Barbershop vagy borbélyműhely?
2016. március 31. írta: Mr. Foster

Barbershop vagy borbélyműhely?

Borbélyok régen és ma

Észrevették a mostanában egymás után nyíló újhullámos borbélyüzleteket, avagy barber shopokat a városban? Mit gondolnak róluk: hipszterek és túlöltözött férfiak hóbortjának látják? Vagy olyan férfias tevékenységnek, amire már évtizedek óta szükség lett volna? Netán úgy vélik, hogy a borbélyszakma reneszánsza ugyan tetszetős, de hanyagolni kellene a túlzások majmolását?

Magam még mindig nem tudom, hányadán is állok velük, s találok-e a közeljövőben olyan borbélyt, akihez örömmel mennék minden héten. Mert az is igaz, hogy réges-régen, azaz a múlt század derekán még minden héten jártam.

ye-olde-time-barbershop-digital-reproductions.jpg

Kell egy hely az igazi férfiaknak?

Furcsa érzésem lett, miközben feltérképeztem a különböző helyeken és különböző márkanév alatt működő üzleteket. Kiderült, hogy kivétel nélkül mindegyikük a férfiasságot emeli ki és tűzi a zászlajára, azzal érvelve, hogy létezésükkel vissza akarják adni azt az uraknak, amit a nők a fodrászüzlet egyenlő szépségszalon szemlélet túlszaporodásával elvettek tőlük. 

screen_shot_2016-03-20_at_15_35_55.pngA Budapest Barber Shop a nyugati old school vonalat követõ borbélyszalon-márka Budapesten, jelenleg már négy szalonjuk van.

A borbélyok sokáig felcserként is helyt álltak, eret vágtak és fogat húztak. Ismer olyan borbélyt, aki ezt még ma is megteszi, illetve megteheti? 


Magyarországon a borbély szó először 1436-ban fordul elő személynévként és minden bizonnyal a haj és szakáll vágásával foglalkozó mesterembereket illették vele. Legrégibb céhlevelük 1557-ből, Tokajról származik, amelyben úgy szól a leírás, hogy a céhlevelet „az sebgyógyítóknak, avagy mint közönségesen hijuk, borbélyoknak" állították ki. Ennek értelmében ebben az időben a borbély és a sebgyógyító azonos személy volt - olvasható a História borbélyokról szóló írásában. 
 

barber_politician-side.jpgA jobb oldali rajzon a falusi borbély látható az eszközeivel, és a háttérben a szolgáltatásait hirdető táblával, amelyen a gyógyítási módokat is felsorolja.

Ugyanezt erősíti meg a következő pár sor (ami egyébként Hódmezővásárhely történetéről szóló tanulmányban olvasható): „Borbélyokról a közegészség alatt volt szó. Legnevezetesebb volt kőztök Vári József, (1770.) ki egyszersmint gyógyítást is űzött, főkép sebeknél. Utána egy évtizeddel »Lőrike borbélya (igaz nevén Kis János), a korszak vége felé pedig a közbecsü­lésben részesült Kis Lajos említtetik. Mesterségük­höz tartozott a hajnyírás, borotválás, érvágás, köpölyizés és foghúzás." 

westcoastbarber.jpgA budai West Coast Barbers üzletét a tulajdonosok maguk alakították ki, saját kezeik és barátaik segítségével brit és ausztráliai barber shop-ok hatása alatt.

A sebészek és a borbélyok elválása 1755-től mutatható ki a fennmaradt dokumentumokból: ekkortól írták elő, hogy aki a sebészetet gyakorolja külön engedélyért kell folyamodnia.

Természetesen, mint minden változás, ez sem egyik pillanatról a másikba ment végbe, de feltehetően a nagyszombati egyetem orvosi karának a felállítása (1770) fordulópontot jelentett a szakmai komptenciákban. Ettől, és a tiltásoktól függetlenül egyes borbélyok még a 20. században is húztak fogat, vagy éppen eret vágtak.

elso_pesti_borbe_ly.jpgAz Első Pesti Borbélyszalon még 2011-ben nyílt meg, de akkoriban még nem tudott igazán bekerülni a köztudatba, ellentétben barber shopok a mai népszerűségével.

A kilencvenes években  HIV-fertőzés veszélye miatt csak sterilizáló készülékkel rendelkező borbélyműhelynek adtak volna engedélyt, ezért itthon egy időre gyakorlatilag megszűnt a borotválás.
 

borbe_ly3.jpgOlaszországban 1906-ban a Via Cappello, szemben Júlia háza (Casa di Giulietta). Látják a tányér formájú cégért a fotó jobb felső részén? (Forrás: Fortepan.hu)


A középkor óta létező borbély szakma, később az egészen komplex borbélyüzletek mai változatai már az új igényekre válaszoló, az igényes, jól szituált (és/vagy hipszter) úriembereket kiszolgáló szolgáltatássá nőtték ki magukat.

Ez a típusú borbélyság a tengerentúlon néhány évvel ezelőtt indult virágzásnak, hogy aztán meghódítsa Ausztráliát és Nyugat-Európa is. 

drapers_barber_shop_martinsville.jpgAmerikai barber shop Martinswille-ben munkára kész borbélyokkal. 

Mégis mit tud egy barber shop, és jó-e ott lenni?

 

  • Mielőtt felsorolnám az érveket, szeretném megjegyezni, hogy a borbélyműhelyek rendeltetése évszázadokon át az volt, hogy a dolgára egyébként igyekvő férfiember leült  a vendégszékbe, mialatt a fürge kezű "figaró" habot kent az arcára, a biztos kézzel dolgozó borbély pedig pillanatok alatt megborotválta. Erre utal a mesterség hagyományos cégére, a borbélytányér is. Ehhez képest alakult át a szakma a mai változatban terjedő, ennél jóval szélesebb szolgáltatást nyújtó üzletmodellig.

  • Az érvek között rendszeresen elhangzik az ápoltság és a magunkra szánt idő fontossága. Nekünk, férfiaknak is van tehát jogunk kényeztetni magunkat, ahelyett, hogy otthon szenvednénk a borotvával és/vagy szakállvágóval.

  • Tudta például, hogy egy szakállra is ráfér a hajpakolás? Az ígéretek szerint ettől még egy igazán hosszú szakáll is újraéled és megköszöni az értő gondoskodást.

screen_shot_2016-03-20_at_15_12_19.pngPörög a munka a Budapest Barber Shop-ban. Azt mondják, ez egyben egy férfiklub is, ahol végre nem kell a női csacsogást elviselni.

  • A borotválási technikát a szakmabeliek szerint olyan alapossággal távolítja el a szőrzetet, hogy a szőrbenövés és a gyakorta előforduló szőrtüszőgyulladások esélye szinte nulla. 

  • A hagyományos borbélykezelés mellé természetesen szakálligazítás is dukál, a kettőt pedig egymáshoz igazítják. 

  • Az egészet egyfajta férfiklubként is fel lehet fogni, ahol beszélgetsz, iszogatsz, megvitatod az élet nagy dolgait.

 

 

Nos, mi a véleményük uraim?

Megéri borbélyhoz járni, szokjunk rá (újra), vagy maradjunk a saját borotvánknál? 

borbe_ly.jpgDunavecsei borbély áll az üzlete előtt 1975-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr388302412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugoggyale 2016.04.02. 09:19:10

Tourist parasztvakitas...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.04.02. 18:36:11

nekem legutóbb megakadt a szemem a cukorkás cégéren :D és kicsit elhűltem az áraktól, de lehet kipróbálnám (ha sokat keresnék, talán még rá is szoknék ha találok egy ügyeset) hogy mennyivel másabb

kicsit elegem is van már a sok beígért borotvából, mindig kitalálnak még jobbat, meg még újabbat, de horror árakon 6000 forint 2 penge? hagyjuk már, vagy marad az ezerforintos gagyi, akkor meg tuti elvágod magad

a villanyborotvát állandóan takarítani kellett, meg olajozni és egy idő után vehettem újat

ma már ott tartok, hogy kb. van 5 Wilkinson, és 5 Gilette borotvám, és mindig azt használom, amihez éppen leakciózták a pengét :D

egyébként kifejezetten utálok borotválkozni, - de ha két hétig növesztema borostát, akkor a penge is meg a bőröm is kárát látja, úgyhogy heti egyszer ha a fene fenét is eszik muszáj - azt a heti 20 percet nem sajnálom rá, ha naponta kéne már lehet elegem van belőle, de a nekigyűrkődzés az még mindig gázos, aztán ha ott vagyok már a fene bánja, és új pengével élvezet is

nem is tudom, el kéne dobni a pengét minden egyes borotválkozás után? én azért addig szoktam használni, míg föntről az a puha sáv le nem kopik ez olyan 4-6 alkalom, ami nálam 1 másfél hónap utána már veszélyes mert nyúzókés lesz belőle

összegszerűen pedig - mondjuk veszek egy borotvát 1 pengével mert úgy a legolcsóbb = 1300 huf, borotvahab vagy zselé, én általában már zselét veszek 1000 huf minimum és erre egy after shave ami 1000-2000 huf ha minőségebbit akarsz, aztán ha mész valahova ezt hurcolhatod = 4000-4500 huf egyetlen borotválkozás, de azért ne felejtsük el, hogy az after shave meg főleg a zselé legalább egy félévig kitart akkor is ha minden nap használod

arra kíváncsi lennék, hogy ha minden nap járnék náluk vajon lenne e szőrtüszőgyulladásom, mert sajnos itthon az bizony mindig kialakul ha egy hétnél többször lenyúzom az arcom

nohát dióhéjban ennyit a borbélyokról

Tapmancs 2016.04.03. 13:35:53

@scal: Én 10 éve használom a villanyborotvámat, 7 év után cseréltem benne késeket. (a körkésesről beszélek. De igazából alig változott, szóval lehet még bírták volna az eredetiek. minden harmadik nap borotválkozom. Takarítani csak akkor kell ha megtelik, kb havonta egyszer.
Szóval baromi jó befektetés volt. Az meg a másik hogy nem nyúzza le a bőrömet mint az agyonhájpolt, drága sokpengés borotvák is. Igaz nem is vágja le annyira rövidre, pár tized mm-rel hosszabban hagyja, de ez egyáltalán nem gond, mivel divat a kis borosta.
süti beállítások módosítása