Hová menekülhetünk Budapesten a forróság és a perzselő nap elől?
2017. július 17. írta: fosterur

Hová menekülhetünk Budapesten a forróság és a perzselő nap elől?

Nyári programok és pihenőhelyek a városban

A kánikula idején gyakran érzi úgy az ember, hogy szeretne otthonról kiszabadulni, ugyanakkor menekülne is az égető nap elől. Ilyenkor azon gondolkodom, hol és hogyan vészelhetem át a forróságot. Mivel az utóbbi években külön stratégiát dolgoztam ki erre, megosztom Önökkel a tapasztalataimat.

Őszintén remélem, hogy ezzel a néhány tippel hasznos ötleteket adhatok Önöknek.
budapest_hus_1.jpg

1. Parkokban, kertekben pihenhetnek

Két bejegyzést is szenteltem már a budapesti zöld "szigeteknek", annyira szeretem őket. A kedvenceim közé tartozik az ELTE Füvészkert, ahol órákat tudok tölteni anélkül, hogy észlelném, mennyi idő telt el. Ha tehetik, hétköznap jöjjenek el, így ha szerencséjük van, elkerülhetik a tömeget.

 

 

 

Egy másik kedvencem a Tabán, amely egyszerre szemet gyönyörködtető és szívfájdító. Képtelen vagyok elfeledni, hogy ez a pihenésre alkalmas terület egy régi városrész lerombolásával alakult ki. Ugyanakkor a Tabán varázsától nehéz szabadulnom, így a legjobb, amit tehetek, ha egy jó könyvvel letelepszem az árnyékot adó fák alá.

taban_1.JPG

Azután itt a Mechwart-liget, ahol a szökőkút mellett és a lombok alatt is át lehet vészelni egy-egy délutánt.

 

 

2. Ódon templomok hűs falai közt is menedékre lelhetnek

Akik régebb óta olvassák a blogomat, tudják, hogy nyomon követem, mi történik a Belvárosi Plébániatemplomban, mivel valósággal rajongok Budapest egyik legizgalmasabb épületéért. Pontosan nem tudni, mikor épült, de amikor Gellért püspököt megölték, a Duna túloldalán már állt a templom - a püspököt ide temették.

Mi mindent láthatnak itt? A török uralom alatt dzsámiként használták a templomot, és ekkor építették meg a ma is látható török imafülkét, a mihrábot. Az elmúlt években folyó ásatási munkák során pedig feltárták a templom padozata alatt lévő római és középkori maradványokat is. Szédületes hely! Győződjenek csak meg róla személyesen is.

 

 

 

A budai oldalon egy könnyű sétával mindjárt négy templomot is megnézhetnek, ha a Fő utcán a Margit körút felőli végéről elindulnak a Lánchíd felé. Először a görögkatolikus Szent Flórián templomot vehetik szemügyre, majd a Csalogány utca és a Fő utca sarkán álló Szent Ferenc sebei templomban nézhetnek körül.

 

A harmadik a Batthyány téren álló olasz barokkra emlékeztető Felsővízivárosi Szent Anna plébánia és templom, a negyedik pedig a Szent Orsolya a Corvin tér oldalán, ahol olasz nyelvű misét is tartanak.

 

 

3. Szigetek - ahol akad még bőven felfedezésre váró hely

A meglehetősen alulértékelt Népszigetről sokan megfeledkeznek, pedig vadregényes kirándulásokra alkalmas hely. Eredetileg sziget volt, 1830-ban kapcsolták egy mesterséges földnyelvvel Újpesthez. Társasággal, pléddel, elemózsiával és behűtött italokkal kellemes délutánt tölthetnek el a Népszigeten. De találnak itt büfét is, kerthelyiséggel.

Hunyadi-szigeti látogatóközpontban maga az érintetlen ártéri természet fogadja Önöket. Vadkacsákkal, burjánzó növényzettel, nyárfákkal fűzfákkal. "Az aprócska Hunyadi-sziget valójában egy kis félsziget nagyobb „testvére” az M0-s hídjáig elnyúló Háros-sziget mellett" - olvasható az Ismeretlen Budapest című sorozat második részében. A Hárosi-öbölbe ezen a kapcsolaton keresztül juthatnak be.

A Hunyadi-sziget a Duna egyik zátonyából alakult ki. A XVIII. században még nem ábrázolják különálló szigetként. Főként kavicsból épül fel, melyen a megtelepedő növényzet hatására nyers öntéstalaj alakult ki. Természetes fejlődése 1911-ig tartott, amikor a térségbe érkező folyószabályozási munkálatok kapcsán félsziget vált belőle.

 

A Molnár-sziget is békével teli hely. Csepel és Soroksár között fekszik, és az itt létesített hajómalmokról kapta a nevét. A zátony-szigeten valamikor legelők voltak, aztán rozst termesztettek, ezt őrölték itt lisztté, és az abból készült kenyeret árusították Budapesten a soroksári svábok. Mára sajnos egyes részei lehangoló állapotban vannak. Ennek ellenére én azt mondom, Budapest egyik gyöngyszeme, jöjjenek ki ide.

 

 

4. Ereszkedjenek egy barlang mélyére!

Magyarország leghosszabb barlangrendszerében, a Pálvölgyi-barlangban például a legnagyobb forróság idején is hűvös van, csupán 11 fok! Ha szeretnének alaposan lehűlni, és embert próbáló kalandra vágynak, azt javaslom, írják fel ezt a programot is a listára. Fontos, hogy a túrára mindenképpen csomagoljanak zárt, melegebb ruhát, strapabíró cipőt. A barlangban tett látogatás elképesztő élmény. Ha kiválasztották az időpontot, előtte egyeztessenek. 

 

 

5. Meneküljenek a szellemi oázisokba, a múzeumokba!

A Múzeumok Éjszakájára összegyűjtöttem néhány olyan programot, amelyre magam is el akartam menni. A posztban említett múzeumok közül többet is találnak, ahol egészen biztosan remekül érzik majd magukat. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban még mindig láthatják az Ügynök a bárpultban című kiállítást - itt megtudhatják, a szocializmus évtizedei alatt hogyan figyelték meg a vendégeket a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken, szállodákban.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumnak nem csak a kiállításai lenyűgözőek, hanem a kertje is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban az egyik legérdekesebb most a Szabó Magda emlékére rendezett kiállítás - az írónő születésének századik évfordulóját ünnepeljük idén. Az Arany János tárlat pedig a 200 éve született költőnek állít emléket. Azért nézegesség időnként a múzeum honlapját, mert hétköznap és hétvégén is szerveznek remek programokat.

 

6. Lazítás tóparton

Az 1877-ben kialakult Feneketlen-tó romantikus randihelynek számít, nem is gondoltam volna, mennyien szeretik. Pár évvel ezelőttig nem szerettem erre sétálni, mert zavart az akkor még romos Budai Parkszínpad látványa - azonban amióta felújították, már más az összkép a tó körül.

 

 

7. És természetesen választhatják a hajózást is

Amikor csak tehetik, szálljanak vízre Budapesten, hiszen a Dunát végigjárva a város egészen más arcát mutatja. Hétköznap például külön jegyet sem kell vásárolniuk a “kiránduláshoz”, mivel a BKK bérlettel felszállhatnak a menetrend szerinti járatokra.

Hajón utazva más szögből figyelhetik meg például a budai és a pesti part épületeit. Rómaifürdőig mennek, szemügyre vehetik a rakpartot, láthatják a pesti és a budai oldal legkeskenyebb házát; átcsúszhatnak a hidak alatt. Elhaladnak a Margit-sziget és a Népsziget mellett is.

Ahogy lassan lejjebb csorognak a Dunán, a víz kimossa Önökből a napi feszültséget, ellazítja az izmaikat, és így átadhatják magukat a csendes szemlélődésnek. Ide nem szűrődik be a forgalmas utak, útkereszteződések zaja. A rakparton haladó járművek pedig innen bájos kis játékautónak tűnnek. És ahogy elhaladnak a többi hajó mellett, kedvük támadhat integetni a az utasoknak.

Ajándékozzák meg magukat ezzel az élménnyel idén nyáron!

8. Hűsöljenek a budapesti szökőkutak közelében!

A turisták számára persze a Margitszigeten található zenélőszökőkút a legérdekesebb, és ezt is ismerik a legtöbben, azonban Budapesten több mint 100 szökőkút, csobogó és díszkút működik. Érdemes megkeresni a legszebbeket (mint amilyen a Danubius-kút az Erzsébet-téren), vagy a legnagyobbakat (mint amilyen a Szabadság-téri.)
margitsziget_szokokut.jpg

 

 ÖNÖK MILYEN PROGRAMOKAT TENNÉNEK A LISTÁRA?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr612662053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása