7 ellenállhatatlan vízparti hely Budapesten
2023. június 16. írta: fosterur

7 ellenállhatatlan vízparti hely Budapesten

vizparti-helyek-budapesten-mrfoster.png

Budapesten több olyan vízparti vagy a Dunához közel eső helyet találnak, ahol lazíthatnak, szórakozhatnak, élvezhetik a folyó közelségét.

Valami mágikus erővel bírhat a Duna, hogy tavasztól őszig úgy vonzza magához az embert, mint mágnes az aprószöget. Ahogy melengetni kezdenek az első tavaszi napsugarak, igyekszem minél több időt tölteni kint az utcán, a parkokban, Budapest szigetein. És amikor csak lehet, igyekszem vízpart közelébe kerülni.

Most ajánlok Önöknek is néhány helyet, ahol élvezhetik a Duna közelségét. Örömmel fogadom az Önök javaslatait is!

Római part

 

Óbuda legendás helye, az örök favorit ez a hosszan elnyúló partszakasz tele büfékkel és bárokkal. Legalább egy évszázada járnak ki ide a budapestiek sétálni, piknikezni, vízisportokat űzni vagy egyszerűen enni egy hekket rósejbnivel, és legurítani rá egy korsó sört vagy egy pohár fröccsöt.

Ha semmi mást nem csinál az ember, csak ül a vízparton, akkor is élmény. Aki hekkre, lángosra, tradicionális harapnivalókra és vízparti büfékre vágyik, az a part déli szakaszán töltekezik. Aki pedig valami másfajta élményt keres, az a Római északi részén köt ki a Felliniben vagy a Nap bácsiban. Előbbinél nyugágyban, utóbbinál babzsákokon heverészhetnek.

 

 

Hajógyári sziget

 

Ha vadregényesebb helyre vágyom, mint a Római vagy a Margitsziget, akkor a Hajógyárira megyek ki. Nincsen zsúfoltság, kevésbé felkapott (mivel nincs is úgy kiépítve, és nincsen tele büfékkel, szórakozóhelyekkel). A kutyások paradicsoma, ahol a blöki kedvére rohangálhat. A Szigetcsúcs olyan, mint egy kis természetes strand, érdemes odáig elgyalogolni. Piknikezéshez, romantikus sétákhoz kitűnő helyszín az Óbudai-sziget, egészen július közepéig, amikor viszont területe nagy részét lezárják a Sziget Fesztivál előkészületei és építkezései miatt.

 

 

Margitsziget

 

Az örök, megunhatatlan kedvenc, annyi látnivalót kínál tavasztól őszig. Gyönyörködhetnek a Rózsakertben, felfedezhetik a kis titokzatos templomokat, napozhatnak a sziget déli csücskénél vagy a Nagyréten, de ha úgy tartja kedvük, egyszerűen csak üldögélhetnek a parton, hogy nézzék az elhaladó hajókat.

Ha a Margitszigeten beülnének valahova enni-inni, a vízparthoz viszonylag közel eső helyet a Margitkát ajánlom (a volt Kadarka Bárkát). Hangulatos, kavicsos-homokos hely asztalokkal, napernyővel, kellemes, nem tolakodó zenével, ahol órákat lehet tölteni a barátokkal beszélgetve.

 

 

Kopaszi-gát

 

Ezen a földnyelven a Lágymányosi-öbölben játszóteret, sportolásra és ücsörgésre, szemlélődésre alkalmas helyet is találnak, Aki szeretne, beülhet egy étterembe, aki viszont csak piknikezni óhajt, az is eltölthet is egy kellemes délutánt.

 

 

A Népsziget felfedezése

 

Egyszerre zöld oázis, vízparti szórakozóhelyet nyújtó, pihenésre alkalmas közeg és furcsa, a múlt század második feléből itt maradt hely a Szúnyogsziget vagy Népsziget. Attól függően, melyik részén járunk éppen.

Északi végén találják a vasúti híd lábánál a Kabint és a Wassert (a legegyszerűbb metróval kimenni Újpestre, és a metróállomástól kigyalogolni egy hídon át). Itt közvetlenül a vízpartra ülhetnek ki, nyugágyban pihenhetnek, napvitorlák alatt ejtőzhetnek, vagy éppen lehűthetik a lábukat a vízben, és közben a zene is szól.

Ha pedig régivágású, sörpados, kockás terítős büfére vágynak, ahol sült kolbászt és sült halat ehetnek, a sziget déli végéhez közelebb eső Sziget Büfét keressék.

 

Séta a Carl Lutz rakparton

 

Kiadós gyaloglás ez az Árpád hídtól a Margit hídig, de megéri! Ha a XIII. kerületben az irodaházak közül kikeverednek a rakpartra, már a sétaút elején Kolodko Mihály tavaly februárban felállított miniszobrát láthatják. (Ezzel az alkotással fejezte ki a véleményét az ukrajnai invázióról.) Ennél a szakasznál le is mehetnek a Duna kavicsos partjára kacsázni, sétálni, a vízben gyönyörködni.

Ahogy továbbhaladnak a Margit híd irányába, láthatják Vizafogó egyik nevezetességét, Makrisz Agamemnon alkotását, a mauthauseni emlékmű alkotását, majd a különleges hangulatú, modern Pozsonyi úti református templomot, és ha kedvük tartja, besétálhatnak a Szent István Parkba, vagy továbbmehetnek a Margit hídig. Azért szeretem ezt a rakpartot, innen mert más perspektívából láthatom a várost.

 

 

Belvárosi bár a Duna partján

A város egyik jelképe, ikonikus építménye a Lánchíd. Északi pillérénél (a pesti oldalon) hangulatos bár üzemel, azoknak ajánlom, akik kifejezetten bulizni szeretnének a városban, mégis a Duna közelében. A Pontoon egész nyáron át nyitva tart, esténként zenés partikat tartanak. Ital- és ételkínálatukat a trendi szórakozóhelyekhez igazították, ide nem fröccsözni és hekkezni járnak a budapestiek és a turisták.

 

View this post on Instagram

A post shared by Pontoon (@pontoon_budapest)

 

És egy bónusz: a szentendrei Kacsakő

Tudom, hogy nem budapesti, emiatt kilóg a sorból, ám azért bátorkodtam a listára tenni a Kacsakő Bisztrót, mert az egyik kedvencem, több mint tíz éve rendszeresen kijárok oda. A szentendrei HÉV-vel fél óra az út, a HÉV-megállótól 10-15 perc gyalog, és máris egy másik dimenzióba csöppen az ember. Bár a Kacsakőnél kapható street food kínálat is megfelelő, a legjobban azt szeretem, ha csak üldögélhetek egy fröccsel a Duna partján, és hosszasan bámulhatom a folyót…

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr318147664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása