A 13 legvonzóbb híresség bajusszal
2015. november 17. írta: fosterur

A 13 legvonzóbb híresség bajusszal

Ezért növesztünk bajuszt novemberben - szavazzanak, ki a legvonzóbb férfi!

 

hiresseg_bajusszal.jpg

November van, bajuszt növesztek. Egyúttal röviden elmesélem Önöknek, mit jelképez a bajusz, milyen szerepet töltött be, hogyan bántak vele, milyen híres bajszosokat ismerünk és most kik a legvonzóbb férfiak - bajusszal. Azt is megtudhatják, miért növesztünk bajuszt novemberben.

Miért szexi a bajusz? Nem olyan könnyű válaszolni erre a kérdésre. Több oka is lehet. Talán férfiasabbnak tűnünk vele, felhívjuk magunkra a figyelmet. A szépen ápolt és nyírt arcszőrzet optikai tuningot jelent, ha úgy érezzük, hogy nem tökéletes az arcunk, és nem utolsó sorban vonzza a tekintetet. Egyenesen felkiáltójelnek tűnhet, különösen novemberben.

mrfoster_bajusz_2.png

Annak ellenére, hogy kissé furcsán festek bajusszal, nem szeretnék kimaradni az arcszőrzet növesztéséből. Miért? A Movember miatt. Az Ausztráliából indult mozgalom célja, hogy mindenkit emlékeztessen arra: a férfiak egészsége is nagyon fontos. Mi ugyanis hajlamosabbak vagyunk arra, hogy a hogy elhanyagoljuk a rendszeres szűrővizsgálatokat, kevesebbet járunk orvoshoz. Pedig rengeteg betegség kialakulása lenne megelőzhető. A novemberben növesztett bajusz pontosan azt a célt szolgálja, mint a nők ruháján viselt, a mellrák megelőzésére és gyógyítására emlékeztető kis, rózsaszín szalag.

 

Magyarország 2009-ben csatlakozott a Movemberhez.

A mozgalom neve az angol moustache (bajusz) és November szavakból állt össze.

Novemberben mi, férfiak egy hónapon át növesztünk bajuszt, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a prosztata betegségeire és a szűrővizsgálatok jelentőségére.

Ebben a hónapban Önök is adományokkal segíthetik a daganatos betegségek ellen küzdő szervezeteket.

Az arcszőrzet egykor a felnőtt élet, a férfiasság és az erő jelképe volt. A magyar hagyományokban különösen nagy jelentőséggel bírt, a 19. század végéig "igazi férfi" bajusz nélkül elképzelhetetlen volt. Ápolása körültekintő feladatot jelentett, balzsamokkal kenegették, a férfiak bajuszkötőt is hordtak éjszaka, hogy féltve őrzött arcszőrzetük megtartsa formáját.

32107.jpg

pedro.jpg

Bajuszpedrő hirdetése a "boldog békeidőkből" - Forrás: Múltidéző találkozók

 

"Mind felső, alsó rendbéli ember mihelyt megházasodott, az szakállát meghagyta, s holtáig úgy viselte... Ha valaki abban az időben az szakállát leberetváltatta, nem beretváltatta az haját is egyszersmind, az csúf volt, olyat mondottanak neki, akit szégyenlek kiírni" - írta báró Apor Péter a 17. században. A magyar szólások és közmondások között számtalan bajszosat találunk, íme, néhány:

Bajusz kell a magyarnak!

Bajusz és szakáll férfiembert illet.

Ritka, mint a magyar bajusz nélkül.

Megesik az még bajuszos emberen is...

Irigylik a bajuszát.

Természetesen nem csak a magyarok jeleskedtek a bajuszviselésben. A világ egyik legismertebb bajszos figurája minden bizonnyal a borotvaéles eszéről ismert belga piperkőc, Hercule Poirot, az általam is csodált Agatha Christie halhatatlan nyomozója. Eddig talán David Suchet Poirot-alakítása volt a legemlékezetesebb a filmtörténetben.

 

 

Hölgyismerőseim szerint a legvonzóbb, bajuszt növesztő magyar férfiak: Buda Márton, Gaskó Balázs (aki 2013-ban adta az arcát a kampányhoz) és Gosztonyi Zsolt.

A legszebb külföldi bajuszos hírességek pedig: Ryan Gosling, James Franco, Idris Elba, Tom Selleck, Bradley Cooper, Brad Pitt, Colin Farrell, Robert Downey Jr, Hugh Jackman és Mel Gibson. Ebben a sorrendben láthatják őket az alábbi fotókon.

budamarton.jpg

gaskobalazs.jpg

gosztonyi.jpg

1.jpg

2_2.jpg

3_2.jpg

4_2.jpg

5_1.jpg

6_1.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10_1.jpg

 

SZAVAZZANAK! ÖNÖK SZERINT KI A LEGVONZÓBB BAJUSZOS HÍRESSÉG?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr998076482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.18. 05:49:52

Pitt, Gosling, Cooper rettenetes bajusszal. Vilagos haju ferfiak ne novesszenek arcszorzetet, mert nagy valoszinuseggel rettenetesen fog kinezni.
Robert Downey Jr., Colin Farrel, Tom, Selleck bajusza szuper, igaz, Farrel, Downey jok bajusz nelkul is. Selleck viszont rettenetes bajusz nelkul..
Nala kotelezo a bajusz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.11.18. 13:52:40

Sztálin generalisszimusz kimaradt..

a nemzet fogatlan provokátora 2015.11.18. 14:04:53

Akkor már miért nem inkább a Galkó Balázs?? Kiváló színész, és évtizedek óta bajsza van , ami nem csak olyan időszakos szörzet mint az itt felsoroltak többsége esetében, (mert a stylist épp azt "parancsolta").

Apropó ! Hol marad Áder és Kövér Laca? :)))
süti beállítások módosítása