raguval nyakon öntött gnocchit, Norciából származó kolbászt és sonkát, és pinocchiatét, ezt az elsőre émelyítően édesnek tűnő, cukorral és fenyőmaggal készült helyi édességet.

perugia-tempiosanmichelearcangelo.jpg

 

larosetta_perugia.jpg

4. Gubbio

Perugiai tartózkodásom alatt határoztam el, hogy mindenképpen bejárom a városkát, ahol egy középkorból ránk maradt történetben Szent Ferenc megszelídített egy farkast. A legenda szerint 1219. július 2-án érkezett a hegyek köré zárt városba Francesco d’Assissi. Éppen akkor vert tanyát a város kútjánál a vérszomjas, valószínűleg igen éhes farkas. Ferenc odament hozzá és prédikált neki, majd arra kérte, legyen szelíd, mint a kutyák, és engedelmességéért cserébe az emberek ellátják élelemmel. Csoda történt, a farkas szelíden sétált be a városba. Úgy tartják, a farkast halála után tisztességgel eltemették, sírja fölé kápolnát emeltek, amely zarándokhellyé vált.

gubbioi_utcak.jpg

Igazi kihívás volt a városba eljutni. Autóm nem volt, így csupán a Perugia és Gubbio között közlekedő autóbusz járatot vehettem igénybe. A hegyek között egy ponton - ha emlékeim nem csalnak, Piccione környékén - félelmetes hajtűkanyarban kellett a sofőrnek ügyesen navigálnia a járművet. A fáradság megéri: amint közeledünk hozzá, már messziről kirajzolódik Gubbio látképe, előtérben az ókori római amfiteátrum romjaival.

gubbio_thumb-952x560.jpg

A város központja a hegyoldalra épült Piazza Grande, északnyugati oldalán a gótikus palotával (Palazzo dei Consoli), melyben a képtár és a régészeti múzeum kapott helyet. A tér felett, északon magasodik a Palazzo Ducale, azzal szemben pedig a Dóm. A bátrabbak funiviával, azaz libegővel juthatnak fel Gubbio egyik nevezetességéhez, a San Ubaldo-bazilikához. A leginkább madárkalitkára emlékeztető kabinokban állni kell, kis jóindulattal két személy fér el bennük. A kilátás, a táj viszont bőségesen kárpótolt ezért a kényelmetlenségért. Két ízben is jártam Gubbióban, ám úgy érzem még mindig nem láttam eleget a városból, nem voltam ugyanis ott augusztus közepén, a Ferragosto idején, amikor a város lakói reneszánsz jelmezbe öltözve ünneplik a Madonnát és fáklyával vonulnak fel.

gubbio1.jpg

_0004_gubbio_festa_dei_ceri_photo_by_alberto_gori.jpg

5. Elba szigete

Mindig mondom, hogy bolond volt ez a Napóleon, hogy itt hagyta ezt a mesés szigetet, Szent Ilonával sokkal rosszabbul járt… Száműzték ide, de még mindig jobban járt vele, mint ha halálra ítélik vagy börtönbe küldik.

11695492_10153222404372530_5785653736303150984_n.jpg

Már akkor örökre a szívembe zártam Elbát, amikor először pillantottam meg a kompról, és először sétáltam a fővárosában, tizenkétezres lélekszámú Portoferriaóban. Toszkána legszebb pontja a Ligur-tengerben található, körülbelül 10 kilométerre Piombino Marittima kikötőjétől. A sziget éghajlata igen kellemes, bár a nyári forróság itt is ugyanúgy főbe kólintja az embert, mint másutt.

darsena-portoferraio.jpg

A kicsiny szigeten akadnak azért látnivalók. Portoferriaóban a Via Garibaldinál, a főutcánál keressék a városházát, ahonnan a Via Napoleonén juthatunk a Misericordia-templomhoz. Két ok miatt érdekes a templom: itt őrzik a sziget védőszentjének, San Cristinónak a földi maradványait, és 1852 óta minden május ötödikén misét mondanak Napóleon lelki üdvéért. Múzeumában azokat a tárgyakat láthatják, amelyeket a volt államférfi adományozott. És hogy egykori rezidenciáját merre találják? Természetesen a Piazza Napoleone tenger felőli oldalán, a Villa dei Moliniban.

linguella10g.jpg

Elba strandjai igen sokfélék, szinte minden nap máshol mártózhatunk meg. Akad kavicsos, homokos és sziklás part is. Az egyik kedvelt fürdőhelyére, egy apró öbölbe a sziklákba vájt lépcsőkön át juthatunk le. A kristálytiszta vízbe merülve helyenként hatalmas fekete foltokat láthatunk, ám nem kell megijedni, mert ez csak azt bizonyítja, hogy a kőzet még ma is vasércet rejt a sziget körül.

procchio.jpg

spiaggia-la-crocetta.jpg

 

Remélem, lesz rá alkalmam, hogy ismét lássam ezeket az elbűvölő helyeket, ezeket a gyönyörű városokat, és azt is remélem, nemsokára újra arcomba vághat a hűs tengeri szél. Nem fogok tiltakozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr917635444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.07.21. 19:08:44

Ja, sokszor öt is helyet meg lehetne jelölni...
(Azért nekem Szicília a plafon....)

röf 2015.07.21. 19:09:41

@röf:
a szórend természetesen értelmesre változtatandó...

zahor103 2015.07.21. 19:31:43

nekem Peruggia hatalmas csalódás volt. 5 nap Toscana és 5 nap Umbria után ez volt az egyetlen város, amiről megállapítottuk, hogy kár volt megnézni. Viszont a környékén minden más csodás!!!
Személyes kedvenc: Monteriggioni. Érdemes megnézni Google Earth-ön :)

Kivlov 2015.07.21. 20:48:04

Bellissima Italia!
Egyetértek Szicíliával... ;)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.21. 21:39:15

Azért az is megfizethetetlen élmény, amikor a milliók által elárasztott Toszkánát bejárva a turisták által éppen nem elözönlött helyek hangulatában merülhetünk el.:) Pl. a sikátoros, lépcsős Cortona zivatar után, ahogy a teljesen üres főtéren kiszáll egy old timerből egy menyasszony, a Sienától délre-délkeletre eső vidék (Le Crete) májusban szenzációsan zöld dombtetőin álló kis villák ciprussorokkal, a firenzei templom, ahova Dante Beatricéje járt - és éppen egy térdelve az oltár előtt imádkozó apácára esik a fénysugár a síri csendben -, és még sorolhatnám Sienától Monticchiellón és Pienzán át Castiglion Fiorentinóig és Arezzóig.

Tulajdonképpen bármerre megyünk, a fontos az, hogy lehetőleg ne a tömeggel tartsunk, és inkább a hely szellemének próbáljuk meg átadni magunkat.;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.21. 21:41:33

@zahor103:

Érdekes, de én Monteriggionitól többet vártam, amikor először voltam ott. Kb. 1 órás program az egész, viszont tény, hogy látványos kívülről a kör alakú várfal.:)

zahor103 2015.07.21. 23:08:59

hát igen, nagyon sok múlik azon, mit mikor hogyan lát az ember. lehet, hogy nekünk is csalódás lett volna egy óra alatt, de mi 3 éjszakát töltöttünk Monteriggioniban, és iszonyat hangulatos, amikor kora este eltűnnek a turisták és csak az ott élő 27 fő (a város teljes lakossága) ill. a kb 10 ott alvó turista marad. :) Egy egész különleges dimenzió.

fosterur 2015.07.22. 07:10:49

Köszönöm a tippeket, és azt, hogy megosztották velem a tapasztalataikat!

zolibáttyó 2015.07.26. 16:10:15

Vieste egy remek célpont. Csak baromi messze van. Este különösen hangulatos.

Kyria 2015.07.27. 11:30:13

Imádom Olaszország szépséges falvait, városait, tájait, úgyhogy rögvest idekattintottam. Nagyon érdekes cikk volt, köszönet érte:)! Nekem ugyan Firenze az örök és legyőzhetetlen első, mindaz a kellem és szellem amit képvisel, számomra felülmúlhatatlan. Más tekintetben több dobogós van, mint pl. útvonalban a Felhők völgye, a Stelvio hágó, az Aosta-völgy, tájban a Cinque Terre, Dolomitok, az észak-olasz tóvidék no és persze Toscana minden négyzetcentimétere. Nagyon szeretem a kerteket, a két kedvenc: a Tremezzo-ban található Villa Carlotta-ra (www.villacarlotta.it/home.php?pag_id=9&sez_id=13&lang_id=2). (A tóra néző kilátás okán pedig megemlíteném a Varenna-ban lévő Vézio-kastélyt is.) A másik pedig Isola Bella (en.isolelagomaggiore.com/boat-tripborromeanislands.asp).
Aztán a "kis" finomságok: a Garda-tó északi részén van egy egészen elképesztő kis középkori "város"rész (azért írom idézőjelbe, mert icipici és iszonyat nehéz megtalálni ugyanis az olasz táblázási szokásoknak megfelelően, ha az ember pont akkor pont nem oda néz, simán elmegy mellette, mint mi kétszer), a neve: Ville del Monte - a Ville e-vel, ez fontos, nem összekeverni a Villa del Monte-val!
Vagy egy szuper kirándulóút, ami Torbole-ből indul (részben hasonlóan van megoldva, mint Ausztriában, Mixnitz-ben a Medve-szurdok létrái, de messze nem annyira durva) és fantasztikus a kilátás végig a tóra. Malcesine-ben közismert a körben forgó, két állomásos felvonó a Monte Baldo-ra, úgyhogy azt nem is taglalom.
Az a helyzet, hogy a sort szinte a végtelenségig lehetne folytatni és még soha nem voltam Rómától délebbre, mert már addig annyi csoda van (és így is mindig kimaradt valami, amire már nem volt idő vagy energia). Fantasztikus ország, művészet, tájak, városok, gasztronómia, ha újra születek, csakis oda szeretnék!

SpeciGames 2015.07.27. 15:32:28

@zahor103: Talán ezért javasolta a szerző is PeruGiát :-)

caltabellotta 2015.08.18. 16:06:10

Rómától délre legalább annyi csoda van, ha nem több! Nápoly, a nápolyi öböl és Szicília lenyűgöző, vétek kihagyni :)
süti beállítások módosítása