Hol készíthetők a legjobb szelfik Budapesten?
2023. szeptember 22. írta: fosterur

Hol készíthetők a legjobb szelfik Budapesten?

budapesti-szelfi-4.jpg

Íme, a tökéletes budapesti szelfi helyszínek olvasóim ajánlásával!

Nemrég olvasóimhoz fordultam segítségért: Facebookon és Instagramon is közzétettem egy-egy posztot, amiben tippeket kértem a legjobb budapesti, szelfire alkalmas helyszínekről.

Számos ötletet kaptam, így született az alábbi összeállítás.

 

A szelfi története az önarcképekkel kezdődött

Önarcképeket a festészetben a középkor óta ismerünk. Az egyik művész, amit sokan említenek, Aquila János: ő készítette a veleméri Szentháromság-templom freskóit a XIV. században, és magát is odafestette a falra. Itt azért megjegyezném, hogy úgy vélem, ha egy művész egy kompozíció elemeként festi rá önmagát is ráfesti egy képre, mintegy mellékszereplőként, az ugyanaz, mint az, amikor valaki úgy örökíti meg a saját arcát, hogy kifejezetten ez a kép témája. Ilyen értelemben Jan van Eyck alábbi festménye és Jean Fouquet zománcfestéssel készült önarcképe tekinthető az első önarcképnek (mindkettő 1433-ban készült. 

portrait_of_a_man_by_jan_van_eyck-small.jpg

Az első, szigorú értelembe vett önarcképek megjelenése nem véletlenül tehető a reneszánsz idejére. Ekkor kezd fontossá válni az egyén, az önkifejezés, az önazonosság, az egyéni igények figyelembevétele, ekkor kezdenek népszerűbbé válni a portrék. És a festők is már megengedhetik maguknak, hogy önmagukat is megörökítsék.

Rembrandt, a XVII. század nagy mestere pedig időről időre megörökítette magát ifjúkorától az idős évekig.

 rembrandt.jpg

A XIX-XX. századra már természetes és magától értetődő volt, hogy a festők önarcképeket is készítenek.

 

Hogyan kezdődött a szelfizés?

Az első szelfi fotót Robert Cornelius amerikai fotográfus készítette 1839-ben, Philadelphiában: a boltjuk mögött állította fel fényképezőgépet, amelynél az exponálás ideje még valamivel több, mint egy perc volt.

elso-szelfi.jpg

Az első tükrös szelfik egyikét 1900 körül készítette egy nő, akinek a neve sajnos nem maradt fenn. De tükörrel készített szelfit az orosz cári család egyik tagja, Anasztaszija Nyikolajevna is 1914-ben, 13 éves korában.

Ugyancsak híres szelfi Buzz Aldrin 1966-os fotója, amit a világűrben készített a Gemini 12 misszió alatt egy űrsétán.

Maga a szelfi szó csak a XXI. század elején jelent meg. 2002 szeptemberében egy Hopey nevű felhasználó a felrepedt szájáról tett fel fotót egy képek megosztására szolgáló oldalra, és a poszt szövegében írta le a selfie szót.

A szelfizés a digitális fényképezőgépek, majd a fotózásra alkalmas telefonok és okostelefonok megjelenésével terjedt el. Egyszerűen lehetővé tette a technológia szinte mindenki számára azt, ami eszköz és tudás hiányában nem állt rendelkezésre bárkinek a korunkat megelőző évszázadokban.

 

No de hol készíthetők a legjobb szelfik Budapesten?

Természetes, hogy szeretünk magunkról olyan képeket viszontlátni, amelyeken nem csak mi nézünk ki jól, hanem amelyeken a háttér is nagyszerűen mutat. Vagy amelyeken érdekes a környezet, amelyen hírességek vagy hírességek portréi, egy város nevezetességei, illetve egy hely természeti szépségei láthatók. Illetve akad, aki humoros szelfiket szeret készíteni szobrok, köztéri alkotások felhasználásával.

A kedvelt helyek közé tartozik például a Szent István-bazilika, ahol nem csak az épület előtt, hanem az épület tetején, a panoráma kilátóban is csodálatos fotók készíthetők.

budapesti-szelfi-7.jpg

245241974_4762379490448067_9021876467849326181_n.jpg

A közelben a Budapest Eye-ról lehet remek képeket lőni, illetve az Erzsébet-téren maradva a Danubius-kúttal a háttérben.

budapesti-szelfi-1.jpg

304267963_500823475381287_2051303762384601249_n.jpg

A Szabadság-téren többek közt Ronald Reagan és George Bush szobra vonzza a turistákat.

Az Országház is a leghíresebb budapesti épületek egyike, nem csoda, hogy reggeltől estig fotózzák magukat a Kossuth téren a turisták. A budai oldalon a Batthyány térnél készíthetők remek szelfik a Parlamenttel a háttérben.

budapesti-szelfi-3.jpg

Két olvasóm is felhívta a figyelmemet ara, hogy a Duna Korzó is kedvelt helyszín, mivel a fotózáshoz csodás hátteret biztosít a Budai Vár, a Lánchíd vagy az Erzsébet híd.

budapesti-szelfi-6.jpg

Ha már a hidaknál tartunk, a kecses Szabadság hidat is sokan választják akár a budai, akár a pesti oldalon, illetve a Gellérthegyen állva a háttérbe a hidat is belekomponálva.

budapesti-szelfi-8.jpg

Népszerű a Margit híd közepe, hiszen innen látható az országház, a Lánchíd és a budai oldal a Gellértheggyel.

budapesti-szelfi-5.jpg

 

A Vár környékén a Várkert Bazárt szeretik sokan, akik pedig szép panorámára vágynak, azok a Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasztól csinálnak szelfit.

A pesti oldalon a Városligetnél a Hősök tere, a Széchenyi fürdő, a Vajdahunyad vára és újabban a Néprajzi Múzeum épülete verhetetlen.

274730042_5230465780306100_2217837357434473842_n.jpg

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg azokról sem, akik imádják az állatokkal közösen készített szelfiket. A legjobbak természetesen az Állatkertben készíthetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr7818219781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása